donderdag 7 juli 2016

DDr praktijk in Holland

Heeft dit weg van een politiestaat, het oud communistische systeem uit de DDR, of is het de realisatie van 1984, van O. Wells? Ik hoop echter dat het beperkt kan blijven tot de overijverige Haarlemse ambtenaar, mevrouw E.L. A., die vanuit zekere frustraties te werk lijkt te zijn gegaan, maar beter haar werk kan doen als ambtenaar in Noord Korea...

We leven tussen hoop en vrees. Op tal van gebieden. Nu ook vrees ik dat er wellicht sprake is van een overijverige ambtenaar, maar helaas ook van een politiestaat, waarmee de stad en gemeente Haarlem blijkens erg goed mee uit de voeten kan.

Naar aanleiding van een verhuisbericht is mevrouw A. op haar fietsje gestapt en heeft op locatie gecontroleerd of de nieuwe bewoners er wel wonen. Tevens heeft mevrouw A. gemakshalve (of is het ambtshalve) nagevraagd of de huiseigenaar er zelf wel woont. Op welke wijze deze controle heeft plaats gevonden is onduidelijk. Bij een buur aangebeld en gevraagd naar wie er in en uit gaan? In de brieven van de gemeente wordt gesproken over een huisbezoek. Van de bewoners is echter niemand op de hoogte. Wellicht heeft mevrouw A. bij de demente buurman of de geïsoleerd en schizofrene buurvrouw aangebeld. Blijkbaar was de beantwoording en bevinding van het huisbezoek voldoen voor mevrouw A. hier haar conclusies aan te verbinden. Het resultaat is dat vier mensen zijn uitgeschreven, ambtshalve, met bestemming: land onbekend... In de wet wordt gesproken over "gedegen" onderzoek. Aan de lezer dit te beoordelen. Overigens lijkt het waarschijnlijker dat mevrouw de heren Jansen en Jansen (Kuifje) op pad heeft gestuurd, maar dat even terzijde.

De vier betrokkenen kregen na dit bezoek een schrijven, waarin hen de boodschap werd mee gedeeld. Tot ieders verbazing... Hoezo, waarom, hoe, wat? Een reeks aan vragen, maar geen antwoord natuurlijk. Een schriftelijke mededeling, zonder verdere tekst en uitleg, zonder motivatie, zonder een waarom. Gaat de gemeente op eigen houtje mensen controleren en ook nog eens achter hun rug om! Blijkbaar. Mijn gedachten gaan dan al snel uit naar die film over de DDR, van enkele jaren geleden, waarvan de titel mij overigens is ontschoten.
Blijkbaar moet je jezelf, als gewone burger, verantwoorden tegenover de overheid, onder andere over je woonsituatie. Daarbij moet je zeker 24 uur thuis zijn, want anders wordt mevrouw A. achterdochtig en trekt ze haar ambtelijke conclusie. Als brave burger wordt je dus in zekere mate gecriminaliseerd. De overheid is om je te helpen, maar ondertussen wordt iedereen met grote achterdocht door de overheid in de gaten gehouden. Achterdocht..., een andere gedachte komt hier niet bij mij op. Uitgaande van de wet (niet bereikbaar, geen informatie, etc.) was er overigens geen reden tot dit onderzoek, daar mevrouw A. alle betrokkenen op diversen manieren kan bereiken en alle informatie keurig aan de gemeente is overgedragen. Meer dan een persoonlijke drijfveer is er dan ook niet aan te verbinden, waarmee mevrouw de uitvoering van de wet overigens ook nog eens omdraait.

En waarom? Geen idee. De gemeente, noch de Nederlandse staat heeft enig belang bij deze achterdocht. Alhoewel, het enige winstpunt van de overheid kan een vermindering van de AOW van deze vier mensen zijn, over een periode van enkele jaren gerekend. Als de overheid zo gaat besparen...
Kortom, er is geen enkele consequentie aan de orde. Deze brave burgers hebben geen uitkering van de overheid, doen op geen enkele andere wijze een beroep op de overheid en betalen keurig alle belastingen en andere door de overheid bepaalde kosten. De energieverkwisting van mevrouw A. is dus een stuk duurder voor de gemeente, dan wanneer mevrouw iets minder achterdochtig en minder overijverig is, of gewoon haar werk wel correct uitoefent. Overigens heeft het gedrag van deze ambtenaar wel tot gevolg dat zij mensen (individuen) beschadigd. Financieel, maar zeker ook emotioneel. Het is bizar dat een lullig ambtenaartje je op basis van niets in feite het land uit zet. Je eigen land! Daar komt het immers op neer, wanneer je deze actie sec bekijkt. Ze krenkt mensen en vernedert hen, terwijl deze vier mensen zich keurig aan de wet en regeltjes houden. Goed, hooguit kan je stellen dat zij zich niet gedragen als de gemiddelde Nederlander. Dat zij beter voor zichzelf zorgen, dan dat de overheid voor hen doet en daardoor wat vaker van huis zijn. Maar gelukkig heb je de aan huis gekluisterde afgestompte buurtjes, die uit leegheid en verveling de gehele dag door een kier van de vitrage loeren, om alles in de gaten te houden. Dan ben je voor de overheid, en zeker voor mevrouw A. betrouwbaar. Werkte het in de DDR ook niet zo? Volgens mij vinden we dat soort types juist onbetrouwbaar. Net als dat mevrouw A. zich ook onbetrouwbaar gedraagt.
En nu wij het toch over humor hebben, mevrouw E.L. A. werkt ook nog eens voor de afdeling Klantencontactcentrum... en soortgelijke afdelingen. Als ze bewijst ergens slecht in te zijn is dat..., contact. Juist. Ach, humor is nu eenmaal zuur. En nu is het zuur voor deze vier mensen en wie weet hoeveel mensen mevrouw A. verder nog het land heeft uitgeschreven. Tja, wanneer je regels hanteert en moet uitvoeren, moet je ze wel kennen. Mevrouw slaat je om de oren met de regels en bijbehorende paragrafen. Jammer echter dat onze Nederlandse regelgeving zo verdomd complex is. Natuurlijk kan je een regel hanteren, maar weet dat geen regel los staat van een andere. Dus wil je een regel hanteren, moet je alle regels kennen. Bovendien dient men de regels correct te hanteren. Huiswerk voor mevrouw A. dus! Maar het college moet zich ook maar eens achter de oren krabben. Zij is immers verantwoordelijk voor haar ambtenaren, dus ook voor mevrouw A. Dit voorval in Haarlem staat niet op zich. Er zijn meerdere vergelijkbare situaties. Nu kan het zijn dat mevrouw A. al heel erg lang bij de gemeente werkt, maar de verantwoordelijkheid van B&W roept hier toch ook de nodige vraagtekens op.

We hebben het over vrijheid. We schrijven ons toe een moderne westerse samenleving te zijn. Onze rechtse overheid neigt echter steeds meer naar een systeem wat men voorheen communisme noemde. Wat heeft afgedaan. Toch blijven de regels toe nemen, controleert de overheid ons steeds meer, ook in ons privé domein en lijkt vrijheid een woord met steeds minder inhoud te worden. We blijven jaarlijks onze vrijheid vieren, zonder te merken hoe deze aan alle kanten ingedamd wordt. Big Brother is watching you! Mevrouw E.L. A. staat vooraan in de slagorde om toe te slaan. Leuk en dat terwijl in de wet ook nog staat dat de "persoonlijke levenssfeer" bewaakt moet worden.

N.B. De initialen van mevrouw A. worden hier genoemd, omdat het "not-done" is mevrouw bij haar volledige naam te noemen, ter bescherming van de ambtenaren. Ik houd mij daar aan, wat niet wil zeggen dat ik de slimmeriken onder ons de kans gun haar naam te achterhalen; er staat iemand in zijn blote kont voor je en bukt. Dan kijk je in een deel van haar achternaam. Bukken er meerdere zie je haar volledige achternaam...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten