donderdag 12 juni 2014

Kinderarbeid

bron: merelmaisan.nl
Laat ik voorop stellen dat ik tegen kinderarbeid ben. Ergens tegen zijn betekent echter niet altijd dat je het dan ook moet boycotten. Soms is het probleem heel ingewikkeld en kan een boycot juist een averechts effect hebben.

Kinderarbeid moet worden aangepakt. Wanneer je producten boycot die door kinderarbeid tot stand zijn gekomen is er of kans dat de kinderarbeid verschuift, of nog meer mensen in nog meer bittere armoede terecht komen. Wel geloof ik in het boycotten van bepaalde producten, maar ook dan alleen wanneer dit op hele grote schaal gebeurt. De strijd tegen de verkoop van bont is wellicht illustratief. Ondanks het verbod op verkoop van bont in Nederland wordt er nog steeds bont geproduceerd. Sterker, zelfs in Nederland zijn nog nertskwekerijen. De maatregelen tegen bont zijn te beperkt, waardoor het effect veel te gering is. Het verbod op het handelen in ivoor is wel zo goed als wereldwijd. Toch zie je hier een vorm van criminalisering. Dat restverschijnsel moet bestreden worden, maar is waarschijnlijk nooit helemaal uit te roeien.
Wat bont en ivoor met kinderarbeid te maken hebben is niet direct, maar het is wel een illustratie wat een boycot of verbod doet wanneer je het beperkt hanteert. En omdat kinderarbeid een mondiaal probleem is, moet het ook mondiaal worden aangepakt. Wel moet je ergens beginnen. Beginnen bij de individuele consument heeft relatief weinig zin. Dat is vooral symboolpolitiek. Het begin moet liggen bij grote (mondiale) bedrijven. Die moeten hun inkoopbeleid stevig aanpassen en bijvoorbeeld geen inkoop doen van door kinderarbeid geproduceerde producten. Maar ook dit is een eerste druppel op de gloeiende plaat. 
kinderarbeid in Nederland
bron: onderwijserfgoed.nl

Het belangrijkste element in het bestrijden van kinderarbeid ligt in de landen zelf en de politiek aldaar. Een eeuw geleden was er in Nederland ook sprake van kinderarbeid! Behalve het verbod op deze vorm van arbeid is er ook een sociaal stelsel gekomen en is de leerplicht ingevoerd. Wanneer je een Afrikaans kind de arbeid ontzegt staat daar niets tegenover. Er is vaak geen schoolplicht (en anders wordt dit nauwelijks gehandhaafd), en het ontbreekt aan goede sociale stelsels. Dat kind zal verder zakken in een situatie van bittere armoede en uitzichtloosheid. Dan voel ik mij een bruut wanneer dat kind in die situatie komt, omdat ik die producten die het kind maakt, niet meer koop.
bron: kinderarbeid5.webnodo.nl

Nee, ik boycot producten door kinderarbeid niet. Niet in zijn geheel. Er zijn grenzen. Kinderprostitutie moet echt de wereld uit. Maar goed, ik ga niet naar de hoeren, laat staat naar een kinderhoertje. Bovendien zie je hier steeds meer internationale aanpak. Een Nederlander die zijn leuter in een Thais kind stopt kan zelfs hier gestraft worden. Dat is dus een goed begin. Arbeid waarbij de integriteit van het kind (prostitutie en vormen van slavernij) aangetast wordt én arbeid met ernstige risico's voor de gezondheid moeten niet alleen heel snel geboycot worden, maar ook stevig worden aangepakt. Dat dit heel moeilijk is blijkt dagelijks. Kinderen in bepaalde mijnen bijvoorbeeld. Schandalig, maar hierbij zie je dat de markt in veel gevallen gecriminaliseerd is. Het betreft producten welke ik überhaupt nooit zou aanschaffen. Toch kan de internationale druk daar wel invloed op uitoefenen.

bron: zeelandnet.nl
Toch zijn er vormen van kinderarbeid waar je misschien helemaal niet zo een ophef over moet maken. Je moet ook niet door slaan en soms zijn het producten waarvan nauwelijks bekend is dat ook hier kinderarbeid aan de orde is. Zo heb je bijvoorbeeld de walnotenpluk in Turkije. Daar kan zeker het een en ander aan verbeterd worden, maar sociaal en cultureel schuilt hier niet zo heel veel kwaad in. Het moet wel in goede banen geleid worden, maar een algeheel verbod in deze lijkt mij weer te ver gaan. Ook kinderarbeid op boerderijen komt voor. Ook in Nederland. De wijze waarop het hier voor komt zie ik eerder als juist positief, maar dat komt door alle regelgeving en sociale aspecten, waardoor deze arbeid niet als misbruik gezien kan worden.

Tegen kinderarbeid is een te eenzijdige blik. Tegen kindermisbruik zal in principe iedereen zijn, alhoewel in bepaalde culturen de nood wetten doorbreekt. Het is duidelijk dat er veel mis is op dit gebied in de wereld. Het moet aangepakt worden. Alleen moet Nederland niet zo arrogant zijn het wel effe voor te doen en het heilige boontje van de klas te willen spelen. Kinderarbeid moet internationaal aangepakt worden, maar vooral in de landen zelf moeten een aantal regels en voorwaarden gecreëerd worden de kinderarbeid uit te bannen. Dat is voor mij de betekenis van vandaag: de dag van (tegen) de kinderarbeid.....


 
ook dit is kinderarbeid
bron: unicef.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten