vrijdag 17 april 2015

ASVB

Het Nederlandse sociale stelsel. Sinds januari dit jaar heeft de SVB (Sociale Verzekeringsbank) er een aantal taken bij. Sinds januari is het een puinhoop. O ja, hoor er is een keurige site, waar alle informatie te vinden is. Het enige is dat zij die informatie geheel niet waar maken. De SVB is er voor het uitbetalen van een aantal uitkeringen (waaronder gemeentelijke) en een aantal zorg betalingen, die onder de WMO zijn komen te vallen, waaronder ook een deel van de PGB betalingen.

Om te beginnen was de informatie vooraf uitermate gebrekkig. Dat betekent dat de SVB in de eerste maanden koortsachtig in de weer is geweest alles in orde te krijgen. Nu denk je, dat wanneer iets in orde is, het ook geregeld is. Neen dus. En via mail zijn ze niet bereikbaar, althans wordt niet gereageerd, en telefonisch moet je engelengeduld en een paar dagen de tijd hebben.

Op de site staat bijvoorbeeld dat de zorgverleners binnen 2 tot 5 dagen na hun declaratie de overboeking kunnen verwachten. Dus binnen tien dagen heeft men het geld ontvangen. Mooi niet dus. In januari ging het goed, februari, betaling pas in april. Maart, ruim over de helft van de maand. April, nog niets!

Nu staat er wel ergens op hun site dat ze begrip vragen voor het feit dat het erg druk is en er achterstand is... Wij moeten dus wel begrip hebben voor een Sociale bank, maar blijkbaar heeft die bank geen begrip voor haar "klanten". Immers sinds januari zijn diverse kleine bedrijfjes en ZZPers afhankelijk van hun betaling, voor geleverde diensten, van de SVB. En die krijgen nu problemen met rekeningen, betalingen en zelfs het levensonderhoud. Kortom, de politiek heeft het handig gedaan en de SVB is niet voorbereid op haar klus. Rutte 2 heeft wederom Nederland een stapje dichter bij een aso staat gebracht. Van een bank als de SVB mag je toch verwachten, net als bij iedere grote en professionele organisatie (zeker wanneer dit van de overheid is) de boel op orde te hebben? Neen dus. Kortom, bij deze doop ik de SVB om tot ASVB (asociale verzekeringsbank). Om ziek van te worden... Maar zorg vooral niet ziek te worden in Nederland. Dat wordt steeds duurder....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten