zaterdag 10 maart 2012

Proost!

Afgelopen week werd er gesproken om jongeren die in het ziekenhuis opgenomen worden als gevolg van het drinken van alcohol zelf de rekening te laten betalen. Uitgangspunt is dat wanneer je drinkt je de risico's kent en dus zelf verantwoordelijk bent voor de gevolgen... en daar mag de maatschappij niet voor opdraaien.
De vraag is dus: waar moet dit heen. In een beschaafd land als Nederland hebben wij een goed zorgstelsel, maar vooral ook een ontwikkeld zorgstelsel. Al eerder is gesproken over rokers, die de eigen rekening moeten betalen, en nu zijn het de jongeren, die eens een keertje uit de bocht vliegen. Vroeger is het mij twee keer overkomen, maar in die tijd ging je niet naar het ziekenhuis... je was gewoon bijna een week strontziek en slap. Nee, nu als je te veel drinkt ben je comazuiper en ga je naar het hospitaal. Het ergste is dat dit weer de discussie doet oplaaien over verantwoordelijkheid en het betalen van de rekening.
Het vreemde is dat dit soort discussies altijd selectief plaats vinden en veelal situationeel ingegeven. Nu ligt onze prins Friso in coma. Heel erg triest, maar hij nam een risico. Toch wordt er nu niet over gesproken dat mensen die met sport een risico nemen, zelf de consequenties kunnen overzien en de rekening maar zelf moeten gaan betalen.
Het aantal sportblessures is groot. Hardlopen, voetbal, hockey... schaatsen... laatst nog 13000 mensen deden een beroep op de gezondheidszorg vanwege blessures, opgelopen tijdens het schaatsen. Moeten wij nu het schaatsen verbieden, of de kosten zelf vergoeden? Komt he door de verplichte bezuinigingen dat er nu zulke kromme redeneringen verspreidt worden en ook nog serieus genomen worden door vele mensen? In het geval van de comazuiper... loop niet gelijk naar het ziekenhuis. In het geval van de sporter... we moeten allen sporten dus dragen we ook met z'n allen de risicio's! Blijft er nog een categorie over... de sportende comazuiper... Ach, zorg ook daar maar heel goed voor en stop met zeuren over het nemen van eigen verantwoordelijkheden in combinatie van het betalen van de rekeningen. Wanneer wij die weg op gaan... volgen er nog heel wat blogs!   Proost!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten