dinsdag 23 oktober 2012

Sorry....


Vreemd, je laatste de grootste boef lopen, maar enkele wetenschappers stop je langdurig in de cel. Alleen maar omdat zij een inschattingfoutje hebben gemaakt… Dat kan alleen maar in Italië!

Gisteren zijn zes seismologen bestraft met zes jaar cel. In 2009 was er een stevige aardbeving in het Italiaanse L’Aquila, een plaatsje in de noordelijke helft van Italië. Destijds was er veel kritiek op het feit dat er zoveel schade was en de overheid zoveel door de vingers had gezien. Oude panden lagen in puin. Er was slecht gebouwd. Ook onze Berlusconi voelde nattigheid en kwam niet meteen. Wel sneller dan na de vorige keer (Umbrië) toen hij een lullige opmerking over tenten maakte. Nee, nu deed hij het toch een stuk beter. En ondanks dat hij geen premier meer is, lijkt zijn geest nog uit de fles. Hoe kan het dat deze zes op dergelijke wijze gestraft worden?
 
Nee, dat kan eigenlijk niet. Toch gebeurde het. Een mooie verklaring: zij hadden onvoldoende ingeschat hoe zwaar de beving zou zijn, en hebben daardoor de doden op hun geweten. Gelul. Hoe kan je ooit mensen straffen voor de gevolgen van een natuurverschijnsel als dader? Lijk me vrij onmogelijk. Anders wordt het wanneer je mensen bestraft omdat zij laakbaar gedrag hebben vertoond, waardoor er veel slachtoffers vallen. Een voorbeeld zie je in Turkije. Daar bleken huizen goedkoop, slecht en dus niet aardbevingsbestendig gebouwd. Dan mag je de bouwers aanpakken, vooral omdat zij anders hadden moeten bouwen. En dan pak je ze niet aan vanwege het natuurgeweld, maar vanwege hun bouwwijze.
In dit geval… het was waarschijnlijk nooit goed geweest. Deze mensen deden hun werk. Natuurlijk zijn zij deskundig, maar dat neemt niet weg dat je nooit exact kan aangeven wat moeder aarde gaat doen. Je kan ze eenvoudigweg niet de schuld geven over het aantal doden.
En dan. Je wilt geen seismoloog meer zijn in Italië. Of je geeft je beroep op, of je gaat in een ander land werken. Immers, in feite is het een vogelvrij beroep geworden, omdat zij altijd als schuldige aangewezen kunnen worden, wanneer het aantal doden wat aan de hoge kant is. Met andere woorden; deze veroordelingen zijn ook zeer kwalijk voor de wetenschap.
Eigenlijk kan ik geen andere conclusie trekken dan dat Italië gisteren Middeleeuws recht heeft gesproken. Een grote juridische dwaling. Zelfs al hebben de seismologen te voorzichtig, te laat, of te laconiek gereageerd, dan nog treffen zij geen schuld aan de aardbeving. Dan nog kan niet bewezen worden dat hun deskundigheid in absolute zin het aantal doden had kunnen verminderen. Stel je voor, ze hadden wel groot alarm geslagen, iedereen was weggevlucht en onderweg stierven velen door de gevolgen van de beving. Nou, dan waren ze ook de klos, zeker weten. Nee, wat hier is gebeurt is zeer laakbaar en zie ik als een infantiele zet van de rechtsorde. Italië… doe eens modern!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten