donderdag 1 maart 2012

Levensbeeindiging; voor uw eigen veiligheid!


Het moet toch niet gekker worden. De stichting Consument en Veiligheid wil de fietshelm verplicht gaan stellen. Met de huidige regering lijkt het honoreren van deze verplichting door de overheid zeer reëel. Het mag duidelijk zijn, dat er veel weerstand is tegen deze verplichtstelling. En terecht.

De fietshelm wordt verplicht om het aantal gewonden in grote getale te verminderen, de veiligheid te vergroten en de mensen te beschermen. In de jaren 70 was er al de discussie rond de bromfietshelm en de helm voor op de motor. Maar is dat te vergelijken met de discussie nu? Naar mijn idee niet, omdat er een essentieel verschil zit tussen een brommer en een fiets. Maar gaat het wel om veiligheid? De fietsersbond geeft aan dat het sowieso al schijnveiligheid betreft. Het dragen van een helm vergroot juist de kans op inwendig hersenletsel.

Mij gaat het om iets heel anders. De betutteling! Het afnemen van de eigen verantwoordelijkheid! Gek, laatst 13.000 gewonden tijdens onze schaatsperiode. Wanneer moeten wij met helm, knie been en polsbeschermers gaan schaatsen? Friso, hij had nooit gewond mogen raken... dus moet skiën buiten de piste maar verboden worden? Kijkend  naar de ARBO wetgeving, de verkeerswetgeving en noem maar op. De mens mag niets overkomen, terwijl hij aan de andere kant weer wel alle risico's mag lopen. Geef de zebrapaden automatische slagbomen! Of... mogen we voortaan niet meer op natuurijs schaatsen?

Het meest veilige is uw leven te beëindigen. Daarna loopt u geen enkel risico meer... Alleen; actieve vorm van levensbeëindiging is ook al weer verboden. Dat wordt lastig.
Regelmatig heeft men het er over dat de film 1984 inmiddels heel erg actueel is. Ja, wij worden overal gevolgd en op tal van manieren. Privacy bestaat feitelijk niet meer. We leiden ons eigen leven niet meer. De overheid beschikt. Zoals laatst in mijn blog weer is aangegeven bepaalt Kamp wel even dat iedereen aan het werk kan. Maar ook op het gebied van onze veiligheid lijkt de overheid het bevoegde orgaan. Wij, de individuen, hebben geen beschikking meer over ons eigen leven, onze eigen risico's... laat staan verantwoordelijkheden. Maar wat gebeurt er wanneer je mensen hun verantwoordelijkheden af neemt? Juist, men wordt roekeloos. Men voelt zich niet meer verantwoordelijk en als er dan iets gebeurt, ligt de schuld altijd elders.. bij voorkeur bij de overheid.

In vroeger jaren werden de linkse partijen aangesproken op het feit dat zij zoveel wilden regelen. Dat was allemaal niet goed, maar destijds werd de individu over het algemeen wel in haar waarde gelaten. Nu zie je de rechtse regering dat doen, wat zij eerder de sociaal democraten verweten; controle en beheersing. Nu gaat het wel een stuk verder, daar de regelgeving alle eigen verantwoordelijkheid uit de individu zuigt. De Nederlander wordt steeds meer gedrild. Velen beseffen echter nog steeds niet dat zij dit drillen over zichzelf hebben afgeroepen. Ik ken iemand, een ondernemer, die loopt te zeiken over de politiek... op mijn vraag welke partij hij had gestemd kon ik hem haar fijn de consequenties van zijn eigen stemgedrag voor leggen. Ja, zo had hij het nog nooit gezien. Een ondernemer stemt VVD, CDA of wellicht PVV, maar beseft niet dat deze stem hun ondernemerschap absoluut niet bevorderd, zoals deze regering de hele economie niet bevordert. Maar goed, ik ga mij maar even inpakken, want ik ga straks de honden uit laten: helm, kniebeschermers, reflecterend jack, schepje, hondenpoepzakjes, anti glijzolen, muilkorven, stroomstootwapentje, verlichting (voor op de kop, achter op de staart), rubbergebit in, tok, stalen zolen, minimaal drie legen kleding (mocht het toch eens koud krijgen), lijnen en hulplijnen, extra tuigje, handschoenen.... Ja, het wordt echt te gek. En hoe lullig het ook klinkt: de meeste veiligheid creëer je door levensbeëindiging. Maar misschien is het ook wel leuk; een beetje risico, uitdagingen aan gaan, stoer mogen doen, je kop eens stoten... DURF te LEVEN!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten