zondag 4 november 2012

Slim bezig!



In de reeks kritieken over het nieuwe kabinet, wat wellicht morgen geïnstalleerd wordt, de derde aflevering. Een keer ben ik negatief geweest en een maal bescheiden positief. Vandaag zakken we toch weer in de min.

Aan de beurt is de student. Vrijwel letterlijk. Op dit moment is het leven voor een student al niet eenvoudig. Ze moeten geld lenen, krijgen geld en werken, en zitten constant te rekenen of ze wel aan de goede kant van de balans zitten. Zo niet, dan weet de belastingdienst hen erg snel te vinden, en betaalt de student al behoorlijk.
Dus ga je uit van een stimulerende overheid… maar, helaas. De OV kaart wordt gesaneerd. Ja, een goed bezuiniging, maar is er wel enig besef wat dit voor de individuele student betekend? En dan te bedenken dat de reiskosten hier al snel oplopen. In Barcelona kan je de hele stad voor 1 euro door. Hier een zelfde (maximale afstand) komt al snel neer op minimaal 7 euro. Kamernood in studentensteden, veel extra geld voor de reiskosten, ja de overheid stimuleert de student!
Dan de lening. Een studielening… volgens mij hebben we in de jaren 70, of 80, ook zoiets gehad. Deels een wassen neus, want er kan niet terugbetaald worden, en zij die het wel kunnen betalen beginnen nog gedeprimeerder aan hun loopbaan. Want je gaat eerst maar eens voor de staat werken.

Naar mijn idee doet de nieuwe regering iets geheel verkeerd. Kijk eens naar de kwaliteit, het niveau en de aanwas van diverse studies, hogere scholen en zelfs MBO’s. Zelf heb ik twee HBO’s afgerond. Wel, die kon ik met mijn vinger in mijn neus halen. Kijk, volgens mij moet je daar op inzetten.
Tuurlijk, iedereen moet slim zijn, goed opgeleid, en veel verdienen. We zijn immers een hoogconjunctuur. Alles wat met de hand gedaan wordt gebeurt door maatschappelijke loosers en verder doe je een beroep op het buitenland. Oude ambachten zijn met een speld in het onderwijs terug te vinden. Nee, we moeten slim zijn.
Niet iedereen is even slim. Niet iedereen heeft de juiste capaciteiten. Misschien moet de (inhoudelijk) kwaliteit van het onderwijs eens stevig omhoog. Wellicht is er dan minder instroom op universitair niveau, maar je krijgt wel betere krachten en meer gemotiveerde studenten. Maak het HBO eens wat zwaarder. Dan gaan er misschien minder studenten naar het HBO, maar dat betekent wel dat de waarde van het diplome universiteit en HBO weer veel meer aanzien krijgt. Je creëert een natuurlijke arbeidsmarkt selectie, waar de markt weer veel beter op in kan springen. Bijna iedere sufkop kan tegenwoordig wel een HBO papiertje scoren. Het is niet vreemd dat veel opleidingen nauwelijks meer aanzien hebben, en een diploma vrijwel geen (arbeidsmarkt-)waarde meer heeft.
Wanneer een regering en overheid nu eens op deze wijze naar onderwijs gaat kijken en daar beleid op voert, dan ben ik er van overtuigt dat; er op een adequate en verantwoorde wijze bezuinigd kan worden, het (hoger) onderwijs weer aanzien krijgt, er een positieve ontwikkeling is ten aanzien van de werkloosheidsafname en er weer sprake is van kwaliteit van onderwijs (en studenten).
En zij die dan in staat zijn een HBO of universitaire studie te volgen mogen van mij die OV kaart behouden en hoeven al die ingewikkelde leenstelsels niet meer opgelegd te worden. Misschien wordt Nederland dan weer echt slim!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten