dinsdag 8 mei 2012

Andere wind

In de Volkskrant van vandaag een aardige anekdote van François Hollande. Zijn vader heeft ooit als zijn Dinky Toys in de prullenbak gekieperd… een reden voor François om President te worden.

Francois Hollande
Of het nu aan die Dinky Toys ligt of andere zaken… In Frankrijk zijn verkiezingen geweest en de koers is anders. Griekenland heeft massaal gekozen voor een andere lijn. Nederland bereid zich voor op verkiezingen, maar de kans is groot dat ook hier een andere wind gaat waaien. De vraag is nu of Europa gaat veranderen, of dat de Europeaan nu kritischer wordt. Ja, nog kritischer ten aanzien van het Europese beleid.
De enige regeringsleider die zich openlijk zorgen maakt is onze brave Angela Merkel.  Het braafste meisje uit de klas ziet dat anderen haar mooie werkstukje gaan verpesten. Dat noopt tot twee vragen:
-      Is dat wel zo?
-      Is het niet zo, dat er een ander werkstukje moet komen?

Angela Merkel zit bovenop de 3% en volgens mij is het besef in andere landen aanwezig inderdaad fors op de begroting te moeten letten. Alleen, het huishoudboekje op die manier op orde krijgen, terwijl je land economisch een behoorlijke smakker maakt… In Duitland gaat het economisch goed. In andere landen niet. Moet het braafste meisje hier niet een beetje voor open staan? Natuurlijk moeten de tekorten omlaag, maar de rigide wijze waarop… Daar lijkt Hollande toch heel reëel in. In principe is bij een meerderheid van de Europese landen wel degelijk het besef door gedrongen aan te pakken. Daarin verschilt men niet van mening met onze Angela. De manier waarop wel,
Angela Merkel
Dat is ook wat kiezers duidelijk maken. Het moet wel anders. En terecht. De hele economische recessie en de crisis moet aangepakt worden. Maar, zoals altijd, komt het neer op de rug van de kleine man. En al die kleine mannen zijn belangrijk voor de economie. De Nederlandse huizenmarkt ligt op zijn reet. Hypotheken worden steeds moeizamer verstrekt. Men koopt minder, gaat zuiniger op vakantie, toename bij voedselbanken, hogere werkloosheid… noem maar op. Allemaal zaken die zich afspelen bij de kleine man.

lijkt wel een illusie
En door wie is alles nu eigenlijk veroorzaakt? In sommige landen domme en/of corrupte politici, maar vooral de veel verdieners (graaiers), grote industrieën en… de banken. Vreemd dat zij zo buiten schot blijven om de problemen op te lossen. Logisch dat de verkiezingen een ander geluid laten horen. Voor Nederland hoop ik ook dat die andere wind zich laat vertalen in de verkiezingsuitslag.
Voor mijzelf ben ik blij dat ik de Dinky Toys van mijn broers molde, door met een hamer ongelukken na te bootsen. Stel je voor dat mijn rechtsbehoudende vader mijn Dinkys had vernietigd… dan zou ik Premier van Nederland moeten worden? Gelukkig, want dat ambieer ik niet. Wel heb ik er serieus over gedacht om mij als (kansloos) tegenkandidaat van Jolande Sap kandidaat te stellen. Niet om het te worden, maar om een signaal af te geven dat er ook binnen GroenLinks keuze moet zijn voor de lijsttrekker… Dus ook een keuze voor vernieuwing… een andere wind. Maar, ik heb mij ingehouden. Ondanks mijn gedachten hierover. Een feit is wel, dat ik van harte hoop dat de nieuwe wind vanuit Frankrijk en Griekenland een gevolg gaat krijgen in de rest van Europa, Nederland voorop! Want ja, we moeten de crisis aanpakken, het tekort naar beneden halen, maar wel op een gezonde manier… en dat is waar Merkel overheen loopt. François Hollande: WELKOM!
Misschien een leuke hobby voor Sarkozy?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten