woensdag 31 oktober 2012

Ben een beetje misselijk....



Per maand betaal ik ruim 10% van mijn salaris aan ziektekostenpremie. Reina zit op ongeveer 30%. Bij elkaar opgeteld ben ik een kwart van mijn inkomsten kwijt aan de ziektekostenverzekering voor ons beiden.

We zijn niet meer zo jong en hebben onze klachten, dus het is noodzaak ons aanvullend te verzekeren, bovenop de basisverzekering. Kortom we betalen ons (relatief) blauw aan alleen al die ziektekosten, want je hebt ook nog (opgeteld) bijna 500 euro eigen risico.
Dit neem ik als uitgangspunt om naar de plannen van het nieuwe kabinet te kijken, waarvan de effecten langzaam duidelijk worden.
Ja langzaam, want de meningen verschillen. Samson zegt dat je bij een gezamenlijk inkomen van 90.000 en hoger meer premie gaat betalen. Veel rekenaars geven aan dat je iets boven modaal al een stuk meer gaat betalen. Waar de waarheid ligt kunnen we alleen maar gaan voelen. Ik ga er vanuit dat we het gaan voelen.

16 Miljard bezuinigen. Prima. Ook grote bezuinigingen op de zorg. Uitstekend. Alhoewel... Het lijkt duidelijk dat het gevolg van deze laatste bezuinigingen vooral bij de burger terecht komt. Dat is vreemd. Immers er zijn al langer kritieken over gelden in de zorg. En met bezuinigen denk je dan aan aanpak in de zorg, en net het verhogen van de premies. Veel valt er te verdienen met een efficiënter beleid op het gebed van de farmaceutische industrie. Onze pillen mogen wel iets goedkoper, en je kan anders omgaan met ongebruikte medicatie. Bezetting... Hier is veel op te winnen, zonder de handen aan het bed weg te halen. Heeft u wel eens in de wachtkamer van een poli gezeten? Per balie zitten zo drie tot vier ( meestal) dames. Wat ze doen? Ik hoor ze veel kletsen, zie ze op de reissites turen en veel hangen. Zet je het personeel wel goed in?  
Daarnaast gaat er veel glad naar de zorgverzekeraars, die in de plannen van het nieuwe kabinet ook nog eens nog meer macht krijgen...

Er valt veel te bezuinigen in de zorg zelf. Als daar de bodem uit is, moeten andere wegen gekozen worden. Dit nieuwe kabinet draait het om en pakt eerst de burger aan. Een slechte en makkelijke zaak. Treffend daarbij is dat de meningen over de effecten in de portemonnee sterk uiteen lopen.

Op dit punt heeft het nieuwe kabinet al, voor mij, haar eerste onvoldoende gescoord. Laat ik het vandaag maar even bij dit onderwerp houden. Ik wordt al ziek van het feit dat ik een nog groter deel van mijn inkomen aan de zorgverzekering met betalen, alhoewel ik dat straks ook nog eens minder goed kan controleren omdat het schijnt deels va de belastingen te worden geïnd.
Ik weet niet wat modaal of twee keer modaal is, maar met mijn ziektekostenverzekering, OZB, hypotheek, energierekening enzovoort kom ik met mijn salaris straks echt niet meer toe... Met misschien drie baantjes houd ik het hoofd straks boven water...  Alleen is er helaas geen werk... Nee, Rutte en Samson, jullie doen toch iets verkeerd!

Helaas kan Hij de mensen niet meer genezen en zijn wij afhankelijk van de wetenschap

Geen opmerkingen:

Een reactie posten