dinsdag 4 december 2018

Van wie is de wereld?

Van wie is de wereld? Is de wereld wel van iemand? Zijn de de landen, gebieden, steden, dorpen en gronden van mensen? Of is de wereld van iedereen? Blijkbaar heeft de mens uitgevonden dat zij delen van de wereld bezitten. Over die delen mogen besluiten en, ja, zelfs oorlogen mogen voeren om gebied te claimen. Sinds mensenheugenis voeren wij strijd. Langer dan wij ons heugen zijn er vluchtelingen en landverhuizers. Wat bezielt ons, de mensheid?

De wereld is van iedereen en ieder mens moet vrij zijn te verblijven waar hij/zij wil. Toch houden we dat tegen, omdat de mensheid bang is dat de "anderen" onze welvaart afnemen.

Het liedje, waarin de vogels van oost naar west Berlijn vliegen is voorbeeld van hoe het moet zijn. Grenzen mogen helemaal niet bestaan. Helaas is de ongelijkheid, en ongelijkwaardigheid, op deze aarde te groot. Zo groot, dat we per gebied/land andere regels, tradities, taal en zelfs geloof hebben. Onderwerpen, op basis waarop wij grenzen trekken. En vervolgens bepalen wij wie de grens over mag. Ja, er zijn ook dieren, die hun territorium bewaken. Mensen bewaken ook "hun" territorium, maar niet meer om redenen, waarom bepaalde het wel doen.

Het ergste is dat de landen waar mensen heen willen om een veilig of goed heenkomen te zoeken de landen zijn die vaak direct, dan wel indirect, de oorzaak zijn dat men dat veilige heenkomen zoeken. De oorlog in Syrië had nooit bestaan wanneer de westerse wereld niet zo een grote invloed had. Het gedrag, en de gevolgen, van de politiek in Saudi Arabië is zelfs direct te herleiden tot de invloed van andere landen. Nu komt het congres van Marakesh. Landen liggen politiek overhoop en zijn verdeeld over het standpunt, wat zij in moeten nemen.

De gele hesjes, in Frankrijk en Wallonië, strijden tegen ongelijkheid. Het begon met de brandstofprijzen, maar inmiddels is duidelijk dat het om meer gaat. De mens werkt niet om te leven, maar om grote percentages vaste lasten en belastingen. De gele hesjes gaat in feite alle moderne westerse landen aan. Kijk naar Nederland. Woninglasten, belastingen (op diverse niveaus), B.T.W., torenhoge ziekteverzekeringen,hoge overige verzekeringen, rentes... Men houdt misschien 1/3 van het inkomen over om te besteden. In arme landen, en oorlogslanden ligt dat anders. Als men daar al een inkomen heeft is dat voor het grootste deel om te besteden. Om te overleven. De westerse wereld investeert in zichzelf, nauwelijks worden arme landen geholpen en eerlijke kansen geboden. Kijk maar naar het mondiale geneesmiddelenbeleid. Een schandalig verhaal. Men wordt niet alleen ongelijk, maar ook ongelijkwaardig behandeld. Ook in het westen neemt die scheidslijn in hoog tempo toe.

De wereld is van ons allemaal. Maar omdat we denken dat het niet zo is, gedragen we ons bezitterig. Met als gevolg dat we ook nog een de aarde letterlijk afbranden. We helpen de wereld naar de kloten!

Grote woorden over vrijheid, maar diezelfde zogeheten vrijheid gunnen we de ander niet. De antiglobalisten leven nog in een primitieve gedachtenwereld. De wereld is van iedereen. Los van de moderne technieken en politiek, die de wereld steeds bereikbaarder maken.

Laat ons die vogels zijn, die van west naar oost vliegen. En terug. Doe de fysieke grenzen verdwijnen. Natuurlijk, iedere roedel heeft regels, maar verbind deze niet zo strak aan gebieden en grenzen. Nederlanders waren bekend als tolerant, laat dat weer terugkeren. Laten we allen verantwoordelijk zijn voor onze aardbol. Tolerantie helpt daarbij, evenals mondiaal denken. Elkaar helpen en steunen en stokpaardjes los laten. Als we zo door gaan zijn alle vogeltjes over tweehonderd jaar dood. Misschien eerder. Maar dan bestaan de mensen ook niet meer. Zelfs de rijken sterven uit, wanneer we op de huidige weg door gaan. Pak de handschoen op! Gele hesjes, all over the world, tolerantie, all over the world, vrije grenzen, all over the world. En red de aarde nu eens echt, all over the world...Lets hope!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten