maandag 23 januari 2017

Het populistische gevaar, Trump first!

Het is triest. Een nieuwe president van een van 's werelds grootste naties, die zich volledig onwaardig gedraagt. Een populist, die in het pluche terecht gekomen is en binnen een dag al toont dat het pluche hem niet past. Het blijft een onbehouwen zakenman, vol grofheden en een té groot ego om te bedenken dat het niet híj is als Trump, maar híj als president. Het is te erg, om te zwijgen en te accepteren dat hij nu eenmaal de president is. Clinton had 3 miljoen meer stemmen, maar het vreemde kiessysteem maakte Trump toch tot president. Alleen dat al zet vraagtekens bij de Amerikaanse democratie. Ik kan mij niet voorstellen dat deze man zijn vier jaar uit zit. Laat staan acht jaar.
Zelfs nu zit hij vol leugens en bedrog en blijft hij oorlogszuchtig, met name naar de media. De wijze waarop de leugen over het aantal aanwezigen bij de inauguratie aanwezig waren is stuitend. Televisiebeelden tonen zijn ongelijk, maar de media liegen. Waar moet dit alles toe leiden? Het bevreesd mij...
En, was het alleen maar Trump. Nee, Nederland, Frankrijk en Duitsland gaan dit jaar naar de stembus. Wilders, le Pen en die Duitse mevrouw... Helaas, maar (mede door de overwinning van Trump) zij maken kans. Het populisme wint terrein. Veel te veel terrein. Ik zie het als een nieuw gevaar voor onze vrijheid én democratie.
Wat is er aan de hand, dat het populisme zo veel terrein wint? Een heleboel, maar mijn grootste zorg is de bekwaamheid van het overgrote deel van de kiezer. Men laat zich leiden door het populisme. Uit onvrede, maar men realiseert zich niet dat het onder het populisme niet (!) beter wordt. Er bestaan namelijk een hoop andere gevaren; meer armoede, slechtere omstandigheden, economische achteruitgang, en niet in de laatste plaats nationaal socialistische geluiden. Het volk is dan niet meer aan de nacht, maar wordt misbruikt door de macht. Populisme roept veel, maar komt niet met juiste antwoorden, als ze al met (reële) antwoorden komen. Populisme is een grote vorm van machtsmisleiding.
Huidige regeringen doen het niet goed. Of het wel of niet goed gaat, ze doen het niet goed. Dat is een nieuwe definitie geworden. Waar komt dat vandaan? Deels een gevolg van de democratie en het democratisch proces. Maar ook omdat het idee bestaat dat iedereen overal verstand van heeft. Laat ik een ieder uit de droom helpen; we hebben niet van alles verstand. Nee, eigenlijk hebben wij nauwelijks verstand van het regeren. Meningen wel, gevoelens wel, maar verstand,... Echt niet! Niets is complexer dan regeren. Dat blijkt, want schijnbaar doen de professionals het niet goed. Trump zegt Amerika weer werk te bieden..., wanneer je naar de laatste acht jaar kijkt staat Amerika er qua werkgelegenheid uitstekend bij. Kan bijna niet beter. Zo zijn er meerdere beweringen van Trump, die niet haalbaar zijn en/of niet stroken met de feiten. Gaat dat ook niet op voor de politiek van Wilders? Zeker. Wat Wilders zei over de Marokkanen is opstokerij en op geen enkele wijze uitvoerbaar. Zei Trump ook niet zo iets over Mexicanen? De eigen economie groot maken, maar de motor eruit halen... Daar lijkt het op. Trump, Wilders, le Pen, al die populisten.
Wat daarbij ook opvalt is dat Wilders en Trump ego's zijn. Jongens met een vlotte babbel, maar waarbij het vooral (en alles) om zichzelf draait. Nergens anders om. In feite zijn het mannen met dictatoriale wensen, zoals bijvoorbeeld in Turkije aan de hand is. Mannen die slim genoeg zijn om te zorgen dat op democratische wijze de democratie wordt afgeschaft....
Hoe blind is het volk dit alles te doorzien? De ontwikkelingen zijn zeer zorgelijk. Ziet men niet dat het hier grote ego’s betreft, die helemaal niets ophebben met het volk, maar alleen met zichzelf? Kijk naar Trump. Wat die man flikt wordt grotendeels geslikt; het behoud van de Trumptower, schoonzoon in de regering en al zijn zakelijke belangen tijdelijk weggezet bij zijn zoons. Een puissant rijke man, die er zogenaamd voor alle Amerikanen is. Een keiharde zakenman, maar totaal geen politicus. Dat is Wilders natuurlijk wel. Hij is niet rijk, maar wel een politicus, dus wellicht nog geraffineerder.

Maar wat wil het volk nu eigenlijk? Geloven ze de aangeprate bedreigingen? Ja, want nepnieuws en indoctrinatie werken erg goed in deze digitale wereld van het wereld wijde web. Iedereen heeft toegang tot informatie. Wereldwijd! Men leest en ziet alles. Er is alleen een probleem…, alles wat je leest moet je controleren. Des te meer je leest des te meer moet je checken. En daar is juist de crux. Men leest en neemt het aan voor zoete koek, wanneer dat wat ze lezen bevalt. Men checkt niet of onvoldoende en laat zich vele feiten aanpraten. Maar het zijn helemaal geen feiten. Het is nepnieuws (vast het woord van 2017). Nieuws moet je altijd controleren. Wanneer je dat niet, ben je makkelijk manipuleerbaar en dat is wat je ziet waar de populisten erg goed in zijn, maar dus ook gevaarlijk. Zoals ik eerde zei dat in Turkije men democratisch kiest de democratie af te schaffen… te erg voor woorden toch? Maar wat gebeurt er momenteel in Polen? En hoe gaat het in de USA? Trump heeft al accounts afgesloten. Zijn mensen nu echt zo blind? De vrees is dat dit inderdaad het geval is. Macht aan het volk is niets anders dan de macht aan je zelf geven, en dat is waar populisten heel erg goed in zijn. Dat is ook het grote gevaar van diezelfde populisten. En de vraag is, of de democratische stelsels wel opgewassen zijn tegen de kracht van dit soort populisten. In Rusland duidelijk niet, maar ook in meer westerse landen zie je dat democratie op dergelijke wijze risico loopt. Een groter risico, dan men zich blijkbaar realiseert. En helaas zijn er ook altijd genoeg hielenlikkers om de populisten bij te staan. Tuurlijk, zielige figuren, die anders niets bereiken, maar met heulen gaan zij iets betekenen… Heeft de geschiedenis niet al dit soort voorbeelden getoond? Helaas wel. Kijk maar naar WO2…

De populisten vertellen wat niet goed gaat. Daarom dat ze het hebben over de vluchtelingenstromen, asielzoekers en alles wat lijkt op bedreigingen. Maar hoe goed hebben we het eigenlijk in onze westerse maatschappij? Wel, over het algemeen verdomd goed! En daar waar het niet goed is ligt het puur aan de interne politiek. Want, je kan altijd ontdekken waar het niet goed is.
Kijkend naar mijn eigen situatie, in Nederland, kan ik zeggen dat het hopeloos is. Mijn geld ben ik kwijt, mijn werk, maar ook mijn perspectief. Ga ik daardoor zo’n populist aanhangen? Ben je gek! Dan wordt het nog erger, want zij kunnen vrijwel niets waarmaken van wat zij aandragen. Nee, ik probeer via andere wegen te hopen en te werken een beter leven te krijgen. Natuurlijk is dat moeilijk, maar daarbij realiseer ik mij dondersgoed dat mijn situatie nog steeds een situatie van een minderheid is. Wel van een te grote minderheid, maar het blijft een minderheid. En deels ligt het aan de politiek, maar ik wijs ook naar de banken. Nee, met een beetje nadenken is het populisme echt geen oplossing voor mijn situatie. Die moet van elders komen.
Misschien daarom ook dat ik zo bevreesd ben voor dat populisme. Trump nu als president van de USA vind ik doodeng! Wat er dit jaar in Europa kan gebeuren met de verkiezingen vind ik angstaanjagend. Ik kan er niet voldoende voor waarschuwen, wetende dat het spreken tegen stoelen is. Men zal toch niet luisteren, maar ik blijf idealist en blijf mijn woorden verspreiden. Misschien ben ik wel angstiger voor de komende tien jaar, dan ik was ten tijde van de Koude Oorlog. Als een prediker zal ik van mij laten horen.

Ondertussen moeten we aanzien en afwachten. Misschien, heel misschien bereik ik een enkeling die mijn stuk honend leest en uiteindelijk toch de waarde er van in ziet. Iemand, die toch de rede laat terugkeren en ontwaakt. Eentje misschien… Onthoudt; we hebben het goed in deze (westerse) wereld, in deze tijden, in deze maatschappij. Trap er niet in…, en laat het je niet ontglippen omwille van een enkele machtswellusteling die veel praat, maar feitelijk weinig zegt. Met Trump zijn we te laat, en is het afwachten. Toch zien we in zijn eerste dagen al wat een wolf in schaapskleren hij is. Alhoewel, de oplettende kijker zag natuurlijk al eerder dat deze man een boertige beledigende discriminerende egocentrische wolf is. En voor de mensen in de States: sterkte de komende tijd!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten