dinsdag 30 oktober 2012

In het Theater...:



48 dagen geleden bekten ze elkaar nog af. Spraken ze ferme woorden en werd aangegeven wat "harde" onderwerpen waren. In anderhalve maand van relatieve vijand tot relatieve vriend.

Op zich ben ik blij dat er weer een regering is. Het is goed dat de regering inzet op een stabiele periode en het uitzitten van de vier jaar. Van alle kwaden lijkt het regeerakkoord een acceptabel compromis.
Maar hoeveel mensen voelen zich nu (weer) belazerd dor de politiek? Vast heel veel, vooral uit de hoek van de VVD en de PvdA. Heilige huisjes staan flink te wankelen. Misschien heb je wel voor en specifiek onderdeel gekozen, en is juist dat onderdeel in de compromis verdwenen... Ja, ik zou mij dan ook genaaid worden.

In de politiek gebeurt er iets vals. Wanneer er verkiezingen komen schrijft iedere partij haar programma. Goed en belangrijk. Maar wat is zo'n programma eigenlijk? Niets meer dan een wens, een streven. Maar een programma wordt bijna als een feit gepresenteerd  . Men maakt zich knetterhard voor het programma. Vanuit dat perspectief doen ze krachtige uitspraken. Veel kiezers laten zich daardoor ( mis) leiden. Keer op keer.
(foto: Marel)
Wat gaat er fout in een campagne? Wel, tijdens een campagne hoor je geen enkele partij praten over waar zij de compromissen willen sluiten (vanuit dat programma wat ze hebben) . En dat is verkeerd. Immers in Nederland weet je dat je na de verkiezingen altijd compromissen moet sluiten. Tijdens de laatste maand voor het stemmen werd al vrij duidelijk dat VVD en PvdA wel eens samen erg groot konden worden en misschien samen verder moesten. Ik heb toen al gezegd dat ze, als ze slim waren, die laatste maand helderheid moesten geven over hun heilige huisjes, en waar ruimte zat om tot elkaar te komen. Dat is niet gebeurt. De hakken gingen verder in het zand en ze stonden fel tegenover elkaar.

En nu is men eruit. Razend snel in feite. Goed dat ze eruit zijn, want zij nemen hun verantwoordelijkheid en kiezen voor het belang van Nederland. Daarmee is echter het belang van menig kiezer geschaad... Wat niet nodig was.
Ach, met de uitkomsten ben ik niet ontevreden. Ja, er zitten wel een aantal forse pijnpunten in. Maar goed, dat kan bij de volgende verkiezingen wel weer voordeel opleveren.
In ieder geval hoop ik zelf de lokale verkiezingen (2014)  anders in gaan. Niet alleen vertellen hoe goed we zijn (en dat zijn we), maar ook duidelijk maken dat het programma een streven is (en geen keiharde status quo) en waar wij eventueel bereid zijn water bij de wijn te doen. Wat is ons heilig en waar ruimte zit...op die wijze wil ik onze kiezer vooraf informeren en niet achteraf verrassen of bedonderen. Best lastig, maar daar ga ik voor en hoop dat het ons gaat lukken!
 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten