donderdag 12 juli 2012

windmolen waanzin

Een ieder kent de verhalen van Cervantes, de in twee delen (1605 en 1615) geschreven verhalen van de Spaanse edelman Alonso Quijnao die onder het pseudoniem Don Quichot de la Mancha ten strijde trok tegen het onrecht. Ter zijde gestaan door zijn buurman Sancho Panza.

windmolen dichtheid in Duitsland.
Don Quichot was waanzinnig geworden en trok ten strijde tegen het onrecht. In dat laatste kan ik mij goed vinden. Of ik een waanzinnige ben laat ik aan de lezer. In ieder geval zag Don Quichot onder andere de windmolens aan voor reuzen en ging met hen de strijd aan. Daar ligt voor mij een link naar onze huidige tijd.
Andere waanzin, andere windmolens. Vandaag, in de krant, stond het officieel: de provincie Noord Holland gaat het plaatsen van windmolens op land tegen. Op dit moment staan er rond de drie honderd in de provincie, en volgens de staten en gedeputeerde mogen dat er niet meer worden. Volgens mij ziet de gedeputeerde de windmolen zoals Don Quichot en ziet de gedeputeerde een land vol reuzen. Ja, daar moet je tegen strijden. Waarom de vergelijking met de waanzin?
De opstelling van de provincie is niet helemaal van deze tijd. Sterker, de opstelling is niet reƫel en feitelijk waanzinnig. Juist in deze tijd dat zonne- en windenergie goede alternatieven zijn die juist uitgebreid dienen te worden zet de Provincie Noord Holland de ontwikkeling op slot.
een windmolen kan diverse uiterlijkheden hebben
een heel ander ontwerp
Nederland is, van de west Europese landen al het land met de minste ontwikkeling op het gebied van alternatieve energie. Nederland kent ongekend weinig windmolens. Nederland loopt zwaar achter. Daarbij is Nederland een land met een hoge milieubelasting. Bijzonder vreemd dus, dat de provincie de ontwikkeling van windenergie op dergelijke wijze kan tegen houden. Vreemd, maar vooral onverantwoordelijk. VVD en D’66 zijn provinciaal de twee grote boosdoeners. Vooral van de laatste politieke partij bevreemd dit in sterke mate. Immers, naast liberaal noemt D’66 zich groen en milieubewust. Blijkbaar niet in Noord Holland.
ook in vorm kan gevarieerd worden
Op dit moment zou ik willen Don Quichot te zijn. Maar dan een versie die wel bij zijn verstand is en windmolens als windmolens ziet. Tegen dat onrecht wil ik vechten. Bij volle verstand. Zijn ze helemaal gek geworden in het provinciehuis? Een strijd hier tegen lijkt zinloos. Op z’n minst kan ik deze zinloosheid van mij af schrijven. Effect zal het helaas niet hebben, maar ik hoop dat het beleid snel ten goede keert en Noord Holland over een aantal jaren vooruit loopt met de opwekking middels windenergie. Bij voorkeur een provincie die zich profileert door opwekking van allerlei alternatieve energievormen. Een vooruitstrevende en innovatieve provincie. Ben ik Don Quichot, of zal enig geduld soelaas bieden?
turbines op daken kunnen ook een goede oplossing zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten