woensdag 4 oktober 2017

gun fun....

Een videoscherm met een oorlogssituatie. Achter een bedieningsapparaat zit een jongen, de duim op de knop. Hij schiet. Al heel veel doden. Ja, hij gaat winnen, nieuwe records breken... De virtuele wereld haalt instincten van de primaat naar boven.



In mijn jeugd speelden we ook de held. Met veelal zelfgemaakte houten geweren en zelf gecreëerde geluiden. Later plastic pistolen. Als achtjarig jochie heb ik daar ook aan mee gedaan. Wist ik veel wat "dood" was... En toch had ik al heel snel een aversie tegen dit soort spelen.



Ieder mens (iedere man misschien) heeft een periode in zijn/haar leven dat we bezig zijn met macht en geweld. Een "normaal" mens groeit daar over heen... Groeide moet hier wellicht gesteld worden. Met de huidige mogelijkheden houdt de virtuele wereld de individuele agressie aardig hoog in het vaandel.

Een soortement van inleiding naar aanleiding van het bloedbad in Las Vegas. Zestig doden en honderden gewonden. Een of andere idioot heeft een dozijn wapens leeg geschoten op een horde feestende en muziek liefhebbende mensen. Het lijkt zeer doordacht allemaal; het aantal wapens en munitie, de kamer, het geld aan zijn Filipijnse vriendin, de timing,... Noem maar op. Hier kan geen sprake zijn van een spontane ingeving of psychose. Zeer betekenend en goed voorbereid.

Een gepensioneerde man, waarvan niemand ooit verwachtte dat hij zo iets zou doen. Een man met een blanco blazoen. Zelfs geen boete. Zijn broer uit zich hopeloos in het onbegrip. Niemand die er (nu) iets van begrijpt. Hoe nodeloos het ook moge over komen, er zijn wel weer veel doden en gewonden.



Toch is hier meer aan de hand. Per dag sterven in de USA ongeveer 92 mensen door wapengeweld. Sinds de jaren zeventig zijn er op deze wijze meer Amerikanen overleden, dan zij in al hun oorlogen (vanaf WO 2) hebben verloren. Wereldwijd gezien zijn de aantallen buiten iedere proportie. Meer dan 1/5 van alle particuliere wapens bevind zich in Amerika. Het aantal doden is naverwant.

In een interview (enige tijd geleden) gaf een wapenliefhebber, bij een schietbaan, aan dat het allemaal zo'n vaart niet loopt. Wanneer je de intentie hebt te doden kan je dat ook met een auto doen... Sorry, maar zelfs dan kan ik geen vijftig man dood rijden en nog eens honderden verwonden. Nee, het particuliere wapenbezit is en blijft een probleem in de USA. Maar het ergste is hoe de meerderheid van de Amerikanen zelf tegen wapenbezit aan kijken. Heel primitief eigenlijk. Met een wapen kan je de vrijheid verdedigen... Zelf denk ik het tegenovergestelde, omdat je vrijheid alleen met woorden kan verdedigen. Met een wapen kan je jezelf verdedigen... In Amerika mag je op een inbreker schieten..., goed, ik wil ook geen inbreker, maar om nu op basis van zelfbescherming iemand overhoop te knallen... Nee!

Obama trachtte hier integer mee om te gaan en zette zich in het wapenbezit terug te dringen. Trump, daarentegen, mijdt deze discussie op dit moment en toont alleen maar zijn bekende retoriek. Alsof hier een verkeerd ongevalletje is gebeurt.



Nee, hier is sprake van weer eens een walgelijk gevolg van de Amerikaanse wapenwet. En blijkbaar is de meerderheid van de Amerikanen dermate onderontwikkeld, dat zij nog steeds in de kracht van het vuurwapen geloven. De wapenlobby speelt hier aardig op in en is bovendien erg machtig.

Dat het mis gaat met wapengekletter kan je nimmer voorkomen. In de States zie je echter dat het bewuste én "onbewuste" misbruik van wapens zo groot is. Iemand die psychotisch is, of hysterisch kan daar ook eenvoudig en snel naar wapens grijpen. Natuurlijk, in Nederland is het verboden, mits je een wapenvergunning krijgt. En ook daar gaat het mis mee. Kijk  maar naar die jongen in Alphen aan de Rijn.

Daar hebben wij natuurlijk ook de jagers. Zij bepleiten het legale wapenbezit. Maar is het jagen nog wel uit deze tijd? Volgens mij niet. En zelfs in Nederland zou je de particuliere wapenvergunningen moeten verbieden. Jagen is passé. En wordt er gejaagd, dan moet dit anders georganiseerd worden!

Helaas zal dit een Utopia blijken. Door diverse omstandigheden zal er te weinig draagvlak voor zijn, en voorlopig blijven. En zeker met de reacties als die van Trump is een wapenverbod weer verder weg dan ooit... Het is triest. Toch krijg ik meer en meer de neiging te zeggen dat die Amerikanen elkaar maar lekker moeten blijven uitmoorden. Ga je gang jongens, maar loop dan ook niet te zeiken wanneer als gevolg van jullie eigen standpunten soms vele doden vallen. Speel maar door. Realiseer jullie virtuele wereld maar. Go on!

Desondanks zal ik iedere overbodige dode blijven betreuren...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten