vrijdag 25 augustus 2017

Verachtelijk terrorisme

De Rambla, Barcelona, een van de meest recente aanslagen. Inmiddels alweer ingehaald door twee andere aanslagen, waaronder zelfs een in Finland. En weer allemaal uit naam van ISIS...

Bij de Spaanse aanslag was de dader nog maar 17 (of 18) jaar. De anderen waren ook vooral nog jong. De aanslag heeft, naar mijn mening, twee kanten. De eerste is de kant van het risico. De andere kant is die van de daders.



Om te beginnen weten we inmiddels dat het terrorisme moeilijk te bestrijden is. Met name het terrorisme in naam van ISIS zit vol verrassingen. Alhoewel, ook veel voorspelbaarheid te zien is. Overheden claimen regelmatig aanslagen te hebben voorkomen. De "cellen" waren dus enigszins bekend bij de opsporingsdiensten. Ook na aanslagen blijken de daders al in het vizier van de speurders te zijn gesignaleerd. Overheden zijn alert op dit zogeheten "moslim terrorisme" (wat overigens in feite geen flikker met de Islam te maken heeft). Toch laat men zich verrassen. De aanslag in het stadje in Finland komt bij een ieder waarschijnlijk als een volkomen verrassing. Hoe verzin je het... Maar, de aanslag op de Rambla is in feite een open deur. Een super drukke plaats, met veel toeristen. Zeker wanneer je uit gaat van eerdere aanslagen was de Rambla een risico plek en was het wachten op het moment dat het verkeerd zou gaan. Dat zelfde geldt bijvoorbeeld ook voor de Dam of de Kalverstraat in Amsterdam. En wanneer er dan een festiviteit is, neemt het risico nog meer toe. Het ultieme bewijs hiervan was de aanslag in Nice. De laatste aanslag was voor mij dan ook niet echt een verrassing, hoe lullig ik het ook vind dit zo te moeten uiten.

Blijkbaar dachten de Spaanse autoriteiten er ook zo over. De beveiliging was wat opgeschroefd. Vervolgens heeft men wat gaten laten vallen... Ook in Barcelona zouden festiviteiten plaats vinden. Een signaal extra alert te zijn. Al eerder was aangekondigd dat er een aanslag plaats zou vinden op de Rambla. De overheid had met deze combinatie van feiten al extra moeten inzetten. Klap op de vuurpijl was de explosie van de woning, waarbij al snel duidelijk werd dat hier gewerkt werd aan explosieven. De Spaanse politie moest eigenlijk direct daarna de hele Rambla barricaderen. Dat heeft men niet gedaan, de beveiliging was onvoldoende en het lot sloeg toe...



Dan de daders. Geradicaliseerde jongeren worden ze genoemd. Zwak geïntegreerde kansloze immigranten zou ik het betitelen. Het feit immers dat die gasten geradicaliseerd zegt geheel niets. Het feit dat ze op de een of andere manier beïnvloedbaar zijn om hun leven te geven voor een volledig idioot (en achterhaald) idealisme is naar mijn mening veel meer informatie waar je wat mee kan. Vrijwel iedere ISIS terrorist heeft gefaald in zijn leven, dan wel het gevoel gefaald te hebben. De redenen hiertoe zijn enorm divers, maar het feit is dat het leidt tot onvrede. Die jongens zoeken iets om wat te kunnen betekenen. In hun eigen ogen zijn het "loozers" en komen dan ook vaak nog uit culturen waar je vooral mannelijk en succesvol moet zijn. Daardoor worden zij beïnvloedbaar voor propaganda die hen zegt sterk, stoer en belangrijk te kunnen zijn. Ze zien een weg weer eer te behalen. Welke weg dat is,mis in feite totaal oninteressant. De realiteit toont dat deze wegen zelden veel goeds in zich dragen. De jongens zijn over het algemeen ook niet al te intelligent. Zij die dat wel zijn en over gaan tot terroristische activiteiten kampen vaak met psychische problemen, soms tot het niveau psychiatrie. In beide gevallen voelen zij zich niet gehoord, niet serieus genomen en vaak bedonderd. Het inzicht de weg te vinden weer iets te betekenen ontbreekt in grote mate. Men denkt er ook te gemakkelijk over. Ik meen dat daardoor veel van dit soort jongens in de criminaliteit terecht komen. Een kleine categorie zoekt meer bevestiging. De propagandamolen van ISIS doet die belofte. Ze vinden er een soort heilstaat in en raken geradicaliseerd.

Natuurlijk, eenmaal tot dader verworden moeten ze hard, heel hard, aangepakt worden en zware straffen ondergaan. Punt alleen is, dat wanneer het zo ver komt dat ze tot dader verworden zijn er slagen gemist. In veel gevallen kan de overheid en, ja zelfs, de maatschappij een hoop betekenen, zodat het ego van deze gasten niet eerst helemaal naar de klote gaat. Bij de overheden is bekend uit wat voor soort milieus deze jongens komen. Het is niet voor niets dat Molenbeek bijna een begrip werd, omdat dit een broedplaats voor terroristen bleek. Alles wordt geanalyseerd, berekend, gevolgd... Hierdoor heeft een overheid zicht op de globale situatie. Met enige kennis van cultuur en culturele achtergronden zou men iets kunnen betekenen. Pak de cultuur aan, maar biedt hen ook perspectief. Met name dit laatste ontbreekt vaak bij deze groep. In ons computertijdperk kunnen we alles zowat verbinden en onderzoeken. Het lijkt er alleen op, dat er onvoldoende gedaan wordt met deze kennis. Of dit een kwestie van mankracht of geld is durf ik niet te zeggen. Wel denk ik dat wanneer je hier op investeert de kans van dit soort terroristische aanslagen sterk afneemt. Ja, misschien wel geheel oplost.

Het zijn jongens die zich klaarblijkelijk eenzijdig laten informeren. Vooral uit de hoek die hen het meest aan spreekt. Ze lezen geen kranten. Horen misschien wel van andere aanslagen, maar zien de ellende die het voortbrengt te weinig onder ogen. Het "doet" ze niets. En juist op dat vlak kan overheid en maatschappij veel betekenen voor de jongens en voorkomen dat ze radicaliseren dan wel criminaliseren.



De ellende van de Rambla was in mijn ogen niet nodig en te voorkomen. De jongens zijn de daders. Absoluut en daar heb ik geen goed woord voor over. Maar, ik stel dat ook de overheden enige verantwoordelijkheid dragen in het feit dat deze aanslagen telkens weer voorkomen. Telkens weer  zo veel leed berokkenen. We kunnen blijven treuren, na iedere aanslag, maar misschien moeten de overheden ontwaken en hun verantwoordelijkheid nemen. Preventie is enerzijds een modieus verschijnsel, aan de andere kant een waardevol instrument.



In verband met een internet probleem plaats ik deze blog wat later. Dit neemt niet weg, dat de inhoud nog actueel is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten