zondag 5 augustus 2012

Risico!

Jawel: ik beken! Goed, ik geef het toe. Ik heb het gedaan. Vannacht heb ik Johannes Slak vermoord. Het lijk heb ik verstopt. Dat vinden ze nooit. Roofdieren zullen het versmaden. Ik ben helemaal schuldig!

En, ach, nu ik toch bezig ben. Vorige week heb ik ook nog een overval gepleegd. Niet zo heel gewelddadig, maar het was een overval. Op een bekend persoon… mijn vrouw. Ja, ik heb haar overvallen met mijn liefdesbetuigingen. Per ongeluk kneep ik iets te hard in haar hand, die met al die ringen.
Oh, van die inbraak heb ik nog niets bekend? Volgens mij wist men dat allang. Bij ons achter, in het atelier. Tijdens het schilderen had ik de klink uit de deur gehaald. Stom, stom, stom. Via een truckje ben ik gelukkig toch weer binnen gekomen.

Leuke grapjes zal je hooguit denken, wanneer je bovenstaande leest. Echter, wanneer ik dit als (losse) stukjes op mijn Facebook pagina zet is de kans groot dat ik de politie aan de deur krijg. En misschien wel met groot geweld. Facebook heeft de rol van Big Brother overgenomen. Dat zij hiermee de privacy schenden is ondergeschikt aan het maatschappelijke belang. Facebook heeft daartoe een automatisch systeem gecreƫerd om woorden te filteren. Woorden gelinkt aan criminaliteit. Daarmee worden combinaties gemaakt, gaan alarmbellen af en wordt de politie (ook automatisch?) verwittigt. Je loopt dus erg veel risico met wat je op Facebook plaatst en reken maar dat hun computer niet geprogrammeerd is met humor.

Ja, ik heb Johannes Slak vermoord. Die slak kroop voor de deur en in het donker zag ik het arme diertje niet. Ondermijn hiel kraakte het slakkenhuis en brak in vele stukken, waarmee de slak het leven had gelaten. De resten gooi ik dan op het dak, zodat de vogels er nog wat aan kunnen hebben. Zo’n verhaaltje een beetje cryptisch opschrijven en bij Facebook komt de computer in actie. Dat ik het zelf grappig vind zo’n naar verhaaltje op deze wijze aan de goegemeente toe te vertrouwen zal vast niet doorkomen.

Kortom; schrijven op Facebook brengt een groot risico met zich mee. Ook wanneer je denkt geheel onschuldig iets leuks te willen schrijven. Ik heb er niet echt heel veel moeite mee, dat er weer een Big Brother bij gekomen is. Er zijn er meer, alleen van Facebook weten we het nu. Het is het belachelijke van deze wereld. Ja kan er wel tegen zijn, maar feiten ontkennen heeft geen zin. Om die reden ben ik eigenlijk wel blij dat ik gewaarschuwd ben en dat dit gedrag van Facebook nu openlijk bekend is. Maar of het systeem de echte boeven van de grapjassen scheidt… ik heb daar mijn twijfels over. En op Facebook mag je grappen maken. Dat wordt dus een hele lastige zaak. Maar al met al, ik maak mij nergens zorgen over. In mijn teksten zitten immers nooit woorden, die voor Facebook aanleiding zullen zijn de politie op mijn dak te sturen… alhoewel het wordt wel aantrekkelijk….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten