woensdag 28 maart 2012

De Boom

De boom... wij vinden hem mooi, maar meestal is een boom lastig.In de gemeente Velsen zijn het afgelopen jaar rond de 1000 bomen gekapt. Hoeveel er herplant zijn is niet bekend. Velsen staat bekend als een groene gemeente, maar het is blijkbaar ook een gemeente met een hoge mate van bomenkap. Men doet er heel erg gemakkelijk over. Over de houtkap in de regenwouden maken wij ons druk, de internationale ontbossing en monoculturen worden door ons veroordeeld... maar zelf kappen wij als idioten.
Een voorbeeld: bij mij in de straat is een grote zeeden gekapt. Deze stond in een achtertuin. IK vond het een mooie boom, maar weet dat deze boom geen bijzondere waarde had. Toch had de boom van mij mogen blijven staan. Maar waarom is de boom dan toch gekapt? Wel, buren hadden last van de naalden en de boom haalde de zon uit de tuin, zo tussen 17:00 en 21:00 uur... Ja, een geweldige reden om een boom te kappen. Mijn achterburen... Achter het atelier stond een boom. Niet eens zo heel groot. De zon schijnt weer en wij gaan weer naar buiten... ontdek ik opeens dat ook deze boom gekapt is. Ik kan er geen enkele reden voor bedenken.
Het aantal bomen dat gekapt wordt is enorm, maar vooral vaak onbegrijpelijk. In Velsen Noord worden bomen gekapt om een parkeerplaats te winnen. Er is beloofd nieuwe bomen te planten, maar het worden er minder, dan er waren.

In de gemeente Velsen hebben wij de hand op de knip. Bezuinigingen. In het kader van herstructureringsplannen worden bomen (bijvoorbeeld in parken) gekapt, voor jonge aanplant. Er is geen geld voor onderhoud, maar een (relatief) dure boom wordt versnipperd, en er wordt geld uitgegeven voor een nieuw exemplaar. Wat bomen betreft geldt het spreekwoord: de kind met het badwater wegspoelen. Het is eigenlijk hopeloos... en moedeloos.

In de gemeente Velsen is er nog een ander fenomeen, waardoor de aanwezigheid van (grote) bomen niet onbelangrijk is. Velsen is een gemeente met wellicht de grootste milieubelasting van heel Nederland. Veel vuiligheid in de lucht en vooral veel fijnstof. Gelukkig zijn wij een groene gemeente, want anders hadden wij nog veel meer last van de vervuiling. Planten en met name bomen hebben een zeer belangrijke functie de lucht enigszins te zuiveren. Bossen worden niet voor niets de groene longen van de wereld genoemd... In het klein geldt dat ook. In Velsen zijn wij dus wel heel erg raar bezig. Juist in onze gemeente zouden wij heel erg zuinig op het groen, en vooral de bomen moeten zijn... Helaas werkt het alleen niet zo.

Sterker, in 2011 heeft de gemeenteraad een motie aangenomen: het afschaffen van het aanvragen van een kapvergunning. De vergunning werd toch verleend, en was alleen maar lastig voor de burgers. Ja me hoela... kijk dan of je de regels aan kan scherpen en gebruik kan maken van de regel om te voorkomen dat er zoveel gekapt wordt.... neen dus. Alleen GroenLinks en SP stemden tegen. Wel was er een voorwaarde: er moest een lijst komen met monumentale bomen (particulier en openbaar). Deze bomen mogen alleen gekapt worden met vergunning... Behalve dat de gemeente beeld heeft van de eigen monumentale bomen... kan je dit van de particulier verwachten? Nee, dat werkt dus niet.
Een ogenschijnlijk eenvoudige Prunus malus. Toch staat er een exemplaar op die lijst. Niemand die het weet. Het is ook geen bijzondere boom, maar het verhaal achter de boom maakt hem bijzonder en dat deze boom op de lijst staat.

In plaats van een blog is er wel een boek te schrijven over het kappen van bomen, het belang van bomen en de mentaliteit van ons mensen ten opzichte van de bomen (en ons leefmilieu), alleen al wat Velsen betreft. Amper over de gemeentegrens kan je deel twee schrijven... en soms zijn er hele dubieuze verhalen. rik meen gaan er ongeveer 500 bomen tegen de vlakte langs de weg langs het Noordzeekanaal. Er zitten een paar zieke bomen tussen, maar het verhaal richt zich op de veiligheid... ik geloofde mijn oren niet...

We kunnen aan alle kanten blijven kankeren. Ik kan verhaaltjes blijven schrijven, maar hoe lang duurt het voordat wij hier de ernst van de situatie inzien? Is de mens, ondanks al zijn ontwikkelingen, dan toch een zo dom en primitief wezen gebleven? Het lijkt er verdomd veel op. Wat mij betreft: stop het kappen en plant nog meer bomen!!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten