donderdag 20 september 2012

Bond is erg bout

Nederland loopt achter bij het inzetten van milieuvriendelijke energiebronnen zoals zonne-energie en windenergie. De ontwikkeling tot het plaatsen van, met name, windmolens is inmiddels schoorvoetend op gang gekomen. Gedeputeerde Jaap Bond (CDA, Noord Holland) wil nu echter een verbod op het plaatsen van nieuwe windmolens op land.

Om te beginnen komt Bond met een aantal drogredenen. Daarbij gesteund door ondermeer D’66, wat mij wel heel erg blijft verbazen. Inmiddels zijn de gemeenten in beweging gekomen en afgelopen donderdag was er een inspraakavond. Gemeenten hebben hier goed gebruik van gemaakt. Maar wat gaat er nu gebeuren?

Eerst even terug naar wat er gebeurt is. De provincie komt met een besluit en racet hiermee volledig over gemeentelijk beleid heen. Kortom, de gemeenten in Noord Holland worden even grof buiten spel gezet. Een aantal van deze gemeenten zoals Velsen en Amsterdam hebben gedegen plannen om windmolens te plaatsen op hiervoor goede locaties. Bond heeft er schijt aan.
In Noord Holland zijn er op dit moment iets meer dan 300 windmolens. Gezien de aard van de provincie, de geografische ligging en de wind over dit vlakke land maar een zeer mager aantal. Maar mensen hebben geklaagd en de PVV heeft aangegeven dat die dingen landschapsvervuilend zijn. De huidige provinciale coalitie heeft zich als een schoothondje laten intimideren door de PVV en dat beleid overgenomen. Belachelijk natuurlijk, wanneer we vanaf een afstandje naar onze aarde kijken. We helpen die aardkloot aardig naar de verdommenis en hier en daar zijn we zo ver dat in te zien. Dus, andere vormen van energiewinning. Windenergie is hier een goed voorbeeld van. Maar, nee hoor, de provincie wil het niet.
 
Nederland loopt al achter bij de invoering van schone energie bronnen. Noord Holland wil dus nog een stap terug. Een hele slechte zaak. Een alternatief kan natuurlijk zijn, dat Noord Holland wel een beleid neerzet waarbij richtlijnen worden gegeven van waar je zo’n windmolen wel, of niet, mag plaatsen. Dat zou constructief zijn. Juist bij gemeenten zie je dat men open staat voor alternatieve energie. Daar zien ze de lokale mogelijkheden en willen die benutten. Jaap Bond is dan wel erg bout om zo’n algemeen verbod af te geven.

Logisch dat veel mensen niet meer in de politiek geloven. Niemand begrijpt dit. Ik ben blij dat er zoveel gemeenten afgelopen donderdag hebben ingesproken, maar ook politieke partijen en milieuorganisaties. Nu maar hopen dat Bond niet alleen dom, maar ook niet doof is!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten