woensdag 13 juli 2016

Moordpraktijk

Blanke agenten schieten zwarten af, in Amerika, of het niks is. Overdadig geweld en een zinloze dood tot gevolg. Pure moord!
In Engeland worden, sinds de Brexit, mensen uit andere landen en culturen, agressief benaderd en verteld dat ze beter kunnen oprotten.
Bij moskeeën worden, in Nederland, brandbommen gegooid en dode varkens ophangen tegen de komst van asielzoekers.
In Frankrijk en België worden onschuldige mensen afgeslacht, door een stel idioten die zich Isis noemen. In Beiroet, Turkije, Bagdad en vele andere plaatsen gebeurt het zelfde. Daarbij moorden moslims andere moslims uit. In Bangladesh is een grote aanslag gepleegd op buitenlanders.

Het is niet moeilijk het rijtje verder uit te breiden met tal van vormen van dodelijk geweld tegen onschuldige burgers. Gevoed door angst, haat, wraak en indoctrinatie. Liquidaties in het criminele circuit laat ik maar even buiten beschouwing. Slachtoffers zijn hier immers veelal niet zo onschuldig, de daders zeer gericht bezig. Alhoewel ook hier zie je verschuivingen. Doden door zinloos geweld, doden door de onderbuikgevoelens van mensen... Het houdt niet op. Het houdt nooit op. Hoeveel wij ook protesteren, regels maken, of dergelijke. Dit soort moorden (anders kan en wil ik het niet noemen) blijven aan de orde van de dag. Een wereld vol gekken...

Veel van de voorkomende zinloze slachtpartijen komt voort uit frustratie. Maar de maatschappij maakt het er ook naar. Neem de twee recente moorden door politie op zwarten. Beiden hadden een wapen. Legaal. Ze melden het, maar de blanke agenten reageren volledig over hun toeren. Naast ongewenst hard geweld lossen ze ook nog eens de dodelijke schoten. Maar de discussie over wapenbezit in Amerika blijft voort gaan. Nog steeds is er geen meerderheid tegen het bezit van wapens. De, meestal zeer conservatieve, voorstanders houden er bizarre theorieën op na. Theorieën die ook niet kloppen. Zolang dit niet veranderd zullen er nog vele onschuldige slachtoffers vallen en vele gestoorden mensen en masse naar de andere kant helpen. Dat ongelijke kansen er toe leiden dat meer zwarten, latino's en andere minderheden in Amerika criminaliseren is nog steeds voor de meerderheid van de Amerikanen geen excuus zorg te dragen voor betere levensomstandigheden en het bieden van betere kansen voor deze minderheden. Half conservatief Amerika verschuilt zich ook nog eens achter Gods woord. Gods woord om maar niet na te hoeven denken over hoe de dingen nu echt zitten. Dus ze hebben altijd gelijk. Er zal weinig veranderen..., hooguit vele generaties verder.
Van een zelfde orde is de ongebreidelde moslimhaat. Wat is de bedreiging van een moslim? Ik kan het niet verzinnen. Goed, ik begrijp hun geloof niet zo, laat staan hun riten. Ook gebruiken ze een taal die wij niet begrijpen... Dat de katholieke kerk lang in het Romeins prevelde vergeten we maar. Dat het verschil tussen het Christendom en Mohammedanisme inhoudelijk vrijwel nihil is wordt weg gewuifd. Sta vooral niet open voor argumenten, die je haat kunnen wegnemen. Mensen als Wilders, Trump en zelfs Boris Johnson spelen er handig op in, door de mensen nog meer op te fokken, iets waar de media maar weer al te graag op inspringt. Kortom, religieuze haat zal nog vele generaties voort duren.
Het verhaal van Isis is misschien anders van aard. Vooral wanneer deze zich Moslim noemende idioten andere Moslims naar gene zijde helpen. Dan is het helemaal niet te volgen... Maar zijn hun leiders niet net als Wilders en Trump? Ja! Machtswellustige ego's die op een handige manier mensen aan zich weten te binden. Mensen uit vooral de uitzichtloze, kansloze en zinloze groepen. Ook hier pakken we die groepen niet aan. Ja, hooguit vanuit een negatief perspectief. Maar niet door hen te helpen, betere kansen te creëren en er zorg voor te dragen dat zij weer een betekenis voor hun keven krijgen. Maar dat gebeurt niet. In ieder geval te weinig. Het zal nog generaties duren eer mensen echt gelijkwaardig worden, met gelijke kansen.

Hoe we ook kankeren op de slechtheid in onze wereld, we houden het met z'n allen in stand. We moeten dus maar accepteren dat we op een klote wereld leven. Een wereld waar hebzucht en macht drijfveren zijn alles kapot te maken, om zwarte schapen te creëren en aan te wijzen. Met druppeltjes moet de gloeiende plaat afgekoeld worden. Het gaat niet in een keer. Dat wil de mens ook blijkbaar niet.
Een mooie wet, naar mijn opinie, zal een wet op de sollicitatie zijn. Een wet waarin gesteld wordt dat leeftijd, geloof, achtergrond én naam niet vermeld mogen worden. Hoeveel kans zal Mohamed, Ahmed of een ander met buitenlands klinkende naam krijgen op de arbeidsmarkt? Vele malen meer dan nu! Ouderen met ervaring en opleiding zullen weer een baan kunnen vinden, jongeren maken een kans te starten op de arbeidsmarkt. Dit is een voorbeeld van zo een druppel. Gelijkwaardigheid is het toverwoord, maar realiserend dat niemand gelijk is. Alleen dan is er een kans dat de wereld beter wordt.
Wij maken dat niet meer mee. Wij zullen sterven in een wereld die wij ervaren als verdorven en slecht. Geen mens, die nu het leven heeft, zal straks met een andere ervaring sterven. Voorlopig moeten we accepteren dat de wereld klote is. Het enige lichtpuntje hierin kan je eigen gedrag en eigen instelling zijn. Toon begrip, zie elkander als gelijkwaardig, wees niet agressief, wees niet belust, noch op macht, noch op geld. Deel! Help elkaar! Help dus de ander..., maar hoevelen zullen deze boodschap lezen en welk deel daarvan zal een poging ondernemen dit ten uitvoer te nemen...ben ik een domme idealist, of accepteer ik dat we in een klote wereld leven? Nee, ik ben Don Quigote...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten