vrijdag 28 december 2012

Knallend!



Ach, van een goed vuurwerk kan ik best genieten. Toch ben ik er voorstander van het vuurwerk, zoals wij in Nederland gewend zijn af te steken, te verbieden. Dat wij in een crisis leven is niet te merken. De Kerstinkopen waren weer meer dan vorig jaar, en de vuurwerk verkoop breekt ook wederom records.

GroenLinks Velsen heeft vorig jaar al een motie ingediend om het vuurwerk te verbieden, in de huidige vorm. Binnen de raad was duidelijk geen draagkracht en wij hebben de motie aangehouden. Misschien is de tijd nu meer rijp.
Vuurwerk is niet alleen maar mooi. Er kleven nogal wat andere zaken aan. Natuurlijk gaan er kapitalen in om. Ook dat is geen reden vuurwerk af te schaffen. Sterker dat is vrijwel het enige argument de verkoop op deze wijze te handhaven. Dat is namelijk goed voor de middenstand, en daar wil GroenLinks zich sterk voor maken. Maar niet tegen elke prijs!
met centraal vuurwerk afsteken krijg je ook veel
mooiere shows!
Om te beginnen is vuurwerk gevaarlijk. Ieder jaar gebeuren er teveel ongelukken mee en zijn er teveel gewonden. Soms met ernstig letsel en zelfs met dodelijke afloop. Dat alleen al is een reden eens goed stil te staan bij het gevaar voor vuurwerk. Daarnaast is er veel overlast. In veel gemeentes mag je vuurwerk afsteken van tien uur 's ochtends tot drie uur in de nacht. Tijd zat om veel mensen, en dieren, te terroriseren. Of allerlei zaken te mollen. Vuurwerk roept vandalisme op!
Buiten die tijden wordt wel gehandhaafd, maar vuurwerk is voor de jaarwisseling. Dat is al lastig zat. Zelfs nu al, dagen voor oud en nieuw wordt je opgeschrikt door harde knallen. Een beperking van uren is wat dat betreft eigenlijk niet meer dan een pleister op de wonden. Je lost er niets mee op.
Naast de gevaren en overlast geeft vuurwerk nog een nadeel. Een groot nadeel, wat zeker voor GroenLinks grote waarde heeft; vervuiling. Vuurwerk is een enorme bron van vervuiling en eentje die zeer wordt onderschat. Wanneer je bedenkt dat wij in de IJmond al aan de top van de milieuvervuiling zitten, dan moet je alleen al op basis daarvan alle vuurwerk verbieden. De uitstoot van, met name, fijn stof is zeer groot.

Redenen genoeg om vuurwerk te verbieden. Veel GroenLinks fracties hebben gezamenlijk (op initiatief van de fractie in Rotterdam; Arno Bonte) een meldpunt overlast vuurwerk (www.vuurwerkoverlast.nl) ingesteld. Inmiddels zijn er, in enkele dagen, al meer dan 25000 klachten binnen gekomen! er wordt overwogen in meerdere gemeenten een vuurwerkverbod in te stellen. Onze fractie sluit zich daar in grote lijn bij aan. In grote lijn, want in Velsen willen we niet uit gaan van het alles of niets principe. Ons voorstel is er op gericht om per woonkern een (of twee) vuurwerkafsteekplaatsen toe te staan. Dan kan je er voor kiezen het vuurwerk professioneel af te laten steken, maar je kan er ook voor kiezen dit wel door particulieren te laten doen. Professioneel is beter, maar denkend aan de detailhandel is het particulier afsteken wel een overweging. In ieder geval is het niet onze bedoeling deze Hollandse traditie helemaal om zeep te helpen. Maar dat er iets moet veranderen staat ook voor ons als een paal boven water.
Ook de IJmuider Courant staat stil bij het vuurwerk en kan men een reactie geven bij www.vandaag.nl. Wat dat betreft is wel duidelijk dat de huidige vorm van afsteken echt niet meer zo vanzelfsprekend is.

En nu maar afwachten hoe het dit jaar gaat. Hoe sterk de vervuiling zal zijn en hoeveel gewonden er vallen. Helaas is het in de politiek zo dat men pas in dat soort situaties tot besluiten komt. Nee, ik hoop van harte dat het aantal gewonden dit jaar mee zal vallen, maar dat de politiek toch het lef heeft straks de regels rond vuurwerk drastisch aan te pakken! 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten