donderdag 15 november 2012

Een zekere leegheid




Het nieuwe kabinet... Zorgen over dagbesteding voor ouderen, gehandicapten en chronisch zieken. Zorgen over een onderwerp om de echte problemen maar niet echt aan te pakken.

Weet u dat dagbesteding de goedkoopste vorm van zorg is? Zo tussen de zes en tien euro bruto per uur! De eerstvolgende vorm van zorg begint bij rond de veertig euro per uur! En nu is weer de dagbesteding het kind van de rekening. Er moet 25% bezuinigt worden op de kostprijs. Dus het tientje wordt € 7,50, en de zes euro gaat naar € 4,50 per uur. Belachelijk! Wanneer deze groep cliënten, en vergeet vooral de mensen met psychische problemen en de verslaafden niet, geen dagbesteding krijgt gaat het vaak helemaal verkeerd. Twee op de tien komen in een klinische opname terecht, of hebben intensieve dagbehandeling nodig. Dat betekent zorg die vijf tot ruim tien keer zo duur is! Misschien nog wel meer, zeker met de 25% korting.
Het afremmen van dagbesteding, of zorgen dat dit minder toegankelijk is, betekent dat de zorgkosten behoorlijk oplopen. Behalve de korting op de prijs is het ook de bedoeling dat er minder mensen gebruik gaan maken van de dagbesteding. Het resultaat echter is dat het geen bezuinigingen oplevert, maar juist duurdere zorg.
Raar dat de politiek dit maar niet ziet en vooral ook niet wil zien. En nu wordt de dagbesteding in snel tempo uit de AWBZ gehaald, en vanaf 2015 mogen de gemeenten er mee aan de slag. En 2014 dan? Daar zit nog een gat. Hoe gaan we dat oplossen? Inmiddels wordt gesuggereerd de transitie maar een jaartje naar voren te halen. Zeer ondoordacht.

Er moet fors bezuinigt worden in de zorg. Het gebruik en de kosten van medicatie is een onderwerp waar heel veel winst te behalen is! Er is de laatste tijd wel discussie over, maar iedere keer wordt de discussie niet doorgezet. Komt dit door de macht van de farmaceutische industrie? Of ligt hier iets anders ten grondslag? Wel vreemd, omdat hier erg veel geld verwaterd. Neem alleen al de niet-verstrekte medicatie. Dit gaat allemaal de prullenbak in. Immers een recept is een recept en wat over is kan je niet oor iemand anders gebruiken en ook niet opnieuw verpakken. Dat is letterlijk een enorme kapitaalvernietiging.
Efficiëntie in de ziekenhuis; dat levert geld op. Zorgen voor reële kosten. Bijvoorbeeld het DBC... We zien onze rekeningen niet en weten niet wat er gedeclareerd wordt. Maar is bekend dat het soms, of misschien eigenlijk wel veel, bij een bezoekje aan de arts een rekening gegeven wordt voor meerdere consulten? Wanneer je efficiënt om gaat met het betalingssysteem is er veel te halen. Laat de rekeningen geënt zijn op de daadwerkelijke verrichtingen. En misschien moet dat ook maar eens inzichtelijk gemaakt worden. Transparantie op dit gebied geeft inzicht in de rekening zelf, maar misschien leidt het ook tot een stukje bewustwording van de klant zelf.
Binnen de zorg wordt veel tijd verkwanselt met rapportages. Alles moet worden gerapporteerd. En dan ook bijna alles. Wat een tijd daarin gaat zitten is lastig door te rekenen, maar uit het oog van efficiëntie is ook hier winst te behalen. De nullast, of overhead, is enorm. Bij veel ziekenhuizen ligt deze boven de 25%. Dat wil zeggen dat van iedere 100 euro een kwart naar het ziekenhuis gaat en niet gestopt wordt in de directe zorg. Efficiënter werken levert heel veel geld op. Alleen al door de overhead met 5% naar beneden te brengen kan je de dagbesteding fors uitbreiden en de uurtarieven zeker stabiliseren, maar eigenlijk ook nog wel iets verhogen.
 
Dit keer wil ik niet uitgebreid in gaan op de zorgkantoren, hun rol en dat wat daar aan de strijkstok blijft hangen. Het is veel! Wel wil ik er nogmaals op wijzen dat ook hier geld wegebt. Overigens net als bij de salarissen. Niet van de werkers op de vloer, maar van de hoge jongens. Hier worden nog steeds grote salarissen betaald. Als al deze salarissen enigszins genivelleerd worden levert dit toch een behoorlijke bezuiniging op.

Dagbesteding, essentieel, goedkoop en effectief. Maar ook zwaar ondergewaardeerd en dus een mooi onderwerp om veilig te bezuinigen. Een worst dus! Het is geen echte bezuiniging. In tegendeel, het leidt tot hogere kosten. Maar vooral is het slecht voor de kwaliteit van het keven van de doelgroep. Dus, Tweede Kamer en regering, blijf met je poten van de dagbesteding af! Loop de boel niet zo te vernachelen en ga eens echt bezuinigen. Geef de allerzwaksten nu eens een echte kans. Denk na, kijk eens goed en u kunt niet anders dan tot dezelfde conclusie komen.
Dat de landelijke overheid de dagbesteding decentraliseert is mooi, want dan is zij niet langer verantwoordelijk voor dat stukje zorg, zij toont bereidwillig te zijn om te bezuinigen en kan het echte probleem weer blijven omzeilen.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten