dinsdag 9 oktober 2012

De wet!


Maakt u gebruik van de WWB, WW, WMO, AOW, of heeft u een Wajong uitkering of kinderen? Dan bent u geen baas meer in eigen huis!

Heel geruisloos zijn er twee nieuwe wetten aangenomen, door zowel de eerste als door de Tweede Kamer. Wetten ter voorkoming en opsporing van fraude. Nu worden er regelmatig wetten aangenomen, maar in sommige gevallen is het toch bijzonder dat het zo stil gebeurt. Bij deze wetten bijvoorbeeld. Pauw & Witteman, Nieuwsuur, De Wereld Draait Door, niemand heeft er echt aandacht aan gegeven. Nee, de aandacht gaat uit naar het debacle rond GroenLinks en het kindermisbruik. Geen onbelangrijke zaken, maar dat men niet stilstaat bij de effecten van deze twee wetten is toch vreemd.

Immers, door de twee wetten dienen mensen met een uitkering (waaronder kinderen: kinderbijslag) ten alle tijden hun deur te openen voor controleurs. En dat niet alleen, je bent verplicht hen toe te laten tot je woning, met als doel dat zij kunnen checken of u geen fraude pleegt. Kortom, deze wetten zijn een grote inbreuk op onze privacy, welke dus niet langer gewaarborgd is. Tenminste, wanneer je een van deze uitkeringen hebt, of van deze voorzieningen gebruik maakt, loop je zeer snel het risico financieel gestraft te worden. Stikken of slikken, daar komt het op neer. Juist de zwakkeren zijn weer de lul. Alhoewel het dit keer wel een heel stuk verder gaat, want ouderen en ouders zijn ook niet meer veilig. In onze slechte economische conjunctuur is het voor vele mensen geen optie risico te lopen gekort te worden op de uitkering. We hebben het (met z’n allen) al moeilijk genoeg.
Blijkbaar slaapt Nederland weer, dat het mogelijk is dergelijke wetten in ons land toe te staan. Al eerder gaf ik aan de onze rechtse politiek meer rigide is, dan het ouderwetse communisme, en rechts kiest voor een verre gaande bemoeizucht en regelarij voor de individuele burger. In plaats van minder komen er meer regels en in plaats van vrijheid worden wij steeds meer ingeperkt. Nee, ik kan daar echt niet vrolijk van worden. Vooral de stiekeme wijze waarop geeft maar weer aan hoe de regelgeving soms tot stand komt. Hoe wij het allemaal maar pikken. Door 9/11 zijn er al heel veel paniekreacties geweest die onze vrijheid en vooral onze bewegingsvrijheid hebben ingeperkt. De overheid, die over onze gezondheid waakt, maar de bevolking, die altijd en overal de rekening van betaald.
Ja, de banken… die hebben lopen kloten, maar de gewone man krijgt niet eens meer normaal een hypotheek. De economie gaat voor de individu, en de individu wordt in toenemende mate gecontroleerd. Aangetast in onze vrijheid en ingeperkt in onze leefbaarheid. Deze twee wetjes zijn eigenlijk een soort druppel voor mij, omdat dit een dermate inbreuk op die privacy doet, dat ik mij in mijn eigen land niet meer echt een vrij mens voel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten