zondag 6 januari 2013

Ruskipalisme



Gerard Depardieu is Rus geworden. Ook Brigitte Bardot wil volgen. Richard vanwege de belastingen en Brigitte vanwege euthanasie op twee olifanten met een ernstige ziekte.

De wereld op z'n kop, is dat het nieuwe 2013? Wat wel opvallend is, is dat het oude communistische (eigenlijk meer socialistische) denken in de socialistische heilstaat Rusland tot een nieuwe vorm van kapitalisme lijkt te leiden. Wel een hele aparte vorm, die ik daarom graag aanduidt met de term: Ruskipalisme.
Behalve op financieel gebied wordt Rusland steeds meer een vrijstaat voor het vrije denken, zedeloosheid en de macht van de sterkste. Poetin is hier het icoon van... Misschien kan je ook spreken van Poetinisme.
In het westen is de trend juist omgekeerd. De kloof tussen arm en rijk tracht men enigszins aan te pakken en de overheidsbemoeienis strekt steeds verder tot ons privéleven, en zelfs ons denken. Zelfs in Amerika gaat de belasting voor de rijksten eindelijk omhoog.

Door zijn overstap is ie natuurlijk weer in het nieuws. Blijkbaar verdient Depardieu zo veel, dat hij in de hoogste categorie valt. En dan zie zo'n dichtgegroeide man op leeftijd. De uitstraling van niemand. Het mag dan een gevierd acteur zijn, maar als mens blijft hij maar een miezerig mannetje. Hierbij doel ik niet op zijn uiterlijk, natuurlijk. Nee, Depardieu doet mij denken aan acteurs, zangers en voetballers. Een groep die soms klauwen met geld verdienen en vervolgens een zich een zeer verkeerde arrogantie toe-eigenen. Stel dat deze mensen eens geen gezegevierd acteur, zanger of voetballer waren geworden. Dan waren ze blijven steken op het niveau van ambachtelijke arbeid. Dan woonden ze nu in een rijtjeshuis met een tweedehands auto voor de deur, zich zorgen makend over alle kosten en misschien dreigend werkloosheid. Blijkbaar staan ze daar niet echt bij stil. Het grote nieuws momenteel is de scheiding van Sylvie Meis en Rafael van der Vaart. Verwende kinderen zijn het, die eigenlijk een pak op hun sodemieter zouden moeten krijgen. Ik krijg kippenvel van dat soort verhalen. Goed, dit jonge stel wordt geen staatsburger van Rusland, maar ze vallen wel in de categorie Depardieu. 
foto: SBS
Brigitte Bardot komt met een ander verhaal, maar of de strekking nu echt anders is vraag ik mij af. Politiek heeft zij hele verkeerde ideeën, maar probeert alles te vergoelijken middels haar ongebreidelde dierenliefde. En, zoals wij weten, slaat ze hierin behoorlijk door. Ooit met de zeehondjes en nu de olifanten. Een nadenkend mens zal zich realiseren dat Bardot eigenlijk heel slecht voor dieren is. Blijkbaar vindt zij het lijden van de dikhuiden niet erger, dan het hen verlossing van de ellende... Euthanasie. En omdat trutje haar zin niet krijgt schermt ze met een eventueel Russisch staatsburgerschap. Me hoela! Zonder haar mooie smoeltje was zij vast en zeker een aan lager wal geraakte kapster geworden. Nee, nu ga ik echt weer voor mijn Ruskipalisme.

Ruskipalsme staat voor mij voor een zedeloze maatschappij gebaseerd op financiële ongelijkheid der mensen, welke met alle middelen afgedwongen mag worden. Ruskipalisme staat voor ongenuanceerd gelijk krijgen. Kapitalisme zonder democratie. Machtsmisbruik en indoctrinatie. Kortom, voor bijna alles wat fout is.

Nee, dan het westen. Eindelijk lat men signalen binnendringen. Excessen moeten worden afgetobd. Minder puissant rijken, en geen allerarmsten. Verschil mag er best zijn, maar het besef dat we met z'n allen de wereld lenen en onderling niet zoveel verschillen groeit. Het feit dat we het met z'n allen moeten rooien met de tijdelijkheid van het leven doet het besef groter worden anders met elkaar om te gaan. En omdat zelfdiscipline ver te zoeken is ontstaat er steeds meer controle en opgelegde regulering. In zestig jaar tijd is Europa gespiegeld, politiek dan. En wanneer ik lees over Depardieu en Bardot ben ik blij west Europeaan te zijn. Goed is het hier niet, veel zorgen voor mijn toekomst tarten mij, maar ondanks alles mogen wij hier absoluut niet klagen. Al die acteurs, voetballers, modepoppen, modellen, zangers en zangeressen ook niet. En doen ze dat wel? Laat ze dan maar oprotten en kiezen voor dat Ruskipalisme. Weg met die gasten. Ze zijn niet boeiend, maar wel heel ziekmakend. 
Het begin van 2013 beloofd weer veel. Nee, het gaat geen gemakkelijk jaar worden, maar ik houd hoop!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten