maandag 18 juni 2012

Sluit de zorg! Graait u maar...

er willen er nog te veel Dagobert Duck zijn
Bezuinigen lijkt mij een hele noodzakelijk zaak. Begin eens met de salarissen van de profvoetballers. Slechte prestaties en uit het EK. Het maakt ze geen flikker uit, want die jongens krijgen zat geld. Voor een potje voetbal….

Nederlands welvaart... Dakloos
De overheid moet bezuinigen. De laatste week is er weer een nieuwe groep slachtoffer: de psychiatrische/psychische patiënt. Men wil bezuinigen op de RIBW’s (regionale Instellingen Beschermd Wonen). Een kostenverslindende vorm van zorg, aldus onze landelijke overheid. Dus, minder mensen in het RIBW. Ja, vanaf volgend jaar gaat de deur grotendeels op slot.

Eerst werd er bezuinigd op dagbesteding en arbeid, vervolgens werd de eigen bijdrage weer ingevoerd, en nu wordt de RIBW aangepakt. Het aantal mensen met psychische problemen neemt toe. Daardoor lopen ook de kosten op. Oorzaak en gevolg. We vergeten dat de complexiteit van deze wereld het aantal psychische problemen doet toenemen. Werkloosheid, financiële problemen, weinig perspectief en de individualisering. Om maar een paar aspecten te noemen.
Leuk resultaat van wat gevoetbal...., maar
wie werkt het hardst en heeft het meest geleerd?
De overheid denkt door op dergelijke wijze te bezuinigen de psychische problemen uit de wereld te helpen. Ook de verslavingszorg valt hier overigens onder. Ja, het neemt allemaal toe en de zorg neemt toe. Maar niet alleen binnen de psychische hulpverlening. De zorg voor mensen met een verstandelijke handicap is relatief duur. Laten we eens stil staan bij onze Algemene gezondheidszorg…. De ziekenhuizen.
Raar en oneerlijk dat bij een van de zwakste groepen de hardste klappen vallen. Maar er is nog iets aan de hand. Bezuinigen is moeilijk, maar nodig. Alleen waarom dan de goedkoopste vormen van zorg steeds gepakt worden… Dat is mij een raadsel. Het betreft namelijk de goedkoopste vormen van zorg waar het meest op bezuinigd wordt. Het effect is dus relatief beperkt. Maar er zit ook een heel ander effect aan. Mensen uit te sluiten van deze goedkoopste vorm doet meer mensen decompenseren (terugvallen). Het gevolg is dat zij gebruik moeten maken van duurdere vormen van zorg. Met andere woorden, een zeer groot deel van de bezuinigingen wordt ongedaan gemaakt door het effect er van; de terugval.

Ja, er gaat erg veel geld om in zorg en welzijn. Op zich is de gedachte achter de WMO niet verkeerd. Wel verkeerd is dat de centrale overheid (Den Haag) haar verantwoordelijkheden afschuift naar de gemeentes en daar ook nog eens minder geld voor beschikbaar stelt. Niet alles moet naar de WMO, want op een aantal punten dient de landelijke overheid haar regierol te behouden en haar verantwoordelijkheid niet te verkwanselen.

Het zit goed scheef in Nederland en we verdommen het om het recht te trekken. Ja, de zwaksten zijn de dupe. Makkelijk geregeld.

De RIBW, goedkoper dan een opname in
het ziekenhuis, maar het kan misschien
nog wat goedkoper.
Maar het kan anders. Inderdaad een RIBW kost al snel € 60.000,00 per jaar. Neem daar nog wat dagbesteding bij (€ 12.000,00), artsenbezoeken en medicatie, een uitkering en je zit als snel boven de € 100.000,00 per jaar. Ik verdien dat niet, maar wanneer ik tot de zwakkeren van de maatschappij behoor kost ik dat wel…. Of zelfs nog meer. Natuurlijk kan hier op meerdere manieren slim op bezuinigd worden.

Hier is straks geen geld meer voor. € 7,22 per uur,
de goedkoopste zorg, maar straks weer lekker
achter de garaniums

Toch ben ik er van overtuigt dat er mensen en groepen zijn waar wij niet over spreken, maar ons eigenlijk nog meer geld kosten. In feite gemeenschapsgeld en in zekere zin ook een van de noodzaken tot deze grote bezuinigingen.

Ik noemde net al de voetballers. Voor iedere betaalde sporter betaal je. Nee, niet direct, maar via reclames, en extra gelden op de producten. De bank sponsort de sport van mijn rente. Philips sponsort PSV omdat ik meer moet betalen voor mijn lampen. Dat vergeten we, maar het is wel zo. Bij een auto betaal je niet alleen voor de ontwikkeling van een nieuw model, maar ook voor de luxe reclames.
Dan heb ik het nog niet over de mensen van de graaicultuur, want die bestaat ook nog steeds. Dat is toch allemaal van de zotte? Geef eens wat minder uit aan reclame, overhead, graaicultuur, efficiëntie en we halen een fors deel van de overheidsbezuinigingen, zonder dat er iemand ook maar echt pijn van heeft. Misschien dat een politieambtenaar dan ook eens een wat reëler salaris mag ontvangen.

Hoeveel zal Coca Cola goedkoper
worden, met 1% van het huidige
reclamebudget?
Bezuinigen wordt gezien als de enige oplossing, althans het bezuinigen van de overheid. Ja, dan worden de zwaksten de dupe. Maar, laten we het eens anders doen. Laten we er eens met een andere bril naar kijken. Nederland is een van de welvarendste landen van de wereld, maar we zijn niet in staat voor onze zwakkeren te zorgen en het leed beter te delen en te verdelen. Laten we daar eens naar kijken want nu zitten we op de verkeerde weg. De weg bergafwaarts… We kunnen het niet alleen op de overheid af blijven schuiven het op te lossen. Laten we eens naar elkaar kijken en onszelf… hoe we ermee om gaan. Geen gadgets van de supermarkten meer sparen… het scheelt echt veel, want we betalen het gewoon zelf… Nee, je betaald met z’n allen voor hen die sparen. Wat minder reclame voor supermarkten… we doen toch onze dagelijkse boodschappen wel, maar maak het nu eens echt wat goedkoper! Maar laten we wel goed voor onze zwaksten/ zwakkeren blijven zorgen. Sta daar maar eens bij stil!

en even iets breder bekijken!


1 opmerking: