maandag 23 juli 2012

Asbest

Als klein jongetje stond ik op zolder te kijken hoe mijn vader grijze platen stond te zagen om aan de buitenkant van de zolderkamer aan te brengen. Later begreep ik dat dit asbest was.

Begin jaren negentig is het huis naast het mijne afgebrand. De aanbouw van de buurman bestond uit een asbest dak. Na de brand kwamen er mannen in witte pakken de tuin opruimen. Logisch. Toch was er destijds geen enkel verbod voor mij het huis in te gaan, en zelfs de tuin was geen verboden gebied. En het lag toch echt bezaaid met stukjes (natte) asbest.

Vroeger werd er veel gewerkt met asbest. Inderdaad een goor goedje en het is goed dat het verboden is. We gaan er alleen wel heel erg Hollands mee om.
In 1998 heb ik de schuur bij mijn vorige huis gesloopt. Het regende hard en, samen met een vriend, hebben wij de dakplaten er af gehaald. Onderwijl braken er enkelen. Niks aan de hand, tot mijn buurman hysterisch op ons af kwam. Hysterisch en razend. Het was asbest! Levensgevaarlijk want hij had twee kleine kinderen en wat wij deden schaadde hun gezondheid in ernstige mate. Aardig hierbij te vermelden is dat deze man gescheiden was en zijn kinderen af en toe een paar uurtjes in het weekend bij hem waren. Op het moment van onze sloop waren deze lieve kindertjes in ieder geval niet bij de buurman thuis.

Maar goed. Politie erbij, na de diverse dreigementen en de milieudienst er bij (ik dacht dat het namelijk betonplaten waren; die heel erg op asbest lijken). Het gevolg was drie weken vertraging, extra kosten en enkele (lijk)zakken met asbest naar de stort. Overigens werden die zakken op de stort al met wat minder elan behandeld.

Vandaag in de krant: Utrecht. In twee appartementen is asbest gevonden. Gevolg: de hele wijk werd afgesloten. Niemand er meer in of er uit…. Sorry, iedereen er natuurlijk wel uit! Ridicuul gewoon.
Nogmaals, asbest is geen fijn goedje en het verbod is niet verkeerd. Maar hoe overdreven kunnen wij hier nu mee om gaan? Alsof je na een korte aanraking met het fijnstof van asbest dood neer kan vallen. Asbest wat onberoerd gelaten wordt kan geheel geen kwaad, en nat asbest nauwelijks. Het fijne stof van (droog) asbest, is de boosdoener voor onze gezondheid.
Wanneer je met asbest moet werken, lijken voorzorgsmaatregelen zeer gepast. Bij langere blootstelling aan asbest geeft dit inderdaad grote gezondheidsschade.

Wanneer dit bij een kortere blootstelling al zo zou zijn, dan ben ik nu al een keer of drie (vier?) hartstikke dood of zwaar gehandicapt en in het gunstigste geval zou ik nu COPD hebben. Maar nee, daar wordt niet naar gekeken. Dus iedereen doet mee aan de zwaar overdreven hetze. Dat is wel weer Holland op z’n smalst en typisch Nederlandse hysterie. En wat een kosten brengt het met zich mee? Overdreven veel.

En waar eindigt deze idiotie? Overal in Nederland is nog een hoop asbest. Ons stadhuis: asbest. Toch vergaderen wij er nog, tot de verbouwing. Maar misschien moet heel Nederland maar afgesloten worden en mogen wij terugkeren naar ons land, wanneer alle asbest is opgeruimd. Overdreven? We gaan hier al aardig naar toe!

1 opmerking:

  1. Men kan bij oude gebouwen en stellages er beter van uit gaan dat er naar alle waarschijnlijkheid asbest zit. Er gaat echter behoorlijk wat voorbereiding aan vooraf zoals het plaatsen van een afzuigkap, hermetische afgesloten geheel en de nooddouches. Voor een redelijk groot oppervlakte is dat toch net even anders dan een doorsnee inpandige opruiming van asbest. Maar veiligheid voorop, zeg ik dan maar.

    BeantwoordenVerwijderen