zondag 19 mei 2013

Digitaal gevaar!



Met de iPad, iPhone en andere mobiele middelen en merken doen we heel veel, waaronder het spelen van spelletjes. Hartstikke leuk, soms spannend en uitdagend, soms alleen, dan weer met anderen via het internet.

En er zijn diverse soorten spellen. Koopspellen, en gratis spellen. Spellen die je alleen speelt, of met anderen. En de kwaliteit is leuk tot verbluffend. Op Facebook zie je regelmatig dat iemand weer ergens en level heeft gehaald. Het lijkt allemaal de brave onschuld zelve. Lijkt, want er zit hier en daar wel een valkuil in verborgen.

In Nederland is wetgeving rond het gokken, maar hoe zit het met de wetgeving rond digitale spelletjes? Er zijn spellen die je koopt. Je kan ze spelen en klaar is Kees. Daarnaast is er een ongelofelijke berg aan gratis spellen. Spellen om boerderijen te bouwen, steden te ontwikkelen, en vele andere mogelijkheden. Je download ze en gaat aan de gang. Maar al snel kom je niet verder. 
Van alles groeit en je bouwt flink op, maar er zit altijd een element in, waardoor je nauwelijks meer verder kan. En dan blijkt dat je hier je benodigde punten kan kopen. Prima geregeld via iTunes en het ziet er keurig uit. Behalve dat je pas in tweede instantie ziet hoeveel geld het kost. Ook dat is geen probleem, want het zijn nette bedragen, meestal van een paar euro. En dan komt het gevaar.

Dat wat je opbouwt wordt mooier en  groter. Van alle kanten komt er van alles binnen, punten, energie, geld, maar er is altijd iets wat nauwelijks groeit en waar je geen vat op hebt. En dat is net het stukje wat wel nodig is om echt verder te kunnen. Dus je koopt maar weer war punten...

Bij een gekocht spel weet je wat je uitgeeft en maak je een keuze. Betaal ik 10 euro, of betaal ik wel meer dan 100 euro? Een keuze en duidelijk. Daarmee kan je ook het spel in volle omvang spelen.
Maar nu. Je hebt een gratis spel. Je koopt voor 2 euro. Daarna koop je voor 5 euro. Dat stel je als maximum. Wanneer je het spel helemaal uitspeelt ben je echter misschien wel meer dan 500 euro kwijt. Dat is de geheime verlokking van de gratis spelen op internet. Je hebt het nauwelijks door, maar uiteindelijk betaal je kapitalen voor zo'n kutspel. En dat is helemaal legaal, en niemand die er naar kraait. Ik vind het  echter een smerige vorm van commercie, bijna een soort sluikreclame waarbij je ergens ingeluisd wordt, zonder het feitelijke besef. Wettelijke regelingen die dit aanpakken krijgen van mij alle steun. Daarbij zie het als iets wat onder verslavingen valt, of kan vallen. De overheid moet ons daar tegen beschermen! 

Bij gratis spellen moet in feite een maximum aangegeven worden, wat je aan extra koopjes kwijt kan zijn. Dat moet transparant en ook telkens getoond worden. Maar ja, ik zal hier wel redelijk alleen in staan. We kijken toch naar die kleine bedragen, dus waar maak ik een probleem van? Ja, dat is aan ieder voor zich te oordelen. Maar kom er niet mee, dat ik bij deze daar iets van gezegd heb en gewaarschuwd heb! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten