donderdag 11 oktober 2012

Malala Yousafzai

Malala Tousafzai; gezond en neergeschoten...

Verdriet. Dat is wat het bij mij oproept, wanneer ik het nieuws hoor over de aanslag op Malala Yousafzai, in Pakistan.

Marx sprak ooit de legendarische woorden: religie is opium voor het volk. In Europa speelde de misdaad van de religie in de Middeleeuwen, en vierde hoogtij tijdens inquisitie. Halverwege vorige eeuw dachten wij, westerlingen, dat het allemaal wel mee viel en wij in een moderne tijd leefden. Het eind van de vorige eeuw keerde het tij, en de gedachten, wat uitmondde in het hoogtepunt op 9 september 2011, in New York.
Karl Marx
Sindsdien is de wereld wakker. Althans, men doet alsof. Het westen schiet in de verdediging en in het beschermen van de westerse bevolking worden dictatoriale en mensenrechten schendende maatregelen getroffen. We pikken het, want we zijn bang. Angst vergoelijkt.

Het lijkt de ene helft van de wereld tegen de andere helft te worden. Lijkt, want net als bij vele geschillen is het een kleine minderheid die van zich laat horen. Een handjevol, maar inderdaad, wel extreem gevaarlijk.
Dat is nu weer gebleken met Malala. 14 jaar oud, een slim meisje dat gewoon zegt wat ze vindt. Een meisje die voor haar rechten op komt. Helaas valt dit bij de Taliban in de verkeerde smaak. De kogel heeft haar getroffen en wij vragen ons af; waar ligt de grens?
Taliban... deze mannen tonen geen vertrouwen
 uit, zeker niet naar mij

Er is geen grens. Groepen als de Taliban, maar ook Al Quida, zijn grenzeloos. Immers zij handelen in naam van God. Zij zijn de enige waarheidsdragers, dus hebben zij alle rechten. De rest van de wereld doet er niet toe en is de vijand. Ongeacht status, leeftijd, of wat dan ook. En Malala is lastig, dus moet zij het bezuren.  Een daad uit naam van God is geen misdaad en wordt als legaal gezien. Zonder Gods naam is het misdaad. Hoe praat je recht wat verschrikkelijk krom is? Maar het gebeurt. Op relatief kleine schaal, maar met een enorme impact.
De leiders van de Taliban zijn wellicht slim; zij hebben een apparaat om op hun machtsgevoel te kunnen geilen. De strijders zijn te dom om na te denken en handelen. Zonder gevoel, zonder besef. Zelf ben ik niet gelovig in die zin dat ik een religie aan hang. Toch kan ik mij niet voorstellen dat er ooit een God zal zijn, die dergelijk gedrag goed zal keuren, waarmee ik maar aan wil geven hoe ver groepen als de Taliban van het geloof af staan. Hun gedrag heeft niets meer met religie te maken, maar met wel heel veel andere zaken, wellicht speelt angst bij die gasten ook een grote rol. Het is bekend dat uit angst men gaat slaan.
de Inquisitie... de schande van de Middeleeuwen
Binnen de Islam kent men de eerwraak. Vergelijkbaar met het handelen van de Taliban. Dat kan een religie niet bedoeld hebben en gelukkig wordt de eerwraak in toenemende mate afgekeurd en bestraft. Het kan niet, het mag niet vanuit een religie ingegeven worden. Dat kon in de Middeleeuwen niet, het kan nu niet. Wat dat betreft leven de Taliban nog in de Middeleeuwen en beschikken zij over een Middeleeuws denkvermogen. Wel erg lastig in een maatschappij met zulk een verregaande communicatietechniek en de moderne wapens. Het botst… en knalt… letterlijk!

Nee, niets spreekt de aanslag op Malala goed. Hier heeft de Taliban zich op erbarmelijke wijze overschreeuwd. Zij waren de grens al over, maar blijkbaar zijn er nog meer (en verder liggende) grenzen die je over kan gaan. Toch blijft de wereld het fenomeen accepteren en is de wereld onvoldoende krachtdadig deze rotte appel echt aan te pakken en te elimineren. Niet vreemd, daar ik ervan overtuigd ben, dat er andere belangen mee spelen, waardoor de Taliban nog lang kan blijven bestaan. Denk alleen al aan de belangen van de wapenindustrie. Geld maakt (ook) meedogenloos. Vooral veel geld. Te triest voor woorden. Onze beschaafde wereld is helemaal niet beschaafd, en de laatste decennia zijn we op tal van fronten aan het afglijden.
Theo van Gogh... 
En nee, het is niet een ver van mijn bed show.  Theo van Gogh, neergeschoten in Nederland, door een radicale Moslim. De Hofstadgroep. Maar het is nog dichter bij huis. Geert Wilders… ja, ook hierin schuilt een gevaar. Niet vanuit het geloof (religie), maar hij maakt gebruik van de angst van mensen voor het Islamitische geloof. En helaas zijn veel mensen niet begaan met een gezonde dosis verstand. En men volgt mensen als Wilders, maar ze zien het gevaar er niet van in. Wilders versus Taliban. Ze botsen regelmatig  en beiden gaan uit van hun eigen gelijk. Een wereld vol verderf. Maar, inmiddels leven er zes miljard mensen op aarde en dan kan je niet anders dan een zekere tolerantie tonen. Ja, of de ene helft moet de andere helft echt gaan uitmoorden.  De aanslag op Malala staat voor mij gelijk aan verderf. De Taliban staat voor mij aan verderf, maar Wilders evenzo. Ik geloof niet meer in religieuze strijd. Niet meer in deze tijd. Het betreft hier allemaal gevoelloze bandieten. Meer is het niet. Bandieten moeten worden aangepakt. Aangepakt en bestraft. Jammer, dat we nog zo veel andere bandieten hebben. De bandieten van het (grote) geld. De aanslag op Malala Yousafzai gaat te ver, maar helaas zal de grens hiermee nog niet bereikt zijn. De mens blijft een primitief beest… Helaas leef ik hier tussen. Machteloos en soms angstig. Ik ga niet vechten vanuit mijn angst. Hooguit met woorden.
ontzag is weg... vreemd, religie en ontzag dienen toch
juist samen te gaan?

Lieve Malala Yousafzai,

Van harte hoop ik dat je niet alleen overleeft, maar ook weer gezond mag worden. Van harte hoop ik dat je daders gepakt en bestraft zullen worden. Helaas, ik kan niets voor je betekenen, behalve door het geven van hoop. Laten wij samen die hoop delen, de hoop dat de wereld ooit echt eens beter zal worden.
Malala, ik wens je heel erg veel sterkte en voorspoed. Ik ben trots op je. Je staat ergens voor. Ondanks je jonge jaren begrijp je veel van de wereld en strijd je in vrede voor enig begrip. Helaas is jou vrede door geweld verstoord.

Heel veel sterkte!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten