donderdag 23 juni 2016

Rookverbod in rookruimtes?

Geachte Tom Voeten en dokter Rutgers, niets is dodelijker dan leven!

Met stijgende verbazing verneem ik de acties van de anti rokers lobby. Vanuit hun fanatisme gaan ze grenzen over, op het belachelijke af. Amerikaanse taferelen... Ik ben zwaar ontdaan.

Ik ben geen gekke Gerritje en weet natuurlijk ook dat roken niet gezond is. Noch voor de roker, noch voor de directe omgeving. Toch zijn er grenzen. Enkele jaren geleden had ik een stevige discussie met de spoorwegpolitie op Amsterdam Centraal. Het rookverbod op het station was kort daarvoor van kracht gegaan. Bij een rokerspaal mocht je aan je tabak zuigen. Persoonlijk zie ik dat een beetje als ridicuul en liep een eind verderop, daar waar de overkapping op hield. Vervolgens stak ik mijn saffie op, komt de spoorwegpolitie. De heren wilden mij beboeten, omdat ik op het station, buiten de rookpaalzone rookte. Mijn eerste argument is dat niemand (en dan ook niemand!) mij verbied in de open lucht te roken. Dat is de grootste waanzin en fanatieke uiting die ik ken. Vervolgens liet ik de heren weten hier buiten beter te kunnen roken dan bij zo'n na smeulende rookpaal, wat vele maken meer schade aan de (niet rokende) mensen toe brengt. Na een stief kwartiertje dropen de heren af. Ze konden hun regel handhaving niet volhouden ten opzichte van mijn argumentatie.ik kreeg ook geen boete.

Dat het rookverbod in de horeca kwam was zeer teleurstellend voor mij. Sindsdien ben ik zelden inpandig in een horeca gelegenheid aan te treffen, zeker wanneer er geen rookruimte aanwezig is. Ik heb wel enig begrip voor de argumenten van Clean Air Nederland (CAN). Het fanatisme schiet echter wel door. Het feit dat er bepaalde gelegenheden waren waar het roken wel was toegestaan was voor mij een helder en goed compromis. Je mag de niet-roker best in zekere mate beschermen. Dat je ook de roker gaat beschermen vind ik een westerse betuttelde gedachtengang. Weer zo een voorbeeld van het afnemen van de individuele verantwoordelijkheid! Omdat ik een rookruimte vrij goor vind rook ik daar zelden, in de kroeg, en ga naar buiten. Overigens bij mij thuis rook ik ook niet binnenshuis. Simpel, omdat ik het vind stinken, maar ik rook zelf absoluut.

Enkele jaren geleden waren wij, in november, in Valkenburg. Ondanks de kou (echter getemperd door straalkachels) hebben wij het gehele weekend buiten op terrassen gebivakkeerd. Konden we en uitgaan en roken. Plezierig weekend gehad.

Nu wil CAN, bij monde van de heer Tom Voeten dat de rookruimtes in de horeca verdwijnen. Sorry, maar dat is toch ronduit belachelijk! Dat CAN de niet-roker wil beschermen, daar kan ik nog inkomen. Maar dat die arrogante club nu ook de roker wil beschermen..., ze mogen van mij nu onderhand echt het dak op. Dokter Rutgers gaat nog een stap verder: niet meer roken op buitenspeelplaatsen. Overigens laat CAN al doorschemeren dat zij het roken buiten op de horeca terrassen ook willen gaan verbieden. In feite willen zij dus ook nog een stap verder. Straks wordt mij verboden in mijn eigen tuin te roken... Of in mijn eigen huis. Wat bemoeien die eikels zich met míjn leven! Rot toch op! Ik kan daar echt heel pissed over worden.

Het is misschien iets van de moderne tijd. Vele verantwoordelijkheden worden ons afgenomen, de strijd voor de "zwakkeren" of "minderheden" slaat door in een soort dictatoriaal protectisme en (misschien wel de belangrijkste) een deel van de mensheid leidt een leven of de dood uitgebannen wordt. Nee hoor, ter geruststelling, we leggen echt allemaal een keer het loodje! En ieder individu kent een eigen kwaliteit van leven en dat is de verworven vrijheid die wij kennen... Kenden dus. De moderne mens doet erg overdreven. Bij kinderen zie je de nadelige gevolgen al. Zij zijn zó hygiënisch opgevoed dat steeds meer kinderen aan heftige allergieën lijden.

Nogmaals, roken is niet goed en ik raad geen persoon op jonge leeftijd aan er mee te beginnen. Maar zo zijn er heel wat zaken. En dat het niet gezond is... Maar wat is er verder niet gezond? Er wordt beweerd dat roken schadelijker is (voor de omgeving) dan bijvoorbeeld fijnstof van uitlaatgassen. Tja, het is maar hoe je het bekijkt en berekend. Vorig jaar, in Nederland, rook ik de buitenlucht... Stank, allerlei soorten, maar niet specifiek een door de atmosfeer doordrongen rooklucht.
Hoe ver kan je gaan, maar vooral hoe ver mag je gaan? De anti-rook lobby zoekt telkens nieuwe grenzen en verlegd haar grenzen. In mijn ogen gaan ze veel te ver. Het is ook niet correct om een vervuilend aspect van onze westerse samenleving er op zo'n wijze uit te lichten. Je sluit dan echt je ogen voor andere vervuilers en gevaren. Het zijn doorgeslagen fanatici. De realiteit uit het oog verliezend. Maar ook de elementaire vrijheden van de individu worden door dit soort clubs niet in ere gehouden.
Volgens mij in een Scandinavisch land is het inderdaad verboden in je tuin te roken en je buren kunnen een klacht indienen, waarop je beboet kan worden. Ik zal direct emigreren! Over de States wil ik het maar helemaal niet hebben.

Veel rokers gebruiken zelf ook valse argumenten. Natuurlijk ken ik zat mensen die jong aan kanker overleden zijn, maar nooit gerookt hebben. Ook ken ik verstokte rokers die ouder dan negentig jaar geworden zijn. Maar het zijn geen argumenten die ik mag gebruiken, want het zit in dezelfde categorie drogredenen als welke de anti-rook lobby in omgekeerde lijn hanteert. En wat je er ook van mag denken, roken is absoluut niet echt gezond. Maar laat die verantwoordelijkheid lekker bij mij! En bescherm de niet-roker, alleen daar waar zij onontkoombaar nadelige gevolgen hebben van de rokers... En volgens mij is dat laatste al ruim voldoende in de regelgeving vast gelegd.

Waar gaat het naar toe. Hoe ver kunnen we zakken... Anorexia straks verplicht aan het infuus, decubitus wordt dat straks (zwaar) beboet? Hooikoorts patiënten gedwongen in isolatie? Alle vormen van gemotoriseerd vervoer compleet verbieden, met uitzondering de 100% klimaatneutrale voortbrenging? Weten Voeten en Rutgers hoeveel CO2 vervuiling één koe veroorzaakt? Of één mens? Weg met alle dieren!... En mensen, want alles is slecht voor elkaar.

Zo kan je er mee om gaan. Maar we zullen allemaal sterven! Om welke reden dan ook. Door ziekte, maar ook velen heel plotseling (bijvoorbeeld tijdens het sporten). Laat de mens de mens en bescherm elkaar alleen daar waar de zwakkeren en minderheden echt beschermd moeten worden. De CAN veroorzaakt stress bij mij, stress inzake de kwaliteit van mijn leven. Stress is een van de grootste boosdoeners voor ernstige ziekten en overlijden. Wat is voor mij nu riskanter, de CAN of mijn rookgedrag...?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten