zondag 4 juni 2017

Weer een aanslag te veel

London, Manchester, London, London, Kabul, Kabul, Stockholm, Berlijn, Parijs, Nice, Brussel,... Nee,mogen les aardrijkskunde, maar een trieste opsomming van enkele steden, die het afgelopen jaar getroffen zijn door terroristische aanslagen. Moslimterrorisme wel te verstaan en in veel gevallen ook nog eens opgeëist door ISIS... Een trieste balans met vele, in dit geval volledig, onschuldige slachtoffers. En May zegt: genoeg is genoeg. Maar dat was het al een tijdje. Het terrorisme is voorbij de grens van "genoeg", maar de middelen ontbreken om al die potentiële geradicaliseerde gasten te volgen, op te pakken, of tijdig uit te schakelen. Er zullen, helaas, nog heel wat aanslagen volgen, want wat de Britse premier ook zegt, voorlopig is het nog niet genoeg.

Al deze aanslagen roepen twee gedachten bij mij op;
Wat voor een idioot moet je zijn om op dergelijke wijze aanslagen te plegen en onschuldige mensen te doden,
Inmiddels is bekend dat de meeste jongens die radicaliseren uit "achterstandswijken" komen en behoren tot de sociaal kansarmen, maar waarom wordt dáár niet iets structureels aan gedaan?                                                                                                                                                      

Woorden bieden geen oplossing. En ondanks dat ik pacifist in hart en nieren ben, neig ik er nu toe om harde maatregelen voor te staan. Harde maatregelen, omdat er zo veel volledig onschuldige mensen slachtoffer worden voor een totaal zinloze missie.
Waarom zijn die gasten te paaien voor hun daden? In eerste instantie niet vanwege hun geloof. Nee, in eerste instantie door hun (in ieder geval in hun ogen) miserabele omstandigheid. Armoede, sociaal buiten de maatschappij staan, werkloosheid, kansarm.... Leegte. Leegte zonder zicht op beter. Er zijn uitzonderingen (laatst bleek een van de terroristen een goede baan en gezin te hebben en plots te zijn geradicaliseerd), maar grosso modo is het wel de hoek waar de meeste jongens geronseld worden. De eerste stap is dus dat er aandacht gaat naar die wijken, die jongeren. Op kleine schaal gebeurt dat al, maar dat moet groter aangepakt worden. Geen die jongens iets om voor te leven, om trots op te zijn!
Daarbij, een neveneffect, moet nadrukkelijk gekeken worden naar de moskee, welke door dit soort jongens bezocht worden. Du moment dat er vanuit een moskee islamitische opruiende propaganda wordt verkondigd; gelijk de tent dicht! En misschien moet je de betreffende imam isoleren ( ja, bijvoorbeeld in de bak stoppen).
Ook dan ben je er nog niet. Een belangrijk communicatiekanaal is internet. Ondanks onze verworven vrijheden, moeten we misschien sommige providers of media sluiten. Ja, dat is tegen de vrijheid van meningsuiting in, maar soms moet je, om iets hoog in het vaandel te houden, tegenstrijdige maatregelen nemen. Ook het beroep op de verantwoordelijkheid van internet media zelf mag wel eens flinker worden aangepakt. Bloot op Facebook bijvoorbeeld mag niet, maar dan kan je ook radicale (of hiertoe neigende) berichten skippen. De techniek is er ver genoeg voor. Zorg dus dat die jongens niet kunnen radicaliseren door hen sociaal te isoleren van de giftige bronnen.
Het probleem pak je niet aan door een maatregel te treffen, en ook niet door ze hun gang te laten gaan op basis van je eigen normen en waarden. Immers, zij bestrijden diezelfde normen en waarden met dood en verderf.

In Engeland zijn er 20000 man in de picture, waarvan er 4000 strikt gevolgd worden. Op het moment dat je hen op dergelijke wijze moet volgen, moet je in feite al ingrijpen. En misschien, heel ouderwets, moet je een soort heropvoedingskampen gaan neerzetten en die figuren daar onderbrengen. Ja, alle maatregelen zijn impopulair, maar dat liever dan nog vele onnodige en onschuldige doden en ellende. Voorkomen is beter dan genezen, en die spreuk gaat hier wel heel erg op. Dus handel er maar eens naar.

Dan zijn er de jongens die in Syrië en Irak hebben gezeten. Ze worden bij terugkomst "in de gaten gehouden". Nee, direct oppakken, heel goed screenen en vervolgens eventueel in zo'n opvoedingskamp plaatsen. Niet in een gevangenis, dan maak je het nog erger. Nee, ga er vanuit dat die gasten gehersenspoeld zijn, dus hersenspoel ze maar terug!  Maar biedt ze ook kansen, want anders ben je nog zinloos bezig.
En dan nog zullen er aanslagen gepleegd worden. Net als dat er moorden gepleegd worden door mensen die de draad kwijt zijn (zoals je in de USA nog wel eens ziet). In feite zijn dat psychopaten. Nauwelijks uit te filteren. Want denk eens reëel na; welke idioot gaat mensen vermoorden vanwege het geloof? Gehersenspoeld of niet, het feit dat je mensen zo maar vermoord is een teken dat er een flinke steek los zit. Drie in London zijn doodgeschoten. En zelfs als pacifist heb ik daar zo waar geen moeite mee. Maar de jongens die ze wel levend pakken, moet wel degelijk keihard gestraft worden. De echte Killers, die zijn al verloren. Dat komt nooit meer goed. ISIS speelt er handig op in, maar de overheden blijkbaar onvoldoende. Die blijven beleeft tegen grote boeven. Grote boeven (de leiders van ISIS) die zelf vooral buiten schot blijven. Nee, van mij mag iedere sympathisant van dergelijk gedachtengoed uit de samenleving gehaald worden! Vooral ook omdat de radicale Islam niets, en dan ook niets, met geloof of religie te maken heeft. Nee, macht is de enige drijfveer en de slachtoffers (uiteindelijke daders) zijn makkelijk te paaien. Zeker in deze tijd, zeker met de moderne communicatie.
De wereld laat veel te veel toe. Onze vrijheid is een groot goed, maar vrijheid betekent ook dat je mensen niet mag discrimineren, en zeker niet mag opruien, noch oproepen tot moord. Op kleine schaal en veel minder onschuldig gebeurt het al. Zelfs dan reageren we nog erg coulant. Vrijheid bewaken betekent ook lef tonen en actief werken de vrijheid te (blijven) waarborgen. Daar zijn de moderne landen echter veel te laks voor. Een ook de woorden van de Britse premier zijn voor mijn oren dan ook niet meer dan gebakken lucht, retoriek.

Zelfs neig ik er nog toe om, om een mier heen te lopen om het diertje niet te doden. Het doden van een mens is hoe dan ook iets zieks, al is de situatie soms te begrijpen, in principe is iedere moord een gevolg van de fouten van de maatschappij. Islamitisch fundamentalistische aanslagen is dus een wel hele grote fout. Dát moet in de breinen van onze politici doordringen. En dan moet je soms hard durven zijn. Zelfs als pacifist, want hier worden grenzen met grote voeten getreden.

Mijn oproep is niet achteraf te kijken en te handelen, maar preventief een aantal zaken aan te pakken, niet te schromen voor harde maatregelen en de wereld letterlijk te zuiveren van deze rotte appels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten