Nederland over tien jaar |
Vroeger dacht men aan eten, onderdak en overleven. Die tijd zijn wij voorbij. Nu zijn wij bezig met poen. Poen en nog eens poen. We besteden het, maar krijgen er steeds meer een te kort van. Wij besteden steeds meer. Nederland gaat bezuinigen en binnen een jaar zullen wij dezelfde status als Griekenland bereiken.
Het doet mij denken aan een hoorspel, dat ooit in Amerika op de radio was en zo echt over kwam, dat er paniek ontstond. Maar hoeveel paniek zit er nu in de Nederlander? Niemand die het meer begrijpt, maar weinigen die zich gerustgesteld voelen. Waar gaat dit naar toe? En waarom loopt Nederland niet in de tred van Duitsland?
Er is sprake van een economische teloorgang, er moet extra bezuinigd worden, met angst en beven wachten wij de resultaten uit het Catshuis af. Werkloosheid stijgt. Huizenmarkt is vrijwel volledig gestagneerd. Deelnemers bij voedselbanken verdubbelen bijna.
Toch geld het niet voor iedereen. Door de eeuwen heen kennen wij een verschil tussen rijk en arm. Soms heel erg groot, soms wat kleiner. Opvallend is dat in tijden van crisis en nood het verschil vaak weer groter wordt. Kijk naar Amerika… Superrijken,… maar ook superarmen. Nederland gaat dit steeds meer achterna. Daarbij is er sprake van een rare ongelijkheid. Kan je goed voetballen wordt je miljonair, kan je hele goeie meubels maken, of zeer goed metselen, blijf je zwemmen om het hoofd boven water te houden. Of je een harde werker bent, of slim, het maakt niet uit. De garantie tot rijkdom is de waanzin van ons allen.
villa van een zeer welgestelde |
villa van een arme |
Moeten wij terug naar een communistisch stelsel? Nee. Mensen zijn niet gelijk, wel gelijkwaardig. Dat uit zich ook in bijvoorbeeld inkomensverschillen. Veel van onze rijkdom is gecreëerd door de maatschappij zelf. De grote graaiers; we hebben het toegestaan. Wanneer je een televisieprogramma presenteert zit je er wel erg warmpjes bij. Maar wat is het verschil tussen ene journalist bij een krant en een presentator? Alleen dat je kop wel of niet op tv komt… o ja, en meestal een fors salarisverschil. Ik ken een kunstenaar die in een week tien doeken maakt en voor ieder doek al snel 10.000 euro vangt. Een andere kunstenaar is een maand bezig, en verdiend net aan 6.000 euro… is dat ene nu meer waard, dan het andere? Zelf vind ik het laatste schilderij mooier… Dus, ik zal wel ouderwets zijn. Nee, er is een cultuur om werk mooi te vinden en dan worden de prijzen belachelijk opgedreven. Of het nu echt mooi is of niet, echt knap of niet.
Kanbier, modern en duur |
Willink... nou ja, wel duur... |
En zo zit onze poen wereld er tegenwoordig uit. Zo lang dat niet gaat veranderen… berg je dan maar het komende decennium en laten we hopen het vanaf 2023 weer iets beter te krijgen. Nee, er moet een echte verandering komen. Wel wordt er gesproken over een minimum inkomen…. Laten we nu eens echt de discussie aan gaan over een maximum inkomen. Voor iedereen, in heel Nederland. En ook een maximum privé vermogen! En niet volgens het aloude communistische idee… nee, er mag best verschil zijn, maar ga uit van het reële en beperk het daarop. Zelfs als ik heel erg luxe doe kan ik echt wel leven met een 2, 3 ton per jaar…. Alles er boven: naar de staatskas, of in een bedrijf en investeren. Ik denk dat ik dat idee toch maar eens verder ga uitwerken. Proactief heet dat? Dat zal mij worst zijn… maar zo zijn wij niet op de goede weg!
kunst... maar hoe duur? |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten