donderdag 20 maart 2014

Westerman


Zoete wraak, frustratie of rancune? Nu de verkiezingen voorbij zijn heb ik het gevoel met deze blog eindelijk echt een punt te kunnen zetten achter de ons toegedane ellende op regie van Wim Westerman.

Het zit hoog. Niet vreemd, wanneer iemand een mes zo diep in je rug steekt, je een toekomst afneemt vanuit een egocentrische opstelling. GroenLinks Velsen heeft nog maar 1 zetel. Eigenlijk nog te veel, maar wel wat ik deze meneer gun. Hij die publiekelijk zei dat het vertrek van Reina en mij gunstig zal uitpakken voor GroenLinks Velsen. Ja, hij verwachtte zelfs drie tot vier zetels. 
Tijdens de campagne werden wij goed op de hoogte gehouden, vanuit diverse hoeken. Het viel op dat Westerman gewoon zijn strategie bleef hanteren; het zwart maken van anderen, maar geen inhoud verkopen. Publiekelijk noemde hij ons een stelletje onbenullen. Hij heeft ons uitgemaakt voor alles wat verkeerd is. Niet alleen ons. Ook Forza kleineerde hij en lokale partijen bleven een boevenbende. In debatten bleef hij zich opstellen als wethouder. Geen vernieuwing, geen visie. Vrij onzichtbaar en wanneer de media over hem schreven meestal niet positief.  Toch waren wij publiekelijk aan de schandpaal genageld en de boosdoeners. 

In de campagne was GroenLinks Velsen vrijwel onzichtbaar. Geen Westerman op de posters. Sterker, nummer drie op de lijst was blijkbaar te bevreesd om nar buiten toe kleur te bekennen en had geen poster achter zijn ramen. Een advertentie in het lokale juttertje maakte moe. Een lange tekst, zonder boodschap. Een hoop gewauwel en van krachtige oneliners had GroenLinks Velsen blijkbaar niet gehoord. Nee, Westerman is een zemelaar, en dat was dan ook het meest zichtbare in de campagne. De antwoorden op de stellingen in het Weekblad IJmuiden verbaasden. GroenLinks standpunten kwamen niet uit de verf. Wel een hoop geleuter, maar geen boodschap en vooral gericht op de kiezer. Kleurloos.

Westerman heeft veel kapot gemaakt, in amper vier maanden tijd. Hij wist zich de volledige en onvoorwaardelijke steun van het bestuur te winnen in het zwart maken van ons. Als makke schapen hobbelden zij achter hem aan. Kritiekloos, want hij was immers de man met charisma en kennis. Het gemak waarmee zij in zijn aan zijn mee gegaan is schrijnend. Het kan niet anders dan dat zijn enige doel was ons kapot te maken. Want wij waren eigenwijs, kritisch en goed; een regelrechte bedreiging. Leugens en bedrog had hij nodig, maar het kleine groepje actieve partijgenoten trapten er volledig in. Die overtuigingskracht heeft Westerman, dat moet ik toegeven. Alleen heeft zijn drift ook geleid tot zijn eigen ondergang. Te triest voor woorden.

GroenLinks landelijk (en provincie) spelen ook een rol. Door de zaken onvoldoende op orde te hebben en omdat ook zij te gemakkelijk voor het gelijk van Westerman hebben gekozen. Ik raad de partij aan nu eens echt intern orde op zaken te stellen en het belang van een goede lokale organisatie in te bedden. Dan hoeven ze niet machteloos toe te kijken naar dit soort "staatsgrepen" en persoonlijke machtsstrijd. En toch doet het mij pijn dat er zo een verwijdering is ontstaan tussen de partij waar ik mij bij aangetrokken voel en het feit dat ik mijn lidmaatschap heb op moeten zeggen. Zuur. Ook hier ligt het kwaad weer in handen van Westerman. GroenLinks ga aan de slag!
Het politieke doek is voor mij gevallen. De wonden nog lang niet genezen, maar ook de pijn is nog niet weg. Wat ons is aangedaan is te grof, vooral met de leugens en onwaarheden die Westerman (en de zijnen) de laatste maanden over ons verspreid zijn.

En nu zit ie daar straks. In z'n eentje. Letterlijk als verliezer. Diverse raadsleden zien er als een berg tegenop; Westerman in de raad. Hoe lang zal dat duren? Waarschijnlijk gaat hij snel over tot kiezersbedrog en geeft hij de zetel over aan nummer twee. Dan gaat GroenLinks weer schade oplopen. Een volledig nieuw gezicht, onervaren en opgeleid onder de indoctrine van Westerman. 
Het gaat hem niet om inhoud. Nee, het gaat om Westerman. Zelden zo een prominente GroenLinkser gezien die zo weinig met de inhoud van GroenLinks had. Nee, KIMO was zijn ding. Belangrijk zijn en reizen, maar qua inhoud en lokaal zal het hem worst zijn. De afgelopen twee jaar waren wij als kritisch ten opzichte van Westerman. Alleen waren wij onderdeel van een monistische coalitie en behoorlijk aan handen en voeten gebonden. Subtiel moesten wij de man aanpakken. Binnen de coalitie stonden wij nog als halve recalcitrante idioten te boek, alhoewel wij in feite die coalitie overeind hebben gehouden. Misschien hadden we dat niet moeten doen. Wij zijn te netjes geweest. Gedane zaken nemen geen keer; we hebben het niet gedaan. We hebben ons stil gehouden. De buitenwereld begrijpt het niet, want waar komt dit alles plots vandaan? Wel, zo plots was het niet. Met fluwelen handschoenen leverden wij de afgelopen twee jaar al strijd om Westerman zijn plaats te wijzen. En nu... Alleen maar verliezers. GroenLinks Velsen is daarbij zelfs tot het gaatje gegaan; de fractie naar huis sturen. De fractie maakte GroenLinks ten schande. Wie maakte nu werkelijk GroenLinks ten schande? Westerman kan dat nog in zijn voordeel gebruiken. Immers GroenLinks had de laatste tijd geen zetel meer in de raad, dus een winst van 100%. Gefeliciteerd Westerman!



1 opmerking: