zaterdag 12 januari 2013

In naam van de heer


Religieuze machtswellustige criminelen zijn het. De vrijheidsstrijders die strijden onder het mom van de Islam. De bekendste groep van hen is natuurlijk Al Qaida. Hun strijd heeft werkelijk niets meer met geloof of religie van doen.

Op dit moment is Mali in het nieuws. Sinds vandaag interveniëren de Fransen er, maar veel schade is er al geleden en het noorden van Mali is in handen van rebellen... Een groep vergelijkbaar en gelieerd aan Al Qaida. Ze slopen oude historische bouwwerken en voeren de Sharia in. Alles wat ze tegen komen maken ze kapot. Letterlijk.
Niet veel anders is het met de Taliban. Jaren gelden hebben zij bijvoorbeeld enorm grote, in de rotsen uitgehouwen, Boeddhabeelden opgeblazen. En met de Sharia wordt ook daar stevig onderdrukt.
Vele voorbeelden kunnen gegeven worden. Het is erbarmelijk, maar deze groeperingen streven en strijden in de naam van Allah. Dat zoveel Islamitische groeperingen en gelovigen deze barbaarse ontwikkelingen vrijwel geluidloos en passief laten gebeuren. Ik begrijp het niet.

Dat er veel ongelijkheid is in de wereld is bekend. Je zal het ook noot weg krijgen, misschien kan je hooguit de extremen van deze ongelijkheid aanpakken. Lastig, want zij die aangepakt moeten worden zijn juist de rijken der aarde. En deze rijken beschikken over veel macht. Extreem veel! Misschien is het Islamitisch religieus extremisme daar wel een machteloos en stuurloos respons op. Alhoewel, Bin Laden beschikte toch ook over een fors vermogen.
Al Qaida werd bekend oor haar acties in de armere landen. Aanslagen daar op het rijke westen. Tot de aanslag op nine eleven... Het kwam nu wel heel dicht bij de westerse wereld. Dat bleek wel, toen kleinere cellen het Al Qaida gedachtegoed overnamen en inspeelden op de hysterie na de aanslagen. Madrid staat nog in ons geheugen en dichterbij huis de Hofstadgroep en de aanslag op Theo van Gogh.

Het probleem is niet eenvoudig te analyseren en in de huidige moderne tijd zien wij het vooral als een middeleeuwse ontwikkeling. Middeleeuws met moderne technieken, wat alles nog schrijnender maakt.
Een goede analyse vergt een boekwerk en hier tracht ik in een blog de essentie eruit te halen. Een onmogelijke oogave, wel noodzakelijk. Noodzakelijk, omdat de wereld door dit soort intriganten naar de klote wordt geholpen. Daar zijn meer voorbeelden van, maar nu richt ik mij op de groep religieuze terroristen. Anders kan ik het niet omschrijven. Een groep die op de een of andere manier uitgeroeid moet worden. Lastig echter omdat iedere interventie direct gerelateerd wordt aan het geloof en Allah. Maar Allah heeft geen flikker met deze groepen te maken. Naar mijn mening ontbreekt ook iedere vorm van idealisme, wat je bij de echte terroristen wel tegen komt (IRA, ETA, etc.). Eigen macht en verrijking zijn de drijfveren en de Islam wordt daarin misbruikt. Verder hebben deze groepen geen boodschap. Het vervielen van historische bouwwerken in Mali heeft geen donder met de Islam te maken, maar berust op puur vandalisme. Het invoeren van de Sharia heeft evenmin met de Islam te maken. De Sharia is weliswaar de Islamitische wetgeving, maar de wijze van hanteren en uitvoering is voor meerdere uitleg vatbaar, net als onze, eveneens op religieuze gronden gebaseerde, westerse wetgeving. Veel verschil hoort er tussen een goed uitgewerkte Sharia en westerse wetgeving niet te zijn. Bij deze terroristische groepen maakt het echter wel veel verschil. Vrouwen worden zwaar onderdrukt en alles wordt in het werk gesteld mensen dom en monddood te houden. Dat maakt de machthebbers sterk, zoals wij ook van het Katholicisme kennen. Mali, een Afrikaans land met vele schatten... Dat mag niet naar de klote geholpen worden. 
 
We zijn net aan een nieuw jaar begonnen. Altijd kwijnen goede voornemens weg in het niets. Misschien moet het nu maar eens anders. Wellicht is 2013 een mooi begin om mondiaal de crimineel fundamentalistisch machtswellust echt aan pakken. Niet alleen het westen, niet alleen de christelijken, maar ook de Moslims op deze wereld, die wel nadenken. Iedereen die na denkt. Een andere wijze de wereld te redden. Ondanks dat ik zelf een zeer felle pacifist ben wens ik de Fransen heel veel succes en een snel resultaat in Mali!




zinloze vernieling in Afganistan


Geen opmerkingen:

Een reactie posten