zaterdag 27 oktober 2012

te koop?€ 1,00...



Als kind ging ik vaak naar Velserend. Dat was in de zomer, want dan was het zwembad open. Tegenover het zwembad lag die oude steenhoop; de ruïne van Brederode. Voor ons een onbereikbare steenklomp, want je kon daar eigenlijk nooit naar binnen.

De ruïne maakte een passief deel van mijn jeugd uit. Heel af en toe kon je er in, maar dat deed je eigenlijk niet. De ruïne was een feit, het was een mooi gezicht, maar veel meer was het niet.
Gelukkig veranderde dit. De ruïne ging wat vaker open en ook werden er wel eens activiteiten georganiseerd. Sporadisch. Tot 2008. Toen kwam het beheerdersechtpaar. De ruïne werd niet alleen structureel open gesteld, maar er werden ook meerdere activiteiten georganiseerd. Bijvoorbeeld exposities van kunstobjecten. De ruïne is langzaam gaan leven. Ook scholen bezoek Brederode met enige regelmaat. De ruïne is gaan leven. Een terechte luxe.... Luxe, omdat de toegankelijkheid geen vanzelfsprekendheid is, of was. 
Ja, eindelijk begon het kasteel te leven en nu... Nu gaat ie waarschijnlijk weer dicht. Het beheerdersechtpaar heeft de spullen gepakt en verhuist terug naar Friesland. Anneke Dijkstra pakt haar oude werk weer op, Gert Brouwer weet het nog niet.

Waarom dit alles? In Nederland wijzen wij graag de schuldigen bij naam aan. In dit geval gaat de vinger naar Jan Hein Donner. Maar niet alleen naar hem. Nee, de ruïne van Brederode is een rijksmonument. Het Rijk betaalde. Maar het Rijk heeft dat bij de provincie gelegd... Provincie Zuid-Holland. Deze heft het beheer ondergebracht bij de kastelenstichting. Voorzitter is de burgemeester van Oegstgeest en in Leiden zit de directeur. Deze laatste vond van alles goed, schreef boeiende stukken. Zij was meer bezig met de wetenschap, dan met goed beheer. We zitten inmiddels bij een keten van vier schuldigen.
De beheerders en gemeente Velsen spelen daarin eigenlijk geen rol. Beiden hebben zich vooral sterk gemaakt de ruïne weer leuk te maken door activiteiten te organiseren en te faciliteren.
Donner wil alle rijksmonumenten van de hand doen, provincie Zuid Holland wil er geen eigen geld in stoppen. Dus staat Brederode te koop. Als eerste mag de provincie Noord Holland kopen. Voor € 1,00. Wanneer zij het niet doen, mag Velsen het voor het zelfde bedrag doen. En als Velsen afhaakt... Mogelijk komt dan een projectontwikkelaar aan de beurt.
Dat laatste willen we niet... Stel je voor. Waarom staan de provincie en de gemeente dan niet te springen? Wel, die euro klinkt mooi, maar er zit ook nog een onderhoudsprijskaartje aan. En dan praat je over tonnen. En iedereen bezuinigt, dus is daar niet zo maar geld voor.

Kortom, we zitten in een impasse. Wie doet wat, en wie betaald wat? In ieder geval speelt de gemeente in eerste instantie geen rol. Nee, het ligt dus elders. Veel mensen wijzen en druk en soms boos richting Velsen, maar dat klopt dus niet. De gemeente doet alles om de ruïne voor de gemeente te behouden.

Vroeger was de ruïne een gesloten beeldbepaler. Gaat dat nu weer zo worden? Als kind vond ik dat jammer. Voor de kinderen nu zou ik dat spijtig vinden. Nee, als het even kan moet Brederode toegankelijk blijven! Tussen 2008 en 2012 is overigens ook aangetoond dat het kan. Je kan de ruïne open houden en er heel veel leuke dingen doen. Dat moet blijven. Jammer dat die zak van een Donner de boel verkoopt. Jammer dat Zuid Holland de knip sluit... Jammer dat Dijkstra en Brouwer al weg zijn. Gelukkig dat heel veel mensen met ideeën komen en alles verzinnen om de ruïne open te houden. Jammer dat veel van die ideeën geen hout snijden. Ook fijn de de Stichting Santpoort (Lieke Baron) er bovenop zit. En nu maar hopen dat het goed komt. 
Het zou jammer zijn wanneer de volgende generaties kinderen weer moeten concluderen (wanneer zo rond de vijftig zijn) dat deze mooie ruïne vroeger een gesloten bolwerk was. Met z'n allen moeten we er voor gaan: Brederode moet open blijven en Brederode moet haar publieke, sociale en culturele functies behouden! Ik ik uit naar de verlossing!!!.......
=



Geen opmerkingen:

Een reactie posten