zondag 25 november 2012

Toch weer de ruïne...

foto: IJmuider Courant

Helaas, toch weer even terug komen op de ruïne. Dit nog even naar aanleiding van de laatste raadsvergadering. Overigens heeft Seaport een mooie samenvatting gemaakt (zie seaportplaza.nl; uitzending gemist).

Wat heeft GroenLinks nu eigenlijk voor ogen gehad? Ze hebben de motie van D’66 kritisch aangesproken en zijn uiteindelijk toch akkoord gegaan met de motie. Was dit alleen maar om een beetje aandacht te krijgen? Helaas ontbrak er in de samenvatting een essentieel stukje. In de motie werd het opgeroepen het college het Rijk te vragen een besluit terug te draaien. Hartstikke mooi, en een poging die je misschien zeker niet moet na laten. Alleen, en dat werd ook aangegeven (en niet in de samenvatting opgenomen) gaf ik aan: zou het Rijk nu echt luisteren naar zo’n verzoek uit een gemeente als Velsen? Ik geloof daar niet in en ben van mening dat je daarmee ook niets concreets uit haalt ten gunste van de openstelling van de ruïne. Om die reden dat ik met het aanvullende voorstel kwam. Immers ons “amendement op de motie” had veel meer kracht, ging niet uit van het terugdraaien van een genomen besluit, maar gaf wel gereedschap het genomen besluit op een meer verantwoorde wijze uit te kunnen voeren.

Helaas. In de raad werd het vooral een spel rond die rare fractie. Want als minderheid wordt je dan snel als raar gezien, en kijkt men niet naar de feitelijke inhoud van je boodschap. Omdat ook wij de ruïne een heel erg belangrijk onderwerp vinden konden wij niet anders dan dit belang te onderschrijven door met de motie in te stemmen.

Wat ons betreft blijven wij zeggen dat de actie van D’66 onhandig was en niet goed getimed. Het is dan ook jammer dat D’66 geen contact met GroenLinks heeft opgenomen om tot een wel sterke motie te komen.
In mijn stemverklaring gebruikte ik de woorden “niet correct”. In de stemverklaring was dit ongepast. Blijft overeind dat de motie ook niet correct was. In de constatering stonden namelijk enkele regels en deze waren gebaseerd op een verkeerde aanname. Zo is de toekomst van de ruïne niet onzeker. Nee, onzeker is hoe de exploitatie zal verlopen en of de ruïne wel publiekelijk toegankelijk blijft. En dat laatste is ook de essentie van de commotie in Velsen. Op zich maakt het geen donder uit van wie die ruïne is. Wel maakt het uit dat de ruïne toegankelijk blijft en niet in (verder) verval raakt. En dat laatste, daar moeten politiek en inwoners zich druk over maken!
Helaas is deze boodschap in de samenvatting van Seaport niet goed tot uiting gekomen, en de ondertitels hebben hier ook nog eens niet toe bijgedragen. Ook jammer, dat ik niet nadien nog even voor de camera ben gehaald voor een (wel heldere) toelichting.

GroenLinks is nog niet klaar met de ruïne van Brederode. Wij zullen inzetten voor genoemde doelen. En wellicht komen wij spoedig met een eigen motie. Alleen hopen dat de raad dan niet besluit op basis van de laatste raadsvergadering en hoe dit verlopen is, maar dat men goed ingaat op de inhoud. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten