zaterdag 16 februari 2013

Onzinnig en weinig nuttig

bron: weekblad huisaanhuis
Kippenvel bekruipt mij nu al twee keer, afgelopen week. Twee maal las ik over ZEN, een nieuwe lokale partij. Wanneer zij zichzelf en hun naam serieus nemen dienen zij zichzelf per direct op te heffen. Maar het ergste: de ellende van de campagne lijkt nu al weer voor de deur te staan…

Eerst over ZEN... Een afkorting van Zinnig en Nuttig. Zij willen de politiek in Velsen veranderen. Alles op basis of iets zinnig, of nuttig is. Bij de genoemde voorbeeld onderwerpen is direct al duidelijk dat ZEN geen enkel verstand van politiek heeft en nog minder van de inhoud. Wil je de gemeente naar de klote helpen moet je vooral zo'n partij er bij hebben.
bron: fokkeblog
Grote woorden de wereld te veranderen, beginnend bij Velsen. Alleen wanneer ZEN 17 zetels weet te bemachtigen geef ik ze een kans. Democratie is immers het spel van de meerderheid. Dat betekent dus dat hier weer zo'n partij op staat die, indien zij deel uit gaan maken van de raad, alleen maar dwars liggen, processen vertragen en besluiten juist doen uitstellen. En dat terwijl zij propaganderen besluiten te willen gaan nemen.
Zinnig en nuttig klinkt boeiend, maar is erg loos. Wat is zinnig? Niemand die het weet en iedereen die er een andere blik op heeft. Afhankelijk van je levensopvatting kan je zelfs zo ver gaan dat helemaal niets zinnig is. Het hele leven is onzinnig. Ach, en met nuttig kan een vergelijkbare opvatting neergezet worden.
Daarbij valt op dat wat ZEN wél wil niets nieuws onder de zon is. Alle punten waar zij voor staan is wel bij een of andere fractie terug te vinden. Zelfs mijn eigen partij, GroenLinks, kan een aantal overeenkomsten aan geven. Een toegevoegde waarde heeft ZEN dus absoluut niet. Het kan alleen een bijdrage leveren tot het nog matiger functioneren van de raad.

bron: gemeente Velsen
Een ander aspect betreft het aantal partijen en fracties. Velsen kent er nu al 10. Voor een goede politiek is dit voor een raad van deze omvang al te veel. Maar wat wil je met vier stromingen van de VVD; de lokale VVD zelf, de LGV, Velsen Lokaal en de fractie Beryl Dreyer. Je ziet dan ook dat de politiek vaak niet om de inhoud gaat, zelfs niet over het proces, maar dat er ordinaire persoonlijke vetes worden uitgevochten. En anders speelt de persoonlijke affiniteit wel een rol. Laatste vernam ik dat een partij een motie van ins niet steunde... Omdat wij het waren die de motie indienden... Naar de inhoud is blijkbaar niet eens gekeken. Richting SP hoor ik ook regelmatig dat soort geluiden. Ach, dat is van de SP..., dus daar kijken we niet naar. Sorry, maar dat kan je toch geen verantwoordelijke politiek noemen? Maar het is wel de praktijk. Helaas. En met name lokale partijen zijn veelal frustratiepartijen. En dat zie je vaak terug in de wijze van politiek voeren. Individueel wil dat nog wel eens anders liggen. En... Okay, wanneer ik kijk naar de LGV zie ik niet alleen frustratie en onzin, maar zeker ook een afgewogen belangenbehartiging. Los of we het wel of niet met elkaar eens zijn, maar dat is nu eenmaal politiek.
Wat Beryl gaat doen...., misschien weet zelfs zij dat niet. Je kan bedenken dat zij zich aansluit bij een bestaande fractie. Dan zijn er weer negen partijen. Maar als ZEN, PVV, en/of de Dierenpartij mee gaan doen loop je het risico 12 fracties te krijgen. Nou, dan kan je de gemeentepolitiek helemaal schudden. Er valt dan niet meer te werken en zeker de kwaliteit van de besluitvorming zal erbarmelijk worden. Helaas leven we in een democratie en zijn er misschien nog malloten die hun stem inderdaad op ZEN uit brengen. Ik moet er niet aan denken...

bron: HD
Zoals ik aangaf is de grootste ellende dat de artikelen over ZEN aan geven dat de campagne weer voor de deur staat. Het duurt nog een jaar, maar vanaf nu zullen hakken hier en daar steeds meer in het zand gaan. List en bedrog zullen de kop weer opsteken. De valse beloften worden weer de wereld ingeslingerd en de bevolking vraagt waar iedere partij de afgelopen vier jaar was. Nee, je doet het nooit goed, dus je begint al vanuit de verdediging. Helaas kan dat niet anders. Met zo'n twee of drie andere fracties kunnen wij ons verhaal vertellen. Wij waren de afgelopen vier jaar zowat overal waar wij maar konden zijn, al is dat niet overal. Ja, en dat laatste is waar je toch op aangevallen wordt. Vervolgens krijgt je de politieke aanval. Andere partijen gaan vertellen hoe ellendig je het hebt gedaan. Gelukkig zijn het hier nog geen Amerikaanse taferelen, waar ze het ook nog eens op de man spelen. En tot slot gaat iedere partij vertellen hoe zijn Velsen gaan veranderen. Niet wat de intentie is, maar wat ze gaan doe. Arrogant, misleidend en vaak op onderwerpen die niet lang stand houden. De wijze van verkiezingspropaganda  maakt niet duidelijk er sprake is van democratie. Er zullen hoe dan ook compromissen gesloten worden. Waar de grenzen hierin liggen en hoe men hier mee om wil gaan hoor je niemand over. Het is niet voor niets dat kiezers zich keer op keer bedrogen voelen.

Partijen beloven de kiezer een BMW, Renault, of Ford. Niemand zegt dat zij zich inzet er naar te steven dat de kiezer meer autonoom mobiel wordt... Nee, een ingewikkelde zin, en die snap je niet zo snel. Die BMW, da's duidelijk. Alleen die BMW zal bijna geen kiezer krijgen... De kans dat de kiezer of een fiets, of een brommer, of een auto krijgt is vele malen groter. Daarbij zeg je niet wat ze krijgen en dat ze het krijgen, dus wanneer ze het wel krijgen heb je goed werk geleverd. Belofte leidt tot teleurstelling, inzet leidt tot hoop en biedt kansen!
Met lood in de schoenen denk ik aan de komende campagne. Ik heb geen zin in dat spel van leugen en bedrog. Maar het hoort er bij. Ik hoop dat ik het anders kan spelen en onze inzet van de afgelopen vier jaar de maatbeker is voor de nieuwe zetels van 2014 tot 2018! Wat dat betreft geloof ik in mijzelf en in mijn fractie! 

bron: fokkeblog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten