dinsdag 19 februari 2013

Kassa Seks

bron: Volkskrant

Zelf ben ik er niet mee bezig en is het niets voor mij. Wel weer actueel, op het ogenblik. Een groep parlementariƫrs reist af naar Zweden. Het hoerenlopen daar is strafbaar, een heel ander beleid, dan in ons liberale Nederland.

dit moet aangepakt worden
Betaalde seks roept, bij mij, in eerste instantie iets op van zieligheid. Ouderwets, maar dat zal wel met mijn opvoeding te maken hebben. Inmiddels denk ik ook wel iets genuanceerder. Er is zeker en groep, voor wie betaalde seks een functie heeft. Ik denk hierbij vooral een mensen met een handicap. Lichamelijk, psychisch (en sociaal) en verstandelijk. Toch zijn het vooral de gewone mannen, die betalen voor een portie seks. Dat is al eeuwen zo, en zal helaas niet veranderen. Wat dat betreft zijn mensen nog steeds erg primitief. Maar ach, wanneer we de katholieke kerk er bij halen blijkt wel hoe seks leidt tot onmenselijk (en onwenselijk) gedrag.
Moet je het hoerenlopen verbieden? In Zweden is de hoerenloper de overtreder. Je mag daar niet aan betaalde seks doen. Prostitutie mag wel.... Betalen er voor niet. In hoeverre zo'n wetgeving echt werkt.... Ik betwijfel het. Sterker, ik denk dat dit op termijn een averechts effect heeft.
In Pauw en Witteman werd gesteld dat liberalisering voor een deel leidt tot illegale seks en mensenhandel. Althans een toename daarvan. Of dat met de liberalisering te maken heeft de economische situatie durf ik niet te zeggen. Wel geeft het aan dat bijna ieder beleid rond de prostitutie toch iets van een schaduwzijde heeft en illegaliteit naar boven haalt. Of je het nu verbied, of legaliseert, er zijn altijd individuen en organisaties die de prostitutie is een schaduwzijde trekken.

schuldig?!
Feit is dat de primitieve lusten van de man de grote boosdoener zijn. Wanneer de man zich wat beter gedraagt lost het probleem zichzelf op. Helaas is dat dus een illusie en blijft de prostitutie een feit. Prostitutie verbieden zal nooit werken. Van belang is het een goed beleid te voeren de prostitutie in zo goed als mogelijke banen te leiden. Hoe je dat moet doen zal tot eindeloze discussies leiden, zonder ooit tot het ideale beleid te komen.
Op zich is de liberalisering en regulering van de prostitutie niet slecht. Probleem blijft het vele misbruik, waarmee de betaalde seks omhuld wordt. Misschien moeten de betaalde seks en mensenhandel meer als twee aparte gehelen benaderd worden. Nu wordt het bijna als een in elkaars verlengde beleid gezien. Reguleer de prostitutie verder, zoals de ingeslagen weg. Daarnaast moet goed gekeken worden naar de mensenhandel en de gedwongen betaalde seks. Al zal dat nauwelijks uit te roeien zijn, net als iedere vorm van misdaad mag (en moet) dat stevig aangepakt worden. Een ding hoop ik echter niet. Dat Nederland op basis van de misstanden een rigide beleid gaat voeren. Het Zweedse model past niet in Nederland. Dan gaat het echt de verkeerde kant op.

Voor mij maakt het allemaal geen flikker uit. Ik zal mij nimmer aan betaalde seks bezoldigen. Een principe kwestie. Ik zou willen dat meer mannen zo zouden denken. Het liefst alle mannen, maar ja, soms ben ik een idealistische dromer....



bron: nrc

Geen opmerkingen:

Een reactie posten