De conclusie: we luisteren en lezen niet. Maar goed, dat was ook reeds de aanname. Het grootste probleem is het vervolg. De mens reageert te snel en te primair op wat ze denken te horen.Dat komt weer omdat men ook heel erg gefixeerd is op de ander. Dus door die fixatie en de primaire reactie ontstaat een vervelende vorm van discommunicatie.
Een mooi voorbeeld is het gebruik van email. Iedereen verstuurt wel een paar mailtjes per dag, tegenwoordig. En we lezen er vaak nog meer. Dus; veel leesvoer... misschien enigszins overvoerd. Omdat te kunnen lezen zoek je steekwoorden. Omdat er zoveel mail is reageer je via dat steekwoord, maar lees je de rest van het bericht nauwelijks... discommunicatie! We begrijpen elkaar niet meer.
Vanuit mijn werk en levensactiviteiten heb ik altijd veel met communicatie moeten doen. Het is echt heel lastig, maar in bepaalde sectoren is goede communicatie wel van belang. In enkele sectoren gaat het goed: bijvoorbeeld bij de politie. Waarom? Relatief kort en krachtige uitwisseling. In de politiek, zorg en welzijn zie je juist veel discommunicatie. Er wordt vaak eindeloos geluld, en hoe meer er geluld wordt, hoe fouter het kan gaan. Mijn devies: iets minder lullen, en meer zinnige dingen uitkramen... en anders... dan hebben we tegenwoordig onze blog nog.
bekijk de tekst hierboven en probeer het op verschillende manieren te lezen en te vinden welke woorden er in (verscholen) zitten. Mail mij de oplossing. |
Geen opmerkingen:
Een reactie posten