vrijdag 28 september 2012

Beschamend!

foto: Huis-aan-Huis

Slechte journalistiek is vaker onderwerp van discussie. Dit keer wordt het wel heel erg bont gemaakt door Peter Kerkhoven in het weekblad Huis-aan-Huis in Santpoort/Velsen.

Op 20 september heeft de raad besloten niet in te gaan op een referendumverzoek. De reden was helder en eenvoudig. In de verordening staat nadrukkelijk vermeld (artikel 5) dat inwoners geen referendumverzoek kunnen doen over een al door de raad genomen besluit. Nu is er, rond de HOV, veel onrust. Veel onrust, maar waarschijnlijk vanuit een relatief kleine groep. Nu blijkt heel duidelijk dat bovengenoemd weekblad zich heel erg achter de groep onruststokers schaart. Ik roep u allen op meneer Kerkhoven een mailtje te zenden over de erbarmelijke journalistieke kwaliteiten van hem; (peterkerkhoven@rodi.nl).
foto: Facebook
 De kop van het weekblad was hard en duidelijk. De gemeente, raad en college hebben het gedaan. Zij hebben de inwoners belachelijk gemaakt en een deuk geslagen in de democratie en het recht op referenda. Politiek luistert niet. Onderschrift van een foto is dat op het kantoor van het weekblad een lijst lag waarop de benodigde handtekeningen geplaatst konden worden. Onafhankelijke nieuwsgaring is hiermee duidelijk van de baan.
Ook V. Elzenaar (de columnist van het weekblad) deed er een flinke schep bovenop. Die maakte het nog bonter, vooral in zijn laatste zin, waarbij hij een aanrijding in verband met een overbodige uitgave van 70 miljoen. Hoe ver kan je gaan. Ja, er is een mevrouw uit de rolstoel gereden, bij een zebrapad. Treurig, maar kunnen we hier niet gewoon praten over een verkeerde samenloop van omstandigheden of, in het uiterste geval, schuld van de chauffeur? Tuurlijk, maar een link naar de HOV is wel erg ver gezocht.
Dat een dergelijk weekblad laat merken voorstander te zijn kan. Niet best, maar kan. In dit geval slaan zij door en gaan puur richting opruiing. Vooral ook, omdat in het hele weekblad nergens vermeld staat wat de verordening inhoudt. Er staat niets over mogelijke interpretaties van de verordening. Neen, de gemeente is fout en belazert de inwoners. Nee, Huis-aan-Huis belazert hier de inwoners!

Wederom is weer duidelijk dat de (kleine) kern tegenstanders erg dom is. Te dom om te luisteren, want in mijn perceptie hebben deze tegenstanders alle argumenten steevast naast zich neergelegd. Ze blijven maar over die 70 miljoen zeuren en over de drie minuten tijdswinst. Ze snappen er geen bal van… of willen het domweg niet begrijpen. Wat je ook uitlegt, ze pikken het niet op en altijd zullen zij naar buiten uitdragen dat zij het slachtoffer zijn… hoe triest. Dit alles heeft ook niets meer met het onderwerp te maken, maar met hakken in het zand gedrag gaat het nergens meer om, behalve hun gelijk krijgen.
Een ding mag men mij eens uitleggen. Die betreffende harde kern bestaat uit mensen die niet dom zijn. Nee, de meesten hebben voldoende intelligentie. Maar waarom op dit vlak zo hardnekkig dom? En waarom leent zo’n weekblad zich er voor zich voor dat karretje te laten spannen. Zonder kritisch te bedenken hoe ze zichzelf voor schut zetten. Of is dit populisme en liggen er dubieuze verbanden tussen dit weekblad en de politiek? Maar om nu hiermee mensen (lees politici) onterecht en onheus te belasteren… dat gaat te ver.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten