zondag 27 augustus 2017

Sport, laat me niet lachen...

Walgelijk!!! Dit heeft niets meer met sport te maken, maar met hele platte grove commercie. Geld wat direct en indirect uit de zakken van de gewone man gezogen wordt.

Het mag duidelijk zijn dat ik reageer op het "schijn" gevecht tussen Mayweather en McGregor. Die 29 jarige McGregor laat zich voor (minimaal) 30 miljoen dollar in elkaar slaan! Voor dat bedrag mogen ze ook op mij in rammen. En de 40 jarige Mayweather heeft met minimaal 100 miljoen dollar zijn pensioen veilig gesteld, ten koste van het pensioen van vele anderen. Stoelen op de voorste rij kostten $90000. Wilde je die ene wedstrijd op tv kijken moest er $90 voor neergeteld worden. Een omzet van ongeveer $600.000.000... En dan durft men nog over sport te praten.

En blijkbaar begrijpt de goegemeente niet dat dit geld ook nog eens ergens vandaan moet komen. Van grote bedrijven en rijke organisaties en individuen denkt men. Dat klopt, maar realiseer dat al die grote bedragen optelsommen zijn, die bij de kleine man weg geschraapt worden. Voor je biertje in de winkel betaal je belasting, productie, winst en reclame. Kost zo'n biertje1 euro, dan gaat er 25 cent naar de overheid, 10 cent is productie, 20 cent is winst en 45 cent gaat naar reclame. Goed, de percentages in dit voorbeeld kloppen niet, maar ter illustratie is het wel een goed voorbeeld. Wel, van die 45 cent wordt misschien een dubbeltje in reclame gestopt en 35 cent in sponsoring. Dat betekent dus dat ons biertje een stuk goedkoper kan, wanneer de idiote bedragen in de sport eens genormaliseerd worden.

De laatste voetbal transfer: Neymar voor $222.000.000... Daar wordt dan eindelijk wat verbaast op gereageerd...; dat is toch wel erg veel... Nee! Dat is idioot veel!



In een vlaag van enthousiasme, clubliefde of sport supporting staat de "gewone" mens er niet bij stil, dat zij zelf aan al dat geld mee doen. Direct en indirect. Soms bereid zich in de schulden te steken, om dát ene kaartje te bemachtigen. T-shirts kopen voor buiten proportionele hoge bedragen (ze betalen zo 100 euro voor een shirt, wat normaal misschien 20 kost). Maar indirect betalen we er allemaal aan mee, door de in de producten verweven kosten. Wanneer wij wereldwijd kijken naar de totale bedragen die in de (commerciële) sport om gaan is misschien de hele armoede of honger uit te bannen.



In het Merhottisme zal dit allemaal niet kunnen. Het Merhottisme poogt immers de individuele belangen van de mens te bewaken. Daar valt de financiele wereld ook onder. En geen sporter kan dan nog van die achtelijkheid bedragen verdienen. Bovendien zijn er dan ook geen mensen meer zo puissant rijk. Maar goed, mijn politieke manifest is nu even niet aan de orde. Het is de waanzin van de dag. Een waanzin waar van men niet beseft welke rol een ieder daar zelf in speelt.

Sport is leuk, sport is goed, sport is ontspanning en entertainment. Het mag best zo zijn, dat topsport gepromoot wordt en topsporters professioneel hun sport kunnen beoefenen. Geen bezwaar. Maar even terug naar McGregor. Vijf jaar geleden was hij nog loodgieter. Misschien verdiende hij 2000 euro per maand. Dan kan ik mij er wat bij voorstellen wanneer hij het dubbele gaat verdienen in de sport. En misschien een duizend extra krijgt bij een gewonnen partij. Die zelfde lijn kan je doortrekken naar voetbal en andere commerciële sporten met grootverdieners. Dan komt de sport zelf ook weer meer vooraan te staan. Bovendien kan men meer en beter de gelden verdelen onder alle professionele sporters, waardoor ook sporters uit minder populaire takken van sport goed aan de bak kunnen. Een algemeen (nationaal?) sportfonds voor professionele sporters..., misschien geen gek idee. Alle inkomsten gaan in dat fonds en die betaald alle nationale sporters. Daarmee wordt ook een flink stuk commercie aan de kant gezet...



Sport is tegenwoordig iets wat weinig meer met echte sport te maken heeft, maar het geld is (in veel takken van sport) de drijfveer geworden. Niet alleen bij de spelers, maar ook bij alles en iedereen daarom om heen, die financieel afhankelijk is van de sport.



Nu zeggen veel bedrijven dat het sponsoren van sport een vorm van reclame is en dat deze reclame meer op brengt, dan wat het kost. Mijn mening is dat reclame grotendeels al een kwestie is van verkeerd management. Het gaat er namelijk niet alleen omzet product te verkopen, maar vooral om te groeien. Groot, groter, grootst... En wat niet hard op verteld wordt is dat altijd de consument al deze reclame betaalt. Hoeveel goedkoper kunnen auto's worden, wanneer er minder geld naar hun dure reclame campagnes gaat? Dus, waarom moet de autoindustrie sport sponsoren?

Wanneer alles en iedereen op deze wereld een redelijke basis levensstandaard zou hebben, heb ik er allemaal niet zo veel moeite mee. Maar er is zo veel armoede en honger op deze wereld en het verschil tussen arm en rijk is dermate groot en wordt in hoog tempo nog groter, dat een beetje een gezond denkend mens moet concluderen dat het zo niet door kan gaan. Helaas lijkt het de wereld te ontbreken aan ruim voldoende weldenkende mensen... En zolang zal je een McGregor, Mayweather, Neymar en al die anderen hebben.

Ga maar lekker Studio Sport kijken, denk vooral niet na over dingen,maar leg je poten op je tafeltje en geniet van je te dure biertjes! Santé!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten