zaterdag 7 april 2012

Kip-zonder-kop Journalistiek: B. Boele

Het schrijven van een kolom behoeft niet aan journalistieke eisen te voldoen. In een colom kan geschoten worden en een kritische blik op de maatschappij geschreven worden. Maar, volgens mij is een colom geen doelloos stukje schrijven, maar wil de columnist er ook een boodschap mee kwijt.
Ook hier onderscheid kwaliteit het kaf van het koren. Soms op het erbarmelijke af. Zo schrijft Bart Boele een wekelijkse colom in de IJmuider Courant. Droefheid ten top. Een zeer eenzijdig getinte colom en de boodschap, of de bedoeling van het schrijven, ontgaat mij steeds meer. Deze week een kop: Kip-zonder-kop politiek… De schrijver doet er niet voor onder. In mijn ogen schiet hij met zijn colom alle doelen voorbij. Zelfs met vrijheid van meningsuiting heeft het weinig meer te maken. Boele blijft hangen in een ongericht schijten op…. In dit geval vooral de politiek.

Boele: olifant in porseleinkast

Ongebreideld beschuldigt Boele het politieke bestuur van de gemeente Velsen. Hij uit beschuldigingen, maar is te laf (of het ontbeert hem de vermogens) deze beschuldigingen te onderbouwen. Ik kan mij voorstellen dat hij voorstander is van anonieme meldlijnen… de gevolgen interesseren hem geen reet en wanneer je mensen hiermee onterecht schaad zal dat hem geen zorg zijn. Makkelijk om alleen met ‘ja’ te beantwoorden op de vraag of zijn beschuldigingen gebaseerd zijn op feiten.
Dat er kritiek is op het functioneren van ambtelijke onderdelen is bekend. Dat Boele dit plaatst in het kader van haast maffiose praktijken is kwalijk. Hij gaat uit van platte aannames en zet hiermee mensen en organisaties in een verkeerd daglicht. Veel mensen die de colom van Boele lezen, gaan uit van zijn waarheid. Jammer, dat de lezer onvoldoende kritisch is. Slim dat Boele hier op in springt. Maar hij gaat absoluut te ver.
waar ligt de waarheid... in het IJC?
Dat GroenLinks als een soort schoothondje door de Velsense politiek hobbelt… mag Boele zeggen, maar alleen met lege en loze woorden onderbouwt hij dit. Sorry, maar ik kan verzekeren dat juist GroenLinks zich niet gedraagt als schoothondje, dat wij ons wel degelijk kritisch opstelen binnen de coalitie en naar onze wethouder. Wij gaan namelijk uit van de inhoud. Dat Boele GroenLinks een van de twee zwaksten noemt is geheel voor zijn rekening. Vrijheid van meningsuiting… maar dat geeft mij de gelegenheid (op dezelfde basis) aan te geven dat Boele een van de slechtste journalisten is, die ik ken, naast zijn schoenen loopt, zelf denkt dat hij leuk is, maar zijn producten het vak van journalistiek niet waard zijn. Aan de lezer of ik dit meen, maar… ik mag het zeggen. Jammer dat Boele denkt enig zicht te hebben hoe de wereld echt in elkaar zit en zo zijn waarheid creëert. De afgelopen jaren is Boele een journalist geweest die ons nimmer heeft benadert om informatie te verifiëren, of ons benaderde om een andere kant van het verhaal te laten vertellen.
aanbieding!
Nee, Bart Boele wil gewoon lekker afzeiken en krijgt hier nog een platform voor ook. Ja, betaald zelfs… haast een vorm van fraude? Natuurlijk heeft de raad een controlerende rol, maar wij zijn niet uitvoerend. Er gaan veel berichten rond van zaken die niet kloppen. Maar het is onze gewoonte (GroenLinks) om op z’n minst informatie te toetsen op waarheid, en vervolgens te kijken wie waar de verantwoordelijkheid heeft. Wanneer er missstanden, in onze gemeente, plaats zouden vinden, zoals Boele aan geeft (en meent bewijs voor te hebben) wil onze fractie daar zeker op handelen en haar verantwoordelijkheid niet bij uit de weg gaan. Maar tot op heden hebben wij nog niets vernomen uit herleidbare, betrouwbare, of  bredere bron. En sorry, maar ik verdom het politiek te voeren op basis van een slappe colom als waar wij hier over spreken. En dan de afsluiting. Pure stemmingmakerij, maar ook zeer, zeer kwetsend. Een vijftal grove beledigingen…. Op valse aangifte bij de politie staat een veroordeling, maar Boele mag vals beschuldigen. Vals, want tot op heden kan ik niet beschikken over middelen zijn beschuldigingen te onderschrijven. Boele is teleurgesteld, lijkt wel. Dus misbruikt hij zijn journalistieke carrière om de Velsense politiek op een goedkope en lafhartige wijze in de zeik te zetten. Hier is duidelijk sprake van Kip-zonder-kop journalistiek! HDC-media… neem uw verantwoordelijkheid, zoals Boele de politiek roept haar verantwoordelijkheid te nemen…

1 opmerking: