donderdag 25 oktober 2012

winkel... Gesloten!



IJmuiden loopt leeg.. Vooral de Lange Nieuwstraat. Kledingzaken sluiten. Er is geen hart meer in dit winkelcentrum, en voor zover het er ooi in heeft gezeten is het er uit gerukt.

Leuk, de winkeliersvereniging wijst de gemeente aan als een van de schuldigen. Of dit wel of niet terecht is laat ik even in het midden. Namelijk, het is vreemd dat de winkeliersvereniging de schuld ook niet bij zichzelf neer heeft gelegd. Een van de grote frustraties bij ieder gemeentelijk voorstel was namelijk de winkeliersvereniging. Wanneer zij de schuld bij de gemeente leggen ligt dat wel aan hen zelf en is er sprake van de gevolgen hun eigen handelen...
Ja, politiek is humor. Bij alles was mis gaat heeft de overheid schuld. Als er iets goed gaat zijn het altijd de anderen die het doen, maar nimmer de overheid.

Dudok... 
Nu eens kijken waar het allemaal over gaat. Bent u wel eens in de Lange Nieuwstraat geweest? Ik kom er soms en als ik er kom ga ik er heel gericht naar toe. Verder ga ik naar het winkelcentrum Zeewijk, het winkelcentrum in Velserbroek, de Breestraat in Beverwijk, of soms naar Santpoort noord. Kortom, blijkbaar mijd ik de Lange Nieuw. Het is niet knus, het is lang en saai, de winkels zijn niet aantrekkelijk. En vooral; het is er te lang. Verdomd lastig hier iets goed van te maken. Misschien is Dudok wel de echte schuldige. Feit is dat plannen niet voor niets struikelen. Daarbij speelt de grootheidsgedachte van Velsen ook een rol. Maak dat centrum kleiner, doe niet te gek en probeer er sfeer te krijgen. Of erken dat het een debacle zal worden...

geen centrum, maar ziet er wel gezellig uit!
Toch moeten we iets met die Lange Nieuwstraat en dat er iets met winkels moet is ook een feit. Alleen is de vraag of je het van de Westerhof tot en met Plein 40-45 moet zien, of dat je reëel bent en het “winkelcentrum” in lengte en omvang beperkt. Er zijn veel meer mogelijkheden, maar primair moet je natuurlijk kijken wat je wilt. Wat willen we met IJmuiden? Gezellig winkelen of snel kopen? Van alles wat, of een bepaalde uitstraling door meer gespecialiseerde winkels, waardoor je het centrum meer kan profileren? De politiek weet het niet, bewoners weten het niet en de winkeliersvereniging weet het eigenlijk ook niet. En dat maakt het verdomd lastig. Misschien is de gemeente(raad) schuldig, maar wel voor een heel klein beetje. Misschien willen we teveel met IJmuiden. Het is en blijft een groot dorp. We hebben Zeewijk, met het winkelcentrum, we willen van alles met de Kennemerlaan en de Lange Nieuwstraat moet op de schop. Nee, er moeten keuzes gemaakt worden, niet zomaar plannen! En IJmuiden trekt niet, maar dat kan vast beter. Hoe? Misschien moeten we in alle realiteit de discussie eens aan gaan wat we met IJmuiden willen, wat echte mogelijkheden zijn, om pas daarna naar een invulling te kijken. Dan wordt IJmuiden zeker nog een leuk en boeiend!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten