donderdag 12 januari 2012

Zimbabwe?

Syrië, Noord Korea, Iran... een paar voorbeelden van landen waar het met de burgerrechten niet zo nauw genomen wordt en landen die regelmatig in het nieuws zijn. In deze landen is er ook sprake van (in zekere mate) dictatoriale regimes, dan wel totalitaire regimes. Er is nog een land waar het helemaal verkeerd gaat: Zimbabwe.

Gisteravond (11 januari) was er op Nederland 2 een documentaire van de VPRO over Ben Freeth (foto boven). Ben is een blanke boer, een blanke Afrikaan, die strijd voor het behoud van zijn boerderij. De documentaire was indrukwekkend en tijdens het kijken voelde ik zelf de machteloosheid van deze blanke boeren, maar ook de grote hufterigheid van het Mugabe regime.

Wij vergeten Zimbabwe te veel, omdat er blijkbaar onvoldoende internationale belangen een rol spelen. In 2008 was het land nog in het nieuws. Niet (direct) vanwege Ben Freeth, maar vooral vanwege de verkiezingen. Hierbij is de aanvankelijke tegenkandidaat van Robert Mugabe in elkaar geslagen, maar uiteindelijk is er toch een compromis gekomen, waardoor deze man nu deel uit maakt van de regering.


Hoe gaat het nu in Zimbabwe? Economisch ligt het land in een isolement en het geld is nauwelijks iets waard. Onder de (zwarte) bevolking heerst veel armoede en de meeste blanke boeren zijn verdreven, of erger: vermoord. Robert Mugabe schendt alle internationale wetten, maar de internationale gemeenschap let er nauwelijks op.

Wilde Mugabe de blanke boeren onteigenen om het land te verdelen onder de zwarte inwoners van Zimbabwe, de praktijk is anders. De nieuwe 'eigenaren' zijn allemaal vriendjes van de grote baas, familie daarvan en andere hielenlikkers. Vrijwel geen enkele gewone Zimbabwaan heeft land. Nee, zij werken nu onder de eigen machthebbers. Daarbij speelt dat de nieuwe bazen helemaal geen ervaring hebben met landbouw en veeteelt en de kwaliteit en opbrengst van dit vruchtbare land teloor gaat. Ondertussen worden ook de zwarte tegenstanders van Mugabe gewoon nog gemarteld.

Het is triest. Het westen laat Zimbabwe en haar lot veel te veel links liggen. Ondanks de boycotten blijft Mugabe in het zadel. Iets wat hem alleen lukt door grote wreedheden toe te passen en een hechte kern handlangers te houden. Deze laatste door ze vrijwel letterlijk te kopen. Het is slecht. Het is bar en boos.

Maar hoe gaat het met Ben Freeth? Zijn strijd gaat onverschrokken door en de afgelopen jaren zijn niet makkelijk geweest. Op 6 april 2011 verloor hij schoonvader en medestrijder Mike Campbell (78) en op 3 augustus 2011 werd zijn boerderij in de brand gestoken.. Natuurlijk heeft Ben de afgelopen jaren de media weten te bereiken, maar het leed gaat onverschrokken door en wij doen niets. Ik hoop dat wij in het westen meer stil zullen staan bij de situatie in Zimbabwe en dat wij hier meer aandacht aan geven. De documentaire was zeer indrukwekkend, maar wanneer er niet iets nieuws is te melden verzand zoiets ook weer heel sterk. Dat mag niet gebeuren. Voor mij is Ben Freeth een ware held! Steun hem!



Toevoeging: Research in deze zaak is soms wat lastig. Dit betekent dat het huis van Ben Freeth niet in 2011 is afgebrand, maar in 2009. Inmiddels heeft de familie Zimbabwe verlaten. Hun boerderij is volkomen verlaten en het land wordt niet bewerkt. Ook is Zimbabwe uit de SADC gestapt. Met een aantal boeren zijn afspraken met de regering gemaakt inzake het delen van hun landgoederen. Ben Freeth heeft een boek geschreven getiteld Mugabe and the White African. In 2010 is ben Freeth uitgebreid geïnterviewd bij de BBC.

1 opmerking:

  1. Korte toelichting: Ben Freeth en Mike Campbell hadden het lef een rechtszaak aan te spannen tegen Mugabe via het SADC tribunaal (in Namibië). De zaak werd voortdurend door de advocaten van Mugabe getraineerd. In 2008 werden Ben, Mike en zijn vrouw mishandeld door aanhangers van Mugabe. Mike was niet in staat de zitting kort daarna bij te wonen. Ben ging erheen in rolstoel, met het hoofd in verband na een hersenoperatie. Zij wonnen de rechtszaak en zorgden voor een precedent in Afrika: Witte Afrikanen zijn ook Afrikanen en de landhervormingen van Mugabe werden ongeldig verklaard.
    Voor mij zijn Ben Freeth en Mike Campbell, maar ook hun vrouwen, helden.

    BeantwoordenVerwijderen