dinsdag 8 oktober 2013

Piet niet?


De temperaturen wijzen overdag nog de twintig graden aan. Het zonnetje brandt, maar het is al 1 oktober geweest, dus hebben we het weer over Sinterklaas en de Kerstdagen.

De glinsterende ballen liggen alweer in de schappen. Pepernoten voor het grijpen. Hoe maak je een maatschappij depressief? Wel, door de commercie. Echter, het roept ook altijd weer andere gevoelens op. Zo wordt er weer actueel gesproken over het verbod op de zwarte Piet. Ja, dat zou onze kinderen doen terug verlangen naar de slavernij. Een of andere kunstenaar protesteert tegen de zwarte Piet. Het zou discriminerend zijn... Maar wat is dan eigenlijk de discriminatie? Stemmingmakerij en populisme, waarschijnlijk een mislukte kunstenaar die op deze wijze in het nieuws komt. In Pauw en Witteman had de negroïde artiest een flinke opponent aan Henk Westbroek. Op subtiele, humoristische en scherpe wijze haalde hij de belachelijkheid van de protestant onderuit. En terecht, want hoe kan je overdrijven en hoe ver wil
je daarin doorslaan? Zelfs de wet Bosman werd aangehaald, en ook flink uit zijn context gehaald. 
De komende tijd zullen we wel meer van dat gezeur gaan krijgen. Witte Pieten en de zwarte Sint Nicolaas zal ook wel weer voorbij komen, evenals de M&M gekleurde Pieten. We hebben al zo weinig tradities, en dat moet blijkbaar verder onderuit gehaald worden. Onzin. Misschien is de oorsprong van de zwarte Piet inderdaad gerelateerd aan de slavernij, maar in deze dagen mogen wij toch echt stellen dat het een ons huidige traditie is verworden. En ja, dat zal een neger een keer uitgescholden worden voor zwarte Piet. Een dik persoon krijgt ook nog wel eens het woord varken naar het hoofd geslingerd. Iemand met rood haar wordt nog steeds vuurtoren genoemd. Ja, beledigingen zal je blijven behouden. Maar is dat discriminatie? Nee, er wordt verder geen waardeoordeel uitgesproken en iemand wordt hiermee niet als minder betiteld. Niet op die manier, dat het discriminatie is. Ik heb een donkere vriend. Vroeger hadden we een grapje, wanneer we naar de kroeg gingen. Dat riep ik: Humphrey wil je even lachen, ik zie je niet in het donker. Hij reageerde: ja, en ik heb ook nog mijn zonnebril op, want anders raak ik verblind door je witte huid. Hoe vaak kregen we ruzie, omdat (met name ik)
beticht werd van discriminatie. Feit is dat Humphrey erg donker is. Bovendien was het ons gezamenlijke uitgaansgrapje. Nee, mensen zien vaak de humor van de dingen niet in. Ze zijn té serieus. Wat mij betreft houden we het Sinterklaasfeest vooral zoals we dat nu kennen.

bron: debooker
Kerst is weer een ander verhaal. Van geloof en religie is het geworden tot een puur commercieel feest, met nog wat sentimenten dat het een gezellige familiaire bijeenkomst is. Eind december, maar in oktober liggen de ballen dus al in de schappen. En het blijft niet bij ballen alleen. Ieder jaar zie je weer de meest idiote kerstspullen, en van alles steeds meer. Zo verlichten wij steeds meer de buitenkant van onze huizen. Over gewaaid uit Amerika. Niets Nederlands aan, maar door de commercie staan er zwaaiende Kerstmannen, wiebelende rendieren en flikkerende sterren. En wat al niet meer. Vervolgens staat de halve woning vol met Dickens achtige huisjes, met lichtjes en bewegende delen. Daartussen mag je de kerstboom en eventueel een kerststal zoeken. Alhoewel, in veel huizen neemt het aantal kerstbomen ook al toe. Alles moet meer, mooier en duurder. Vooral met Kerst. Los van de commercie en de vroege verkoop heeft niemand het over de productie van al dat spul, in lagelone landen, de milieubelasting, en ga zo maar door. In plaats daarvan lopen ze te zeiken over zwarte Piet. Geef mij maar Sinterklaas en schaf Kerst voor mij maar af... Nou ja, de grootste zooi daar om heen. Vanaf volgend jaar beginnen we dan op 1 november met Sint en pepernoten in de schappen en na 6 december mogen Kerstspullen verkocht worden. Maar goed, ik heb meer dromen.....




Geen opmerkingen:

Een reactie posten