zondag 4 november 2012

Sorry?.... Pardon!

Generaal Pardon!



Vandaag eens een positieve insteek ten aanzien van het nieuwe kabinet. Een van de voornemens is een generaal pardon voor minderjarige asielzoekers, die minimaal vijf jaar in Nederland zijn.

Prachtig nieuws. Natuurlijk kennen we de details nog niet en valt er vast nog te onderhandelen over de grijze gebieden. Feit is dat dit generaal pardon goed is, menselijk en ook nodig. Heeft al dat gezeur richting Gert Leers toch nog zin gehad. Gelukkig maar.
Direct valt de naam Mauro ook. Mag hij nu definitief blijven? Stemmen gaan op om aan te geven dat het zo s. Feitelijk ben ik hier wat huiverig voor. Voor zover ik het pardon op dit moment kan interpreteren valt Mauro er namelijk wel net weer buiten. Ik kan er namelijk niet uit halen dat je niet alleen vijf jaar in Nederland moet zijn, en ook n die periode minderjarig. In dat geval kan Mauro gewoon blijven. Zonet, dan valt ie wel buiten de boot, want volgens mij is hij inmiddels 19.
bron: nrcnext.nl 
Ik bedoel maar, het pardon is goed, maar hoe gaan we er de grijze gebieden om. Afgelopen week was het journaal in een asielzoekerscentrum. Opgetogen en blije kinderen. Daarna een beeld van een moeder met twee kleintjes... Voor en geldt te pardon niet. Ze zijn nog geen vijf jaar in Nederland.
Waar ligt de grens? Exact op vijf jaar, en welke datum moet je aanhouden? En wanneer je nu een dag te kort komt, of een maand... Dat is zuur. Volgens mij moet je coulance tonen door aan te geven dat je mensen de, bijvoorbeeld, maximaal een half jaar tekort komen niet automatisch onder het pardon laat vallen, maar deze groep wel extra checkt. Dus beter in gaan op hun achtergrond en op basis daarvan bepalen dat zij wel of niet in aanmerking komen voor het pardon. Dat lijkt al een stuk humaner, maar reëler. 

Een andere les mis ik wel. Het hoeveelste pardon is dit voor de asielzoekers? Ik ben de tel kwijt. Een ding zegt het mij wel; er is iets mis met het beleid, waardoor er steeds een pardon moet komen. Laat dit afbindt zich nu een keer inzetten om een deugdelijk en sluitend asielbeleid neer te zetten. Dan hoeft het volgende kabinet niet weer een pardon te creëren. 
Maar, vandaag zou ik vooral positief zijn. Dus, welkom allen! Terecht dat jullie mogen blijven en niet langer slachtoffer zijn van falend beleid. Gefeliciteerd met jullie status, jonge asielzoekertjes! En voor het nieuw afbindt: bravo dat jullie hier een stap in de goede richting hebben gezet. Ga zo voort!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten