woensdag 12 februari 2014

De Hollandse Inquisitie


In Nederland leven wij in een democratische rechtsstaat. Dat betekent rechten en plichten. Toch gaat dit systeem niet overal op. Binnen een partij als GroenLinks, die haar zaakjes op lokaal niveau niet op orde heeft, of de verantwoordelijkheid hiervoor in ieder geval (te veel) aan de lokale besturen over laat.

bron: croessusforum.nl
In mijn vorige blog gaf ik aan er een punt achter te willen zetten. Ik ben moe, krijg fysieke klachten en erken mijn politieke verlies. Ik wil gewoon nog een maand mijn werk af maken, waarna de lokale politiek er voor mij op zit. Het is mij echter niet gegund; GroenLinks Velsen start een terugroepingprocedure.
Het waarom hiervan kan ik niet duiden. Formeel alleen op grond van onze motie van wantrouwen naar de wethouder. Dat is al geen grond. Bovendien is het een procedure die alleen maar kan beschadigen. In de krant echter staat nadrukkelijk dat het bestuur ons niet wilde beschadigen… humor; ze willen blijkbaar wel zichzelf beschadigen. Er is namelijk geen enkel instrument mij de raadsperiode niet volledig uit te laten zitten. De hele procedure komt dus neer op gebakken lucht.
Volgens het bestuur wordt zij gesteund door het provinciaal bestuur en GroenLinks landelijk. Of dit daadwerkelijk een feit is weet ik niet. Wel weet ik dat indien dit het geval is het provinciaal bestuur en GroenLinks landelijk zich vreselijk vergalopperen. Blijkbaar worden zij dan nog verder in de waanzin en drift van bestuur en wethouder mee gezogen. Heeft GroenLinks ons niet aangegeven dat het belang van de partij voorop moet staan? Dan is het helemaal vreemd dat zij zich voor deze afbraak procedure lenen.

Met het starten van de procedure (althans het voorstel wordt aan de leden voorgelegd) is de dader al schuldig voor het proces. Het heeft meer weg van een heksenjacht en de Spaanse Inquisitie, dan een correct democratisch proces. Dit bevestigt overigens de analyse van mijn vorige blog.
Vanaf het begin, na onze "val" en de hierop emotionele blogs is ons de oorlog verklaard. Misschien zelfs wel daarvoor, toen de wethouder de grip op zijn fractie teveel verloor, doordat wij aangaven, na de verkiezingen, eventueel open te staan voor onderhandelingen met huidige oppositiepartijen.
bron:sargasso.com
Vanaf dat moment waren wij kansloos, vooral omdat GroenLinks hier geen rechtsstaat bleek te vertegenwoordigen. Immers er zijn geen procedures die op lokaal niveau bezwaarprocedures kennen, die wij aan konden wenden. Nee, de democratie staat zo hoog aangeschreven dat de ledenvergadering bepaalt. Sorry, maar bij democratie komt iets meer kijken. Er zijn gesprekken gevoerd. Dat kwam vooral neer op bemiddeling en het verzoek ons rustig te houden. Al heel snel werd duidelijk dat zowel provinciaal bestuur als GroenLinks landelijk niet konden ingrijpen. Telkens werd in onze richting het belang van GroenLinks genoemd en verzocht ons constructief op te stellen.
Nee, we hebben geen schijn van kans gehad. We waren al veroordeeld voordat het mis ging. Wij zijn heksen en de Inquisitie gaat onze straf bepalen... Wat wij ook inbrengen, het heeft echt geen zin meer. Bij het bestuur zijn de gelederen gesloten. De leden, met een relatief  hoge leeftijd, varen nogal blind op de mooie en gladde praatjes van de nestor. Of hij onzin vertelt maakt niet uit, de woorden van een nestor kennen wetmatig meer waarde dan die van de slimme puber.

Het bestuur (waarvan ik nog steeds niet begrijp hoe de wethouder woordvoerder van dit bestuur kon zijn) heeft ons in de media telkens aangevallen. Soms uit het niets. Niet alleen werden wij vals beschuldigd en werd informatie eenzijdig en onvolledig meegedeeld, het waren soms ook volkomen onduidelijke boodschappen. Ik ben geen topschrijver, maar wat het bestuur de lucht in werpt verdiend geen voldoende, zo slecht schreven en onduidelijk. Maar het bestuur maakt rare sprongen. Zo werd aangekondigd dat de ledenvergadering om ons vonnis te vellen plaats zou vinden in het Beursgebouw. Dit gebouw is momenteel de vervanging van ons Stadhuis. Daar worden geen partijpolitieke bijeenkomsten gehouden. Bij navraag bleek ook nog eens dat de griffie niet geïnformeerd was. Nu wijkt GroenLinks Velsen plotseling en snel uit naar een kroeg. Gelukkig, want dan kunnen ze in ieder geval nog even "gezellig" drinken. Dus, ook hier weer vaag en vreemd. Maar daar gaat het niet om. De huidige fractie moet op de brandstapel! Mijn vraag is: wat is het belang van GroenLinks? Blijkbaar ligt het belang bij de afbraakploeg. Jammer, want de fractie heeft de afgelopen vier jaar GroenLinks goed en krachtig vertegenwoordigd. Ja, we stonden weer op de kaart. Na het debacle van vier jaar geleden werden wij geprezen over onze politieke inzet en betrouwbaarheid. Bijzonder dat wij dus op het schavot gezet worden.

Iedere lezer zal begrijpen dat ik zelf geen bijdrage ga leveren aan dit toneelstuk of circus. Behalve dat het geen enkele zin zal hebben leg ik mijn prioriteiten elders. Hoe (ook emotioneel) moeilijk het ook is, maar ik maak mijn werk af. Nog ruim een maand. Dan ben ik hier echt klaar mee. De enige hoop is dat het provinciale bestuur en GroenLinks landelijk tot inkeer komen en zien dat zij op het verkeerde paard gewed hebben. 


 
bron: historyteller.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten