donderdag 7 juni 2012

GroenLinks en het WW beleid

ja... wie?
Gelukkig is GroenLinks een partij waar ook ruimte is voor een eigen mening. Ik hoop in dit geval dat deze eigen mening ook enige ruimte krijgt, eventueel op het congres van 30 juni.

Wat is het geval. GroenLinks geeft aan in het verkiezingsprogramma in te willen zetten op een WW periode van maximaal 1 jaar. In principe kan ik mij hierin vinden, alhoewel er een hele grote “maar” is. Gezien de huidige economische omstandigheden, de arbeidsmarkt en de omvang van de problematiek ten aanzien van ouderen maakt dat 1 jaar WW een zeer negatieve invloed kan hebben. André Timmersmans (UWV) geeft aan dat de werkloosheid nog jaren hoog blijft (2017). Er moet door de mensen geïnvesteerd worden om kans te hebben (en te houden) op de arbeidsmarkt terug te komen. Mensen die dit niet (of onvoldoende doen) en langer dan 6 maanden zonder werk zitten hebben zeer weinig kans weer terug te komen op die arbeidsmarkt.

netwerken moet wel lukken
Onder de werklozen is een grote groep 50 plussers en 55 plussers. Voor deze groep is het al een feit dat zij de boot behoorlijk missen (later pensioen, slechtere 55+ regelingen). Veel mensen in deze groep worden werkloos na jarenlange dienstverbanden. Onder deze groep zitten een behoorlijk aantal hoger opgeleiden. Bij een WW van een jaar worden deze mensen niet alleen heel snel kanslos, zij zullen ook tot een soort bedelstaf vervallen, zolang de economie niet veranderd.
Het UWV biedt voor deze groep mensen niets. Het is een soort verzekeringsbank waar je telkens moet tonen dat je aan je premie-eisen voldoet om je uitkering te ontvangen. Meer is het niet. Het gaat hier dus ook over een relatief grote (voorheen welvarende) groep mensen die nu al af geserveerd worden, en met het voorstel van GroenLinks helemaal buiten de boot gaan vallen.
Wat dat betreft hoop ik dat de GroenLinkser dit probleem onderkent en met z’n allen tracht dit programmaonderdeel te nuanceren. Alleen dan toont GroenLinks niet alleen een reëel sociaal gezicht, maar laat GroenLinks ook zien dat zij besef hebben van de huidige maatschappij.

Politiek en individueel leed gaan slecht samen. Ook als dit individuele leed vrij collectief is. Nee, werkgevers mogen niet aan leeftijdsdiscriminatie doen. Het gebeurt wel… achter de schermen. Veel bezuinigingsslagen hebben het middenkader getroffen. Juist waar deze groep zit, en juist de groep waar het minst op in gezet wordt. En dat in een verzadigde markt.

Het is te kort door de bocht om te zeggen dat je maar een cursus moet doen. Niemand die het immers betaald en de werkloze heeft zoveel ingeleverd, dat er geen geld is voor een cursus. Het UWV komt hierin niet tegemoet. Het is te kort door de bocht te zeggen dat hoger opgeleiden minder ondersteuning en begeleiding vanuit een UWV nodig hebben, omdat zij door hun hogere opleiding en netwerken wel weer aan de bak komen. Een hele naïeve gedachte, want zo werkt het in de praktijk maar deels. Een heel klein beetje eigenlijk.

GroenLinks: alsjeblieft nuanceer in het verkiezingsprogramma de WW periode en kijk naar de realiteit… biedt iets constructiefs en niet iets destructiefs. Niet echt des GroenLinks’.

geldt dat maar voor iedereen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten