donderdag 5 januari 2012

Weinig nieuws

Neen, dit is niet de IJmuider Courant, maar mijn blog. En die gaat wel over de krant. Door mijn politieke connectie ben ik geabonneerd op de IJmuider Courant. Om op de hoogte te blijven van het lokale nieuws. En zo'n abonnement is niet goedkoop. Dus je verwacht wat.
Vanmorgen pakte ik de krant uit de hal en weer valt het mij op. De IJmuider Courant is een hele dunne krant. Dat geeft al een kleine teleurstelling. Het algemene deel is op zich niets aan te merken, maar het tweede deel, IJmond, is ook heel dun. Iedere keer valt het weer op; er staat zo weinig lokaal nieuws in. Soms zelfs zo weinig dat de lokale pagina's worden opgevuld met een pagina Haarlem.

Ik mis het lokale nieuws dus, en dan heb ik het met name over nieuws uit de gemeente Velsen. Nieuws van wat er nu echt speelt. Ja, er staan vaak korte stukjes in over Bingoavonden en dergelijke. Soms hier en daar een stukje achtergrond informatie, maar het valt meestal hel erg tegen. Zo ook de informatie over politiek naar de lezers. Als politicus merk ik dat je vaak zelf pro-actief moet zijn, en dan lees je het een en ander. Doe je niets, komt er veelal ook weinig in de krant te staan. Toch ontvangt de pers iedere week informatie van B&W. Je zou zeggen, stof genoeg om een artikel met wat meer achtergrond informatie te geven. Blijkbaar werkt het zo niet.
Eind 2009 tot begin 2010 was er een journalist die er anders mee om ging. Hij belde regelmatig politici op om hen te bevragen over een onderwerp. Hij kwam met artikelen. Ik mis dat, en ik vond wat hij deed goed. Goed om de lezers meer informatie te geven. Zijn onderwerpen waren breed, maar natuurlijk wel politiek gerelateerd.  Helaas is hij nu weg en sindsdien lijkt er een vacuĆ¼m.

Eigenlijk hoop ik dat de IJmond pagina's weer wat meer inhoud gaan krijgen. Weer wat meer informatie over de omgeving. Over de objectiviteit van het journaille wil ik het nu even niet hebben. Maar wel nog even een opmerking over het feit dat de journalisten van de IJmuider Courant ageren tegen een grotere inlijving bij het Telegraafconcern. Ze willen hun eigen kleur behouden. Volgens mij moet je daar dan wel iets aan doen. Zorgen voor goede (achtergrond) informatie, zelf nieuws brengen en desnoods kritisch zijn. Wanneer dat niet gebeurt neemt de redactie zichzelf onvoldoende serieus en dan wordt het vast nog erger. Een ding wil ik nooit: de Telegraaf over de vloer, met een katern IJmond....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten