zondag 9 juni 2013

Onbestuurbaar? We gaan er toch niet voor?


Toegegeven, het komt niet vaak voor,maar dit keer ben ik het eens met de column van Bart Boele. Stel je voor dat er straks 13 fracties in de raad van Velsen zitten. Dan wordt de gemeente volstrekt onbestuurbaar.

De tegenstanders van de HOV (hoogwaardig openbaar vervoer) hebben aangekondigd een lokale partij op te willen richten en mee te doen met de verkiezingen. Ieders recht. slim? Ik betwijfel het.
Hier gaat het om een lokale protestpartij. Ze richten zich op omdat zij hun doel willen scoren. Maar zijn er verder nog redelijke programmapunten? Volgens mij is de HOV het enige waarin zij zich écht kunnen onderscheiden. En dan nog, wat willen ze bereiken? Hoe reëel is het een dergelijke verkiezingsbelofte in te lossen? Alleen bij een zeer grote meerderheid, maar het gevolg is ook dan een onbestuurbare gemeente. Immers van de rest hebben ze te weinig specifiek profiel en dan kan het alle kanten op stuiteren.
Velsen Lokaal en LGV zijn al lokale partijen en min of meer vanuit weerstand en ontevredenheid ontstaan (in dit geval ook nog eens met een directe relatie tot de VVD). Velsen Lokaal is groot geweest, maar ze hebben het onvoldoende waar kunnen maken. Velsen Lokaal heeft in feite geen boodschap, behalve dat zij lokaal zijn... en ook daar vind ik ze persoonlijk té onzichtbaar. De LGV daarentegen profileert zich steeds meer en combineert wel degelijk hun lokale belangen met het grotere geheel. En, op zich is het goed dat er dergelijke partijen zijn. Ja,een partij als ZEN (zinnig en nuttig), daar kan ik nog steeds niets mee. Lokale partijen zijn belangrijk en kunnen een goede bijdrage aan de lokale politiek hebben, maar voor je het weet zijn het storende luchtballonnen, die de onvrede bij de burgers alleen maar versterken. Ja, het kan dus een zeer negatief effect hebben. Helaas wordt hier in hun enthousiasme veelal te weinig bij stil gestaan. Een mooie paradox, uit onvrede begin je iets, maar in plaats van deze onvrede weg te nemen wordt ie in feite alleen maar groter. Daar zie ik ook weer een positief effect in bij de LGV. Misschien wel begonnen uit onvrede, maar inmiddels wel een constructieve partij. Eentje waarvan je weet waar ze voor staan en wat ze willen. Misschien is het een idee om alle lokale partijen op te laten gaan in de LGV. Dat scheelt straks een onwerkbaar aantal fracties, en je frustreert minder mensen. Daar wil ik dan ook graag een nuance aanbrengen ten aanzien van de laatste alinea van Bart Boele.
 
Toch nog even terug naar die HOV ploeg. Die zit mij namelijk enigszins dwars. Er wordt bijna manipulatief gewerkt ten aanzien van een niet aflatende weerzin tegen de buslijn. Het is zo'n vorm van verzet, dat het de realiteit uit het oog verloren is, maar door hun indringende opstelling wel verkoopt alsof zij de enigen zijn die gelijk hebben. Een petitie, een politieke partij, ga maar door. Tot nu toe heb ik verdomd weinig gemerkt van enig goed debat, een reële uitwisseling, en daarbij blijven ze maar hangen op hun vijf stokpaardjes (ze begonnen met drie, geloof ik, dus er zit wel progressie in). Luisteren, dat lukt ze niet. De reactie hierop is alleen maar weerstand. En door hun opstelling en publieke optreden weten ze de groep van mensen met weerstand voorzichtig te vergroten. De meerderheid begrijpt echter helemaal niet waar het over gaat. Daarnaast lijkt bij deze groep ook weinig zicht op hoe democratische processen verlopen. En dat zal ook hun grootste valkuil worden, wanneer zij straks inderdaad zetels in de raad bekleden. Nu mis ik nogal eens de nuance in de politiek, maar een groepering als deze lijkt het woord nuancering geheel niet te kennen. 
Stel, in het uiterste geval dat de club het red en de HOV niet meer door gaat. Hebben ze zich op de consequenties? Ik vrees van niet... en daardoor kunnen zij veel (ook financiële) schade aan de gemeente berokkenen. We leven in een democratie, zij hebben hun recht, maar God verhoede. Maar daarmee zij wij afhankelijk van de kiezer straks. En eigenlijk een beetje helaas. Een grote groep kiezers stemt te gemakkelijk, en verdiept zich onvoldoende in waar het echt over gaat. Ja, in democratie schuilt een groot gevaar en democratie is zeker geen ideaal en niet heilig, maar wel (op dit moment) het beste uit alle kwaden....



P.s. alle illustraties zijn gemaakt door Albert Hahn, politiek tekenaar begin 20e eeuw.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten