zaterdag 22 december 2012

De autistische Raad




Op zich is de wekelijkse column van Bart Boele (IJmuider Courant) geen column waar je op moet reageren. Zoals gezegd is het een column en Boele is bepaald niet de beste journalist, waarbij hij een ster is de werkelijkheid een wel zeer eigen slinger te geven.

Geheel negeren is ook niet altijd de juiste remedie, zoals je ook Wilders niet altijd moet negeren. Nee, een enkele keer mag het tot onderwerp van reactie leiden. Zo ook nu, dat Boele de raad, en met name het Presidium, bombardeert tot een stelletje autisten. 
Duidelijk is waar zijn inspiratiebron vandaan komt. Het betreft een lid van het Presidium, die zelf de betreffende discussies en afspraken niet aanwezig was, of pas halverwege de vergadering binnen stormde. Enige onbetrouwbaarheid is hiermee al vastgesteld. Wanneer je daarbij meeneemt dat dit raadslid ook nog behoorlijk gefrustreerd is, alsmede duidelijk op oorlogspad bepaalde politieke collega's onderuit te halen, dan is de informatiebasis duidelijk. De vriendschap tussen dit raadslid en Boele heeft dan ook veel weg van een boevenbende zoals je deze in tekenstrips tegen komt. Samen zijn zij een aardige karikatuur van zichzelf. Alleen beheerst de een de lokale media en de ander heeft politieke invloed. Dat maakt de zaak wel kwalijk.


Het spreekverbod in de wijkplatforms... Ja, dit platform is vooral opgezet om inwoners een platform te bieden. Het is goed wanneer politici aanwezig zijn. Maar ze dienen hun rol te kennen. Die is dat je gast bent van de burgers. Heel correct om op een platform geen politiek inhoudelijke standpunten te verkondigen, noch hier jezelf neer te zetten als propaganda orgaan. Nee, het gaat om het oppikken van signalen en geven van uitleg en toelichting. Daar hadden sommige raadsleden grote moeite mee, plus dat de aanwezigheid van raadsleden nog wel eens leidde tot een dependance van de raadsvergadering. Dan ga je je doel voorbij. En dat heeft het Presidium goed opgepakt. Dat is dus ook heel wat anders dan een spreekverbod. Het is een oproep integer te zijn, en bewust van je rol. Wanneer Boele dat autisme noemt begrijpt hij de politiek na al die aren voor nog geen bal.... En ben ik blij dat hij in iedere geval geen politicus is.
Een zelfde verwrongen weergave geeft Boele over de spelregels rond communicatie tijdens de raadsvergadering. Nu verwacht ik dat Boele aan geen enkele teamsport mee zal doen, omdat hij zich überhaupt niet aan spelregels kan houden. Natuurlijk mogen wij gebruik maken van de moderne communicatiemiddelen, tijdens de raadsvergadering. Alleen hier werd op een bepaalde wijze getwitterd, die bepaald niet netjes is en je van een volksvertegenwoordiger mag verwachten zorgvuldig met materie om te gaan. Dus, ja er mag zeker gecommuniceerd worden en we willen echt niet terug naar de rennende bodes die de briefjes van fractie naar fractie brengen. De andere kant is dat twitteren tijdens een vergadering publiekelijk de schijn op wekt dat raadsleden niet op zitten te letten. Wanneer de camera laat zien dat een raadslid met een mobieltje in de hand naar het scherm zit te lachen is dat geen goed beeld. Ook commentaren vanuit de raadszaal naar buiten is geen goede, vooral wanneer je de inhoud van enkele van die tweets kent. Dus ook hier ben ik van mening dat het Presidium haar verantwoordelijkheid op correcte wijze heeft genomen. Zelf noem ik dat integriteit. Nu moet Boele blijkbaar telkens Wickipedia er bij halen om betekenissen op te zoeken, maar je moet wel kunnen zoeken. In dit geval had hij beter eens onder integriteit kunnen zoeken. Maar ja, wanneer je zelf een probleem hebt ga je uit van je eigen referentiekader. Daarom waarschijnlijk dat hij bij autisme uit is gekomen. Misschien wilde hij eigenlijk weten of hij zelf aan autisme leidt. Wel da antwoord heeft hij wellicht in zijn eigen column gegeven. Het lastige bij autisten is dat zij dat bij zichzelf, juist door hun stoornis, niet altijd  onderkennen dat het op henzelf van toepassing is. Ik heb wel met Boele te doen... Ik hoop op beterschap, maar ik weet dat ik vaak veel te goedgelovig ben.......






1 opmerking:

  1. Meneer V. Elsenaar is een zure man, wat blijkt uit zijn reactie en het feit dat hij het college er via Seaport bij haalt. Jammer dat V. Elsenaar zich alleen onder pseudoniem durft te uiten, maar dat is natuurlijk ook weer gemakkelijk. Voor Bart Boele is het fijn dat hij in V. Elzenaar in ieder geval een maatje heeft, maar daarmee wordt het kaliber van meneer V. Elzenaar ook weer duidelijk. Ik ben dan ook van mening dat zijn reactie hier nergens over gaat en meneer duidelijk niet begrijpt waar het over gaat. Misschien kan meneer lekker gaan vissen op de pier, misschien wel samen met Boele. Dan zal de lucht boven Velsen zeker gaan klaren, al vrees ik wel een repliek in het Huis-aan-Huis te lezen...

    BeantwoordenVerwijderen