maandag 4 juni 2012

Foutje of ultime test

Een mens komt soms op rare ideeën. Ik ben hier geen uitzondering op. Soms leidt dat tot een onverwachte test.

Je bent behang aan het afkrabben en wilt de rommel opruimen. Na lang zoeken vind je één vuilniszak. Te weinig voor al het behang. Je propt de zak zo vol als mogelijk, maar er ligt nog een hele berg. Dus, de inhoud van de zak ledig je in de vuurkorf zodat de rest van het behang in de vuilniszak past en alle rommel is opgeruimd. Natuurlijk is het ook nog eens zondag, dus zijn de winkels dicht.

Herkenbaar. We zijn bezig met klussen in huis en je wilt verder. Enige creativiteit wordt gevraagd de gang er in te houden. Het zelfde verhaal overkwam mij. Gisteren. Zondag dus.
Na uren werk en een hoop behang probeerde ik eerst een beetje in de open barbecue aan te steken, maar het vatte niet echt vlam. In mijn naïviteit dacht ik dat het om papier gaat, dus kan je dat verbranden, al wist ik dat het niet in de papierbak mag. Maar dat is vanwege de lijmresten, waardoor het inde grijsbak moet.
Omdat de BBQ geen optie leek stopte ik de rest in de vuurkorf, midden in de tuin. En omdat het behang zo moeilijk vuur vatte deed ik de korf goed vol en wat extra droge stukjes aan de buitenkant.

En dat fikte! De vlammen sloegen boven de korf uit. Perfect dus… voor enkele seconden. Vervolgens begon het enorm te roken. En zware mist viel op mij neer al snel gevolgd door een hele dikke zwarte rookontwikkeling. Zicht liep terug tot minder dan een meter en de zwarte rook walmde hoog de lucht in. In alle rust nam ik de tuinslang ter hand er doofde de vlammen snel.
Is dit nu iets bijzonders? Neen, of ja toch wel. Zo’n rookontwikkeling in een woonwijk, op zondag. Eigenlijk is het dan vreemd dat er totaal geen reactie was. Niemand die de brandweer belde, niemand die kwam informeren, of wat dan ook. En dat terwijl de rookontwikkeling toch iets heftigst suggereerde. Eigenlijk was dit foutje dus een ultieme test… het blijkt dat de omgeving niet echt accuraat reageert op dit soort alarmerende zwarte rookwolken. Echt helemaal niets, nada, nothing, rien aan reacties. Blij natuurlijk, want ik had wel voor lul gestaan als de brandweer was gekomen, maar vooral ook wel verbaast.

Hoe kwam het dat er niets gebeurde? Okay, ik woon vlak naast het crematorium, maar die rookt eigenlijk niet meer (zichtbaar). Het was koud, zeer regenachtig, of was het omdat zijn al vooraf dachten dat het die GroenLinks pyromaan was die weer bezig was? Het was zondag, dus waren de blikken beperkt tot de televisie, boek of gewoon gesloten op de bank? Het blijft dus vreemd en misschien ook wel zorgwekkend.
De volgende keer herhaal ik het op een warme zonnige zondag. Kijken of de reacties dan anders zijn… ik neem aan van wel….



waar leijk behang al niet toe kan leiden

1 opmerking: